default-image

Τέσσερις Δήμοι της Κρήτης ψάχνουν σανίδα σωτηρίας

Κρήτη
Τέσσερις Δήμοι της Κρήτης ψάχνουν σανίδα σωτηρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ες αύριον τα σπουδαία»... για τα οικονομικά των χρεωκοπημένων δήμων της Κρήτης, μιας και αναμένεται συνάντηση των δημάρχων με τον υπουργό Εσωτερικών.

Μια συνάντηση που, όπως όλα δείχνουν, θα δώσει και το... πράσινο φως για τη βιωσιμότητά τους. Σανίδα σωτηρίας, αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ο δανεισμός, για να μπορέσουν επιτέλους οι δήμαρχοι που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού «να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό». Εξάλλου, όπως τονίζουν, αυτό είναι και το ζητούμενο, ώστε να λειτουργήσει ο κάθε χρεωκοπημένος δήμος σε όλη του την έκταση.

Οι πρώτες πληροφορίες για το Δήμο Φαιστού, που έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δεινή θέση, αναφέρουν ότι θα υπάρξει δανεισμός μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Με οικονομική "τρύπα" ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωσή του και με αυτό τον τρόπο θα καλυφτούν οι υποχρεώσεις τους προς τρίτους, όπως εργολάβους και προμηθευτές, αλλά και θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Για "βιώσιμη λύση" έκανε λόγο ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης.

«Πιστεύω ότι θα είναι μια βιώσιμη λύση που δίδεται για τη λειτουργία επιτέλους του Δήμου Φαιστού. Μάλλον πρόκειται για δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που αυτό θα μας δώσει μια ανάσα σε υποχρεώσεις που έχουμε προς τρίτους, όπως σε εργολάβους και προμηθευτές, αλλά και για να μπορέσουμε επιτέλους να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό, που αυτό είναι το ζητούμενο για να λειτουργήσουμε το Δήμο από 'δω και πέρα σε όλη του την έκταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρμουτάκης.

Δήμος Γόρτυνας

Ωστόσο, ξεχωριστός σχεδιασμός φαίνεται να υπάρχει για το Δήμο Γόρτυνας, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στην ενίσχυση του ταμείου του από «κουμπαρά» ληξιπρόθεσμων οφειλών. Λύση όμως που ικανοποιεί πλήρως το δήμαρχο κ. Νίκο Σχοιναράκη, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι η ευθύνη που αναλογεί είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως πως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα. Σημειώνεται ότι ο κ. Σχοιναράκης έχει καταθέσει εδώ και καιρό μια σειρά προτάσεων στον αρμόδιο υπουργό για την εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς στην κυριολεξία δεν υπάρχει σεντ ακόμη και για καύσιμα.

«Από την ενημέρωση που έχω, που όμως δεν είναι επίσημη, ο Δήμος Γόρτυνας θα χρηματοδοτηθεί από έναν κουμπαρά των ληξιπρόθεσμων οφειλών ποσό αντίστοιχο με αυτό που απαιτείται για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Αν τελικά η λύση αυτή είναι επίσημη, μάς ικανοποιεί πλήρως. Όμως συγχρόνως η ευθύνη η οποία μας αναλογεί είναι πάρα πολύ μεγάλη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σχοιναράκης.

Η συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών αύριο το πρωί, όπου αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική ενίσχυση των ταμείων των χρεωκοπημένων δήμων, θεωρείται κρίσιμη και για τους δήμους Σφακίων και Γαύδου.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News