default-image

Λύσεις στα προβλήματα της Βιάννου ζητά η ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Κρήτη
Λύσεις στα προβλήματα της Βιάννου ζητά η ΝΟΔΕ Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δήμο Βιάννου επισκέφτηκε την Κυριακή κλιμάκιο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου αποτελούμενο από τους Κων/νο Ζεκεντέ, περιφερειάρχη Κρήτης της Ν.Δ., Νίκο Αντωνακάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. και υπ. Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, Ειρήνη Βολιτάκη, Στέργιο Μαρή και Μανώλη Καραγιωργάκη, μέλη της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, και την κ. Εύη Γαρεδάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε με το δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αλέξανδρο Γριλιωνάκη, το γιατρό του Κ.Υ Βιάννου και δημοτικό σύμβουλο Κονδυλάκη Εμμανουήλ, το δημοτικό σύμβουλο Χαράλαμπο Κονδυλάκη καθώς επίσης και τον Αριστομένη Συγγελάκη, αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, στο Δημαρχείο, μέσα σε γόνιμο κλίμα συζητήθηκαν κατά προτεραιότητα όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους αλλά και τα έργα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, ο Δήμος Βιάννου είναι ο πιο απομακρυσμένος δήμος του νομού Ηρακλείου, αποτελεί σύμβολο στον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης της ορεινής ενδοχώρας και γι' αυτό επιβάλλεται η ανάγκη στήριξης του τόσο από την Περιφέρεια Κρήτης όσο και από το κράτος αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν ως κεντρικοί άξονες για την ανάπτυξη της περιοχής:

α) Τα οδικά δίκτυα διασύνδεσης διαφόρων περιοχών της Βιάννου και ειδικότερα ο παραλιακός δρόμος, η σύνδεση Εμπάρου, ο δρόμος Καλάμι-Μύρτος (συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε, με αυτή τη σύνδεση θα προκύψουν σημαντικά οφέλη αφού ένα μεγάλο μέρος από το ΒΟΑΚ θα αποσυμφορηθεί και θα μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο της επαρχίας Ιεράπετρας, της επαρχίας Σητείας και το αεροδρόμιο Καστελίου. Η μελέτη του έργου είναι ήδη έτοιμη καθώς επίσης και αυτές για την κατασκευή των κόμβων και των συνδέσεων του οδικού άξονα "Ηράκλειο-Βιάννος Ιεράπετρα").

β) H αξιοποίηση και η διαχείριση των υδάτων για ύδρευση και άρδευση όπως η κατασκευή του φράγματος Αμιρών Αγίου Βασιλείου και του φράγματος Καλαμίου, η λιμνοδεξαμενή Αφρατίου, υδρομαστεύσεις και έργα μεταφοράς νερού από τις πηγές της Σύμης και του Κεφαλοβρυσίου, αρδευτικά δίκτυα καθώς και η εκπόνηση μελετών και κατασκευή των αντίστοιχων έργων για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και των χειμάρρων. Όπως επίσης και η αξιοποίηση του φαραγγιού Άρβης-Αγ. Αντωνίου (φυσιολατρικό μονοπάτι από θάλασσα ως την κορυφή του φαραγγιού).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της άμεσης επέμβασης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, πριν την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να καθαριστούν από τις προσαμμώσεις τα αλιευτικά καταφύγια Άρβης-Κερατόκαμπου-Τσούτσουρα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες για να δοθεί οριστική λύση σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος και την ακτομηχανική μελέτη που είχε αναθέσει και χρηματοδοτήσει η προηγούμενη διοίκηση του Ο.Λ.Η. με 500.000 € και η οποία έχει παραδοθεί τόσο στο αρμόδιο υπουργείο όσο και στο Δήμο Βιάννου. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΟΔΕ, έτσι μόνο θα λυθεί και το θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα την αποστολή της ΝΟΔΕ και αφορά την ασφάλεια της ακτογραμμής κατά μήκος των παραλιών του Δήμου και ειδικότερα το σημαντικό θέμα της διάβρωσης των ακτών ανατολικά των λιμενικών καταφυγίων Καστρίου και Άρβης.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο της ΝΟΔΕ επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας, όπου μαζί με τα αγροτικά ιατρεία καλύπτει τις ανάγκες για πρωτοβάθμια φροντίδα 7.500 κατοίκων της περιοχής, με τα προβλήματα που επισημάνθηκαν να είναι σημαντικά και να χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Όπως επισημάνθηκε από την πλευρά των στελεχών της ΝΟΔΕ, για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας απαιτείται να κινηθούν άμεσα οι ενέργειες προκήρυξης των θέσεων ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία καθώς και η θέση του ακτινολόγου εργαστηρίων του Κ.Υ. Βιάννου. Επίσης πρέπει άμεσα να ληφθεί μέριμνα από τη ΔΥΠΕ Κρήτης για τη λειτουργία του αγροτικού ιατρείου Άρβης, το οποίο παραμένει κλειστό ενώ είναι πλήρως εξοπλισμένο.

Επιπλέον, όπως ειπώθηκε, είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή με πλήρη στελέχωση, όπως συμβαίνει και σε άλλες ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, ώστε οι κάτοικοι αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής να έχουν την ασφάλεια της γρήγορης μεταφοράς τους στα νοσοκομεία του Ηρακλείου όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον πυροσβεστικό σταθμό της Βιάννου, διαπιστώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του από το αρμόδιο υπουργείο με τρεις τουλάχιστον ακόμη πυροσβέστες, όπως επίσης απαιτείται άμεσα η Περιφέρεια Κρήτης να διαθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ για τη συντήρηση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και το αρμόδιο υπουργείο να μεριμνήσει έτσι ώστε να διατηρείται λειτουργικός και ασφαλής ο μηχανολογικός εξοπλισμός που κάνουν χρήση οι πυροσβέστες.

Για την ομαλή λειτουργία του πυροσβεστικού σταθμού απαιτείται και η λύση του προβλήματος της επικοινωνίας με το κέντρο επιχειρήσεων λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ηρακλείου, αλλά και η αποκατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισμού για την επικοινωνία.

Η αντιπροσωπεία της ΝΟΔΕ αμέσως μετά επισκέφτηκε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη ενίσχυσής του με προσωπικό, καθώς και άμεσης διάθεσης ενός υπηρεσιακού αυτοκινήτου για τις ανάγκες της αστυνόμευσης της ευρύτερης περιοχής.

Με δεδομένο ότι πρόσφατα σταμάτησε η λειτουργία του λιμενικού σταθμού του Κερατόκαμπου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Α.Τ. Βιάννου να επιφορτίζεται και με την αστυνόμευση των νότιων παραλίων της περιοχής, η ΝΟΔΕ ζητά από τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου να διερευνήσει τη δυνατότητα διάθεσης ενός από τα οχήματα που η προηγούμενη διοίκηση είχε προμηθευτεί για τις ανάγκες αστυνόμευσης των νότιων παραλίων του νομού μέχρι να λυθεί το πρόβλημα από το αρμόδιο υπουργείο.

Επιπροσθέτως, όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει για λόγους εξοικονόμησης πόρων να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης με το ποσό των 30.000 ευρώ περίπου η μεταστέγαση του Α.Τ. στο νέο κτήριο που έχει κατάλληλα διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Βιάννου.

Τέλος σε επαφές που είχε το κλιμάκιο της ΝΟΔΕ με κατοίκους και φορείς τέθηκαν τα ζητήματα της αύξησης κονδυλίων της δακοκτονίας και της άμεσης αντιμετώπισης του ξενόφερτου βακτηρίου της ελιάς Xylella Fastidiosa, το οποίο προκαλεί τεράστιες καταστροφές της ελαιοκαλλιέργειας στην Απουλία της Ιταλίας και εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία πρόσφατα. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταπολεμηθεί πολύ γρήγορα πριν φτάσει στην περιοχή τους και καταστρέψει τη μοναδική καλλιέργεια που τους δίνει δουλειά και ζωή.

Τα στελέχη του κλιμακίου της ΝΟΔΕ τόνισαν κατά την επίσκεψή τους ότι η περιοχή της Βιάννου αποτελεί μια από τις βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης, επισημαίνοντας και την πρόσφατη πρώτη κοινή προσπάθεια στην αγορά, τη διάθεση δηλαδή, τυποποιημένου ελαιόλαδου από την Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση Ελαιοπαραγωγών Δήμου Βιάννου. Προς αυτήν την κατεύθυνση και εκ μέρους όλης της ΝΟΔΕ δεσμεύτηκαν στο θέμα αυτό με παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. να ενταθούν οι προσπάθειες λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά δε από επεξεργασία όλων των υπομνημάτων που έλαβαν από τη δημοτική Αρχή, από φορείς της περιοχής αλλά και με τις συζητήσεις που έκαναν με τους κατοίκους οι εκπρόσωποι της ΝΟΔΕ τόνισαν ότι η Νομαρχιακή της Ν.Δ. θα προωθήσει τα θέματα στα αρμόδια όργανα του κόμματος για παρεμβάσεις τους στα αρμόδια υπουργεία και στα ευρωπαϊκά όργανα ώστε σταδιακά να μπορούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του ιστορικού αυτού δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News