default-image

Καθάρισαν το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου στις Βασιλειές

Πολιτισμός
Καθάρισαν το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου στις Βασιλειές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σπηλαιώδη εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου και το χώρο πρασίνου που βρίσκεται  δίπλα, καθάρισαν κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Βασιλειών, με την αρωγή του τμήματος Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου.

Πρόκειται για μια περιοχή ιστορικής σημασίας, γιατί πέρα από την αρχαιότητα της εκκλησίας, έγινε εκεί μια από τις πρώτες συναντήσεις αντιστασιακών μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς το 1941.

Στο βιβλίο του Νίκου Ψιλάκη, "Βυζαντινές Εκκλησίες και Μοναστήρια", αναφέρεται ότι πρόκειται για σπηλαιώδη ναό χριστιανικής λατρείας με χαράγματα που έχουν φθαρεί και μόλις διακρίνονται σήμερα.   

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι υπήρχε μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στον παλιό οικισμό της περιοχής Λοιμοχώρι. Φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν τον σπηλαιώδη Ναό οι μοναχοί ως χώρο λατρείας του θεμελιωτή του μοναχισμού Αγίου Αντωνίου.

Στη δράση καθαρισμού και ευπρεπισμού παραβρέθηκαν, ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου, Γιώργος Καραντινός και Πέτρος Ινιωτάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Νίκος Φακουρέλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News