default-image

Ντάισελμπλουμ: Επιτάχυνση για να βρεθεί συμβιβασμός

Οικονομία
Ντάισελμπλουμ: Επιτάχυνση για να βρεθεί συμβιβασμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητά την "επιτάχυνση" των διαδικασιών προκειμένου να βρεθεί συμβιβασμός για το θέμα της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη του στο αμερικανικό οικονομικό δίκτυο CNBC ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε ότι μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός, αλλά επεσήμανε και ότι η νέα κυβέρνηση της Αθήνας δε μπορεί να περιμένει ότι αυτός θα είναι κοντά σε όλες τις πολιτικές της θέσεις.

«Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που είναι εφικτός, είπαμε τον Φεβρουάριο και συμφωνήσαμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι θα μπορούσαμε να επανασχεδιάσουμε το τρέχον πρόγραμμα, να εντάξουμε σε αυτό τις νέες πολιτικές τους προτεραιότητες και φυσικά να κρατήσουμε το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο, νομίζω ότι αυτό είναι πιθανό και πρέπει να το πετύχουμε», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην αρχή της συνέντευξής του.

Όπως υπογράμμισε οι συζητήσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, «αλλά πολύς χρόνος χάθηκε στο πεδίο της οργάνωσης, της συλλογής των κατάλληλων στοιχείων».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει επαρκής πρόσβαση σε στοιχεία που δείχνουν την πραγματική κατάσταση της χώρας ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως έγιναν κάποιες προσαρμογές «στην κανονική διαδικασία της τρόικα και των αποστολών εξεύρεσης στοιχείων», έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς. «Αλλά στην τελική πάλι χρειαζόμαστε τα βασικά στοιχεία για να κατανοήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε ρεαλιστικά σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις και σχέδια για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που θα υλοποιήσουν και πως θα προσαρμοστούν στον προϋπολογισμό και τι θα κάνουν σε όρους οικονομίας. Χρειαζόμαστε ακόμα αυτά τα βασικά στοιχεία για να συνθέσουμε μια τελική συμφωνία. Και η λήψη τους έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά δύσκολη», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε επίσης πως «ο επανασχεδιασμός της διαδικασίας είναι ένας περίπλοκος παράγοντας», ενώ τόνισε ότι «η πολύ δυνατή πολιτική επιθυμία της νέας κυβέρνησης που θέλει να πάει σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση είναι μόνο εν μέρει εφικτή» καθώς «κάποια από τα πραγματικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα φυσικά δεν έχουν αλλάξει επειδή άλλαξε η κυβέρνηση και πρέπει ακόμα να τα αντιμετωπίσουμε, επομένως είναι ακόμα στο τραπέζι».

Όσον αφορά για το αν θα υπάρξει συμφωνία τον Μάη ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Πιστεύω ότι πρέπει σίγουρα να δουλέψουμε με μεγαλύτερη συγκέντρωση, 24 ώρες το 24ωρο σε ό,τι με αφορά, να ανακτήσουμε τον ρυθμό, για τον πρόσθετο λόγο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα στην πραγματική οικονομία φυσικά χειροτερεύει, σε αναμονή μιας νέας συμφωνίας, μιας νέας προσέγγισης. Και πρέπει να την πετύχουμε γρήγορα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει νέες πηγές χρηματοδότησης. «Νέα χρήματα φαίνεται ότι βρίσκονται από διαφορετικές πηγές της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα, αλλά έρχεται το τέλος αυτής της προσέγγισης σε κάποιο σημείο», είπε συγκεκριμένα προσθέτοντας πως «επομένως αυτό υπογραμμίζει επίσης την αίσθηση του επειγόντως που πρέπει να νιώσουμε και να βάλουμε στη διαδικασία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News