default-image

3000 κλήσεις για παράνομη στάθμευση σε ένα μόλις μήνα

Κρήτη
3000 κλήσεις για παράνομη στάθμευση σε ένα μόλις μήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους πεζοδρόμους του Ηρακλείου τον πρώτο λόγο δεν τον έχουν οι πεζοί, αλλά οδηγοί με δίκυκλα και τετράτροχα οχήματα που διέρχονται ή σταθμεύουν παράνομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους, όσο και για όσους περπατούν. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της Τροχαίας, καθώς μόνο τον περασμένο μήνα βεβαιώθηκαν 4.200 παραβάσεις μέσα στην πόλη. Από αυτές οι 3.000 αφορούσαν σε παράνομες σταθμεύσεις κυρίως σε πεζόδρομους!

Μόνο μέσα σε ένα λεπτό το μεσημέρι της Πέμπτης βεβαιώθηκαν τρεις παραβάσεις στον πεζόδρομο της Χάνδακος. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό, ενώ την ίδια ώρα προκαλεί εντύπωση το ύψος των προστίμων, που καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες. Όταν ο αστυνομικός έγραφε κλήση για σταθμευμένο μηχανάκι κι ενώ είχε προηγηθεί βεβαίωση παράβασης για σταθμευμένο αυτοκίνητο τρία μέτρα παραπέρα, διερχόμενος δικυκλιστής έλαβε την ίδια στιγμή κλήση για την παράνομη είσοδό του στον εν λόγω πεζόδρομο.

Αν αθροίσουμε τα πρόστιμα μόνο, οι τρεις παραβάτες θα πληρώσουν στα ταμεία του Δήμου ή στην εφορία 260 ευρώ!

Σημειώνεται πως το παρκάρισμα σε πεζόδρομο κοστίζει 40 ευρώ για το αυτοκίνητο και 20 ευρώ για το δίκυκλο, ενώ το πρόστιμο για την κίνηση οποιουδήποτε οχήματος μέσα σε πεζόδρομο ανέρχεται στα 200 ευρώ. Στην τελευταία περίπτωση αφαιρούνται άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες. Πινακίδες αφαιρούνται και στις παράνομες σταθμεύσεις, ενώ, αν πληρωθούν τα πρόστιμα μέσα σε δέκα ημέρες, καταβάλλονται τα μισά από αυτά που έχουν βεβαιωθεί.

Τα πρόστιμα, όπως και να έχει, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, παραμένουν τσουχτερά, την ίδια ώρα που οι έλεγχοι, όπως δηλώνει ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση. Ο ίδιος ανέφερε, μιλώντας στη "Ν.Κ." πως τα νούμερα από τις παραβάσεις του προηγούμενου μήνα που αφορούν στις παράνομες σταθμεύσεις είναι υπερβολικά μεγάλοι αριθμοί. Σημαίνει πως το πρόβλημα συνεχίζεται, άρα συνεχίζονται και οι έλεγχοι από την Τροχαία με τη βοήθεια της ΟΕΠΤΑ, της ΔΙ.ΑΣ. και της Τουριστικής Αστυνομίας, ενώ έχει δοθεί βάρος και σε κομβικά σημεία που αφορούν πεζοδρόμια, όπως στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου και σε διαβάσεις πεζών και λεωφορείων.

Όπως αναφέρουν και πολίτες που ρωτήσαμε, η Χάνδακος, η 25ης Αυγούστου, η Μινωταύρου, η 1866 και η Αγίου Τίτου είναι ορισμένοι από τους πεζόδρομους που συνεχώς είναι κατειλημμένοι από μηχανάκια που πάνε κι έρχονται ανενόχλητα, ενώ "φιλοξενούν" σταθμευμένα οχήματα και δίκυκλα. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όταν κάποιοι οδηγοί προσπαθούν να τηρούν τους κανόνες και επιμένουν να πληρώνουν πάρκινγκ για να σταθμεύσουν ακόμη και δύο φορές την ημέρα, παρά να μπουν σε τέτοια διαδικασία.

 Πολλοί πάντως είτε οδηγοί, είτε πεζοί έχουν έρθει κατά διαστήματα κυριολεκτικά στα χέρια σε πεζοδρόμους. Σκηνές απείρου κάλλους έχουν σίγουρα διαδραματιστεί, ενώ δε λείπουν και τα καρδιοχτύπια όταν αμέριμνοι πεζοί και μικρά παιδιά που κυκλοφορούν γλιτώνουν τελευταία στιγμή από την εμπλοκή τους σε ατύχημα. Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες... πέφτουν βροχή στην Αστυνομία.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΛΑΧΑΚΗ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News