Ειδήσεις

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Πρόταση για αντάρτικο από την Περιφέρεια για την ΠΝΠ

Στα "κάγκελα" βγαίνουν οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει τα τραπεζικά διαθέσιμα χρήματα Δήμων και Περιφερειών της χώρας και να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα για να καλύψει τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας εντός και εκτός συνόρων. Από το μεσημέρι έχει σημάνει συναγερμός στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού ενώ η Περιφέρεια Κρήτης εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιδράσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν.Κ." σε συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης με στενούς του συνεργάτες δεν έκρυψε την ενόχληση του για την  απόφαση η οποία δένει τα χέρια της Περιφέρειας για να πραγματοποιεί ακόμη και στοιχειώδεις οικονομικές πράξεις για τη λειτουργία και την παραγωγή έργου.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης φέρεται να πρότεινε στον κ. Αρναουτάκη να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και την κοινή συνεδρίαση με την Κεντρική Ένωση Δήμων της χώρας, και με πρόταση για λήψη απόφασης με την οποία θα αρνηθούν να εφαρμόσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ,προσφεύγοντας ακόμη και στη δικαιοσύνη εναντίον της σχετικής απόφασης που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη πρόταση εξετάζεται σοβαρά για να αποτελέσει την πρώτη επίσημη αντίδραση του αυτοδιοικητικού κόσμου της Κρήτης. Αντίστοιχα εκρηκτικό είναι το κλίμα και στις τάξεις των δημάρχων του νησιού. Την ώρα που δήμοι όπως της Γόρτυνας και της Φαιστού αναζητούν λύσεις για την οικονομική τους βιωσιμότητα ή απόφαση για την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα, υποστηρίζουν οι αυτοδιοικητικοί.

Η δέσμευση όλων των λογαριασμών των ΟΤΑ για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργου Πατούλη ο οποίος χαρακτηρίζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη απόφαση, που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω». Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Κρήτης συνεδριάζει σήμερα.

Τι αναφέρεται στην Πράξη

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον «Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης» που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας. Από την υποχρέωση εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων». Μάλιστα η πράξη νομοθετικού περιεχομένου εχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου και από την υποχρέωση για την μεταφορά των χρημάτων στην ΤτΕ εξαιρούνται μόνο οι δημόσιοι οργανισμοί και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρώ για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Συγκεκριμένα, μέσα σε δύο εβδομάδες το Δημόσιο καλείται να καταβάλει μισθούς ύψους 1,1 δισ. ευρώ, να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία με 850 εκατ. ευρώ περίπου, να καταβάλει τόκους 200 εκατ. ευρώ, ενώ στις 12 Μαΐου θα πρέπει να πληρώσει 746 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η πρακτική μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς , όπως υποστηρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία και έχει να κάνει με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών. Ενώ οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν πως με τις πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο 1% περίπου. Παράλληλα, αν τα χρήματα τοποθετούνται σε καταθετικούς λογαριασμούς τραπεζών δεν έχουν την εγγύηση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου τιμολογημένων σε συνθήκες αγοράς έτσι όπως προσφέρεται στο συγκεκριμένο προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση οι πράξεις repos επιτρέπουν στους φορείς να έχουν σχεδόν άμεσα διαθέσιμα τα κεφαλαία τους όταν τα χρειασθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αττικό Μετρό που είχε επενδύσει σε repos 450 εκατ. ευρώ περίπου και όταν χρειάσθηκε 150 εκατ. ευρώ τα έλαβε άμεσα πίσω.

Χρήστος Κώνστας

Σχόλια