Ειδήσεις

"Θεϊκές" αφίξεις στην Κρήτη!

"Θεϊκές" αφίξεις αναμένονται στο αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης" του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο έρχεται ο "Ιησούς" ολόκληρου του κόσμου, Ρόμπερτ Πάουελ! Δηλαδή, ο διασημότερος Ιησούς στην ιστορία του κινηματογράφου, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε το Θεάνθρωπο στην περίφημη ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι.

Ο 71χρονος πλέον Ρόμπερτ είναι ο πρωταγωνιστής σε ένα ωριαίο αγγλόφωνο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα τη "Θεϊκή Κρήτη" - "Creta Divina" - του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Φώτη Κωνσταντινίδη.

Ο Ρόμπερτ Πάουελ σε διάλειμμα από τα γυρίσματα της περίφημης ταινίας του Τζεφιρέλι, μαζί με το σκηνοθέτη

Σύμφωνα με το σενάριο, ο "Ιησούς" του Φράνκο Τζεφιρέλι είναι Άγγλος χήρος, συνταξιούχος καθηγητής Ιστορίας και ερασιτέχνης βοτανολόγος που αναζητά ένα βότανο το οποίο, τι παραξενιά κι αυτή, φύεται αποκλειστικά και μόνο στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Ο Πάουελ όπως είναι σήμερα, σε ώριμη ηλικία

Και κάπως έτσι, μέσα από τις αναζητήσεις του Πάουελ, ο θεατής θα "επισκεφτεί" αρχαιολογικούς χώρους απαράμιλλης ομορφιάς και παγκόσμιας σημαντικότητας της Κρήτης. Την Κνωσό, τη Φαιστό, το Δικταίον Αντρο, το Ιδαίον Αντρο, τη Γόρτυνα και τις Αρχάνες, τον Κομμό, τη Ζώμινθο, το Παλαίκαστρο, τη Ζάκρο, την Ελεύθερνα, τους Αρμένους, τη Σπλάντζια και το λόφο Καστέλι στα Χανιά. Αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Μάλιστα, από εκεί, από το Αρχαιολογικό Μουσείο, θα ξεκινήσουν αύριο Δευτέρα, τα γυρίσματα.

«Με το ντοκιμαντέρ αυτό στοχεύουμε να φέρουμε μέρος του τεράστιου πολιτισμικού πλούτου της Κρήτης και την ασύγκριτη ομορφιά της στο προσκήνιο της παγκόσμιας ενημέρωσης μ' έναν έντεχνο και επισταμένο οπτικοακουστικό τρόπο προκειμένου να διεγείρει το ενδιαφέρον όχι μόνο απλών επισκεπτών, όπως επιχειρείται συνήθως με τουριστικά spots, αλλά και κόσμου κάποιου μορφωτικού επιπέδου. Ακόμα και της επιστημονικής κοινότητας, που αριθμεί περισσότερο απ' ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε.

Έτσι θα διευρυνθεί και θα διαδοθεί η γνώση για το μοναδικό πολιτισμό της Κρήτης. Αυτό, εξάλλου, αποτελεί επιβεβλημένη ευθύνη και υποχρέωσή μας.

Όχι μόνο γιατί ο λαός μας χρειάζεται να γνωρίσει και να συνειδητοποιήσει την πολιτισμική αξία του τόπου του και έτσι να αποκτήσει αυτογνωσία και ηθική ανάταση, αλλά και γιατί οφείλουμε να παρέχουμε διεθνώς τις εκάστοτε ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες σχετικά με την Κρήτη, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται ως το λίκνο του ευρωπαϊκού και γενικότερα του δυτικού πολιτισμού. Μια βαριά κληρονομιά, που προκαλεί άφατο θαυμασμό και δέος σ' όποιον έχει την τύχη να τη γνωρίζει βαθύτερα.

Η Κρήτη, με τον επίγειο, τον υπόγειο και τον υποθαλάσσιο πλούτο της, την ιστορία και τον πολιτισμό της, καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση στον πλανήτη. Ακόμα περισσότερο η διεθνής προβολή της μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που η Ελλάδα καλείται να καταβάλει προκειμένου να εκτιναχθεί από τα τάρταρα της προσωρινής της ταπείνωσης στα αστρικά ύψη της αιώνιάς της λάμψης», δηλώνει ο ίδιος ο δημιουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, αναφερόμενος στο "Creta Divina".

Δείτε το trailer του "Creta Divina":

Μαίρη Καριωτάκη

Σχόλια