Ειδήσεις

Έκκληση Τσίπρα στην Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Tην ανάγκη να μην είναι η Μεσόγειος νεκροταφείο ψυχών και οι χώρες του Νότου αποθήκες ψυχών, αλλά κέντρο πολιτισμού, εμπορίου, επικοινωνίας και ανθρωπιάς επισημαίνει ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά το τραγικό ναυάγιο στα νερά της Μεσογείου με έως και 700 νεκρούς.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε επείγουσα έκκληση στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία.

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του τόνισε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρεντσι προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του αλλά και την υποστήριξή του στην πρότασή του για άμεση σύγκληση Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Ο κ Τσίπρας επανέλαβε δε την πρόταση για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούμε καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο:

«Η νέα ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μάς γεμίζει θλίψη και ανησυχία. Κανένας μας δεν μπορεί να μένει απαθής όταν εκατοντάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία.

Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι ευρωπαϊκές χώρες του μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορείου επικοινωνίας, ανθρωπιάς.

Απευθύνω επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.

Ένα σχέδιο που πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού.

Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Rentzi, προκειμένου να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα αυτού του τραγικού περιστατικού και την υποστήριξή μου στην πρότασή του για άμεση σύγκληση Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, επανήλθα στην πρόταση που είχα υποβάλει για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούμε καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχει άλλο χρόνος για χάσιμο. Η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές».

Σχόλια