default-image

"Ντελίριο" για να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων (Ηχητικό)

Ηράκλειο
"Ντελίριο" για να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν έχει προηγούμενο το ενδιαφέρον από πολίτες όλης της χώρας που ξεπερνούν τις 5.000 και έχουν κάνει αίτηση για τη ρύθμιση-ανακούφιση, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, εκείνη των 100 δόσεων. Το ηλεκτρονικό σύστημα ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή, προκειμένου 3.600.000 οφειλέτες του Δημοσίου που θελήσουν να ενταχθούν, να τύχουν ευνοϊκότερων όρων στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους με αποπληρωμή έως 100 δόσεις και μερική ή ολική διαγραφή από τόκους, προσαυξήσεις και πρόσθετους φόρους φυσικών και νομικών προσώπων.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από τον κόσμο που σπεύδει σε εφορίες και λογιστές προκειμένου να ενημερωθεί για το αν μπορεί ή όχι να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τους 3.600.000 οφειλέτες οι 9 στους 10 έχουν χρέη για φόρο εισοδήματος, φόρο κληρονομιάς, χαράτσι του 2013 αλλά και ΕΝΦΙΑ, ενώ επίσης 9 στους 10 οφείλουν ποσά που δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.

Ακούστε τι είπε στο Ράδιο 9,84 ο κ. Παύλος Μπαρίτακης:

Το... ταμείο θα γίνει, πάντως, από Δευτέρα, όταν δηλαδή θα πρέπει να πάνε στις τράπεζες οι πρώτοι οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση, με δεδομένο ότι η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί εντός 3 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Αν και δεν υπάρχει επίσημος εισπρακτικός στόχος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα 147 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση-εξπρές έχουν... ανεβάσει το ηθικό των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, που θεωρούν ότι μικροί και παλιοί οφειλέτες θα τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Ο... κράχτης για μεγάλους οφειλέτες είναι αναμφίβολα η δυνατότητα "ψαλιδίσματος" των πρόσθετων φόρων και των προστίμων, που είχαν ενσωματωθεί στις αρχικές οφειλές και πλέον με τη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπάγονται στην κατηγορία των προσαυξήσεων, οι οποίες μπορούν να "κουρευτούν" ως και 100%.

Ως κράχτης χαρακτηρίζεται και το αποκαλούμενο "χρυσό ψαλίδι", που θα είναι διαθέσιμο ως τις 27 Απριλίου. Πώς λειτουργεί; Εφόσον πληρωθεί ως προκαταβολή ποσό βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ, θα χορηγείται στον οφειλέτη ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξει. Το ποσό αυτό πρέπει να δηλώνεται ως προκαταβολή από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής και να καταβάλλεται εντός τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Όσον αφορά στην... κλασική ρύθμιση των 100 δόσεων, σύμφωνα και με το i-efimerida, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής λήγει στις 26 Μαΐου, αλλά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η παραπάνω ημερομηνία μπορεί να παραταθεί για ένα μήνα. Κάθε οφειλέτης πρέπει να υποβάλει την αίτησή του ηλεκτρονικά σε ειδική εφαρμογή στο σύστημα TAXISNET, μέσω της οποίας γίνεται αυτόματα και ο υπολογισμός της χορηγούμενης έκπτωσης, του συνολικού ποσού της ρυθμιζόμενης οφειλής ποσού και της κάθε μηνιαίας δόσης που θα πληρώνει ανάλογα με το πρόγραμμα ρύθμισης που έχει επιλέξει.

Υπενθυμίζεται ότι για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δε θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους, ενώ για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο θα επιβαρύνονται οι δόσεις ανέρχεται σε 3% ετησίως.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News