Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: "Να αποτρέψει τη σύγκρουση η κυβέρνηση"

«Αντί η κυβέρνηση να φέρνει νομοσχέδια όπως αυτό που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή και απελευθερώνει τον τρομοκράτη Σάββα Ξηρό κάνοντας παράλληλα χατίρια στους γνωστούς αντιεξουσιαστές, ας ασχοληθεί επιτέλους με το πώς θα αποτρέψει τη σύγκρουση με το παγόβουνο. Αντί να επιταχύνει και να πατάει την κόρνα ας στρίψει επιτέλους το τιμόνι ο κ. Τσίπρας».

Την επισήμανση αυτή κάνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Κυριακή 19 Απριλίου, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και στο δημοσιογράφο, Γιώργο Ευθυμίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται έντονα ανήσυχος για τις εξελίξεις στην οικονομία, βλέποντας, όπως λέει χαρακτηριστικά «τη σφοδρή σύγκρουση να έρχεται», καθώς «η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται και απλά κωλυσιεργεί αρνούμενη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα». Την ίδια στιγμή, προτείνει ως μείγμα πολιτικής που θα βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο τη συνέχιση και επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με εθνικό πρόσημο και τη σύμπνοια του λαού για την εφαρμογή τους.

«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση αδυνατεί παντελώς να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με εθνικό πρόσημο ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση. Θα όφειλε να το έχει έτοιμο και να το έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή. Το μείγμα πολιτικής δεν είναι το πρόβλημα. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία εφάρμοσαν το δικό τους μείγμα και βγήκαν από τα Μνημόνια με πολιτική σύμπνοια και κοινωνική ανοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με το ρόλο της ΝΔ,  ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «είναι ένα κόμμα που δεν ακούγεται ακόμη και όταν εκφράζει αδιαμφισβήτητα λόγο κοινής λογικής» και προσθέτει: «όπως κάναμε μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς στα χρόνια που είμασταν στην Κυβέρνηση τώρα, που είμαστε στην αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο για να μεταρρυθμίσουμε το σπίτι μας».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

Καθημερινά πληθαίνουν τα δημοσιεύματα των Διεθνών Μέσων και οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για «ρήξη», «Grexit» κ.λπ. Ανησυχείτε;

Περισσότερο από ποτέ. Ο χρόνος πιέζει αμείλικτα. Η χώρα δεν αντέχει να περιμένει άλλο την ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ και τη στροφή του προς το ρεαλισμό. Ο κίνδυνος της βαλκανιοποίησης, της παγίωσης της άποψης ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση που χρήζει ειδικής αντιμετώπισης, δυστυχώς ενισχύεται μέρα με τη μέρα. Αντί η Κυβέρνηση να φέρνει νομοσχέδια όπως αυτό που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή και απελευθερώνει τον τρομοκράτη Σάββα Ξηρό κάνοντας παράλληλα χατίρια στους γνωστούς αντιεξουσιαστές, ας ασχοληθεί επιτέλους με το πώς θα αποτρέψει τη σύγκρουση με το παγόβουνο. Αντί να επιταχύνει και να πατάει την κόρνα ας στρίψει επιτέλους το τιμόνι ο κ. Τσίπρας. Βλέπω τη σφοδρή σύγκρουση να έρχεται και ανησυχώ πολύ.

Θεωρείτε ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στη διαπραγμάτευση είναι σωστοί;

Ειλικρινά, κύριε Ευθυμίου, προσπαθώ να καταλάβω αν και τι είδους διαπραγμάτευση κάνει η Κυβέρνηση. Και ξέρετε τελικά τι νομίζω; Ότι η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται - απλά κωλυσιεργεί αρνούμενη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Παίζει ένα θέατρο εσωτερικών εντυπώσεων με άλλα να λέει εντός και άλλα εκτός Ελλάδας. Και το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι: δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ή δεν θέλει και στρουθοκαμηλίζει; Διότι η διαπραγμάτευση ορίζεται ως μια διαδικασία δούναι και λαβείν. Ούτε δώσαμε τίποτα ούτε λάβαμε τίποτα τους τελευταίους τρεις μήνες. Παραμείναμε ακίνητοι. Φοβάμαι ότι βαδίζουμε αποχαυνωμένοι και υπνωτισμένοι στην καταστροφή. Με τις πολιτικές της η Κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική εξαθλίωση των περισσότερων πολιτών της χώρας. Ας σοβαρευτεί πριν η ζημία που θα προκαλέσει καταστεί μη αναστρέψιμη.  

Ποιο πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι το μείγμα πολιτικής, ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και των απαιτήσεων των δανειστών;

Το μείγμα πολιτικής που θα βγάλει την Ελλάδα από το απειλητικό αδιέξοδο στηρίζεται σε δύο άξονες: τη συνέχιση και επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τη σύμπνοια του λαού για την εφαρμογή τους. Το πρόβλημα είναι ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί παντελώς να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με εθνικό πρόσημο ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση. Θα όφειλε να το έχει έτοιμο και να το έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή. Το μείγμα πολιτικής δεν είναι το πρόβλημα. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία εφάρμοσαν το δικό τους μείγμα και βγήκαν από τα Μνημόνια με πολιτική σύμπνοια και κοινωνική ανοχή. Ο κ. Τσίπρας τορπίλισε το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης για να φέρει το «καλύτερο» δικό του. Που είναι αυτό; Που είναι το μείγμα πολιτικής του κ. Τσίπρα; είναι καλός για τα εύκολα. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός μου δίνει την εντύπωση ενός άβουλου ανθρώπου, ο οποίος αναλώνεται στη διαχείριση των αντιφατικών συνιστωσών του κόμματός του. Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται δυστυχώς λίγος και πολύ κατώτερος των περιστάσεων.

Η πραγματική οικονομία έχει «στεγνώσει», στην αγορά μπαίνουν νέα «λουκέτα» εκτιμάτε πως έστω και τώρα μπορεί να υπάρξει «φως στο τούνελ» και αν ναι τι θα πρέπει να γίνει;

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει χειροτερέψει απότομα. Βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη παράλυση η οποία έχει τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει μεγάλη κρίση ρευστότητας, πλήρης ανακοπή των επενδυτικών δραστηριοτήτων και αν δεν δοθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Η Κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τους ερασιτεχνισμούς και τον πολιτικό βερμπαλισμό, να στρωθεί στη δουλειά και να ασχοληθεί επιτέλους με την εφαρμογή μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Αν η κυβέρνηση σοβαρευτεί, υπάρχει φως στο τούνελ. Αντίθετα το σκοτάδι θα είναι πυκνό.

Η Βουλή λειτουργεί σωστά; Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου; Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από τη ΝΔ για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

Η μέχρι σήμερα στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, την οποία και εγώ στήριξα με την ψήφο μου, εγείρει εύλογα ερωτήματα κατά πόσο μπορεί να κάνει τη μετάβαση από τον αριστερό ακτιβισμό στον οποίο έχει διακριθεί στο θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Βουλής. Σας το λέω ευθέως ότι το έχω μετανιώσει και πλέον δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μου. Δεν βλέπω τι μπορεί να κάνει η ΝΔ για να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία και το κύρος της Βουλής. Το πρόβλημα μόνο ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να το λύσει - αυτός το δημιούργησε άλλωστε - καθώς δική του πρόταση ήταν η σημερινή Πρόεδρος της Βουλής

Πιστεύετε ότι το κόμμα σας ακούγεται από την κοινωνία; Τα θέματα που αναδεικνύει η ΝΔ το τελευταίο διάστημα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών; Έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης σε περίπτωση που χρειαστεί;

Η ΝΔ σήμερα βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο στο διάλογό της με την κοινωνία. Είναι ένα κόμμα που δεν ακούγεται ακόμη και όταν εκφράζει αδιαμφισβήτητα λόγο κοινής λογικής. Όπως κάναμε μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς στα χρόνια που είμασταν στην Κυβέρνηση τώρα, που είμαστε στην αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο για να μεταρρυθμίσουμε το σπίτι μας.

Στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες για συγκρότηση Ευρωπαϊκού Μετώπου με κορμό τη ΝΔ. Πιστεύετε ότι μπορεί να ξεκινήσει ξανά σήμερα μια τέτοια προσπάθεια;

Αν χρειαστεί να υπάρξει μια τέτοια προσπάθεια τότε η χώρα θα έχει πέσει στα βράχια. Και κάτι τέτοιο το απεύχομαι. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να διαβεί πλήρως τον Ρουβίκωνα της προσαρμογής στην πραγματικότητα και να μην πνιγεί στη μέση του ποταμιού με τους υπέρμαχους της αντιμνημονιακής ορθοδοξίας.

Σχόλια