default-image

Άγιος Γεώργιος ο Ξιφηφόρος

Πολιτισμός
Άγιος Γεώργιος ο Ξιφηφόρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυτικά του χωριού Αποδούλου σε μικρή απόσταση, ένας καλός χωματόδρομος, ιδανικός για πεζοπορία, οδηγεί τον επισκέπτη ανάμεσα από πανύψηλα και χιλιόχρονα ελαιόδεντρα σε ένα ξέφωτο, όπου ένα μικρό ταπεινό εκκλησάκι στέκει εκεί, αγέρωχος φρουρός της περιοχής. Είναι ο Άγιος Γεώργιος, ο λεγόμενος Ξιφηφόρος.

Του Γεωργίου Φωτάκη *

Είναι μονόχωρη βασιλική του 13ου αιώνα, σχετικά περιορισμένων διαστάσεων, με μια μεγάλη τοιχογραφία στο βόρειο τοίχο με τον Άγιο Γεώργιο να κρατεί ένα τεράστιο ξίφος, φύλακας της Μονής του και της γύρω περιοχής. Κι άλλες τοιχογραφίες συνθέτουν ένα έξοχο βυζαντινό παζλ, ακόμα και υπολείμματα χαραγμάτων και επιγραφών. Ο ναός αποτελούσε άλλοτε το καθολικό Μονής, όπως αναφέρεται σε κτητορική επιγραφή, που ήταν χτισμένη πάνω σε ερείπια άλλης άγνωστης μονής.

Όσες φορές τοποθέτησαν πόρτα για να ασφαλίσουν την εκκλησία, το πρωί τη βρήκαν κατεστραμμένη ή πεταμένη μακριά.

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι η μικρή μονή του Αγίου Γεωργίου είναι η αρχαιότερη στο Αμάρι. Το αποδίδουν στις τοιχογραφίες που ανάγονται στα μέσα του 13ου αιώνα, περίοδο που υπήρχε μεγάλη έξαρση στην τοιχογραφία και στην οικοδόμηση ναών και μονών, για να αντικρουστεί ο προσηλυτισμός των Βενετών κατακτητών.

Κι άλλες τοιχογραφίες συνθέτουν ένα έξοχο βυζαντινό παζλ.
Τοιχογραφία από τον Άγιο Γεώργιο, φύλακα της Μονής, να κρατάει ένα τεράστιο ξίφος.

Οι κάτοικοι του κοντινού χωριού Αποδούλου πιστεύουν ότι ο Άγιος δε δέχεται πόρτα στην είσοδο του ναού. Όσες φορές τοποθέτησαν πόρτα για να ασφαλίσουν την εκκλησία, το πρωί τη βρήκαν κατεστραμμένη ή πεταμένη μακριά. Αλλά και τα τελευταία χρόνια, που έγινε αναστύλωση, πάλι δεν τοποθετήθηκε πόρτα στην κύρια είσοδο.

* Ο Γεώργιος Φωτάκης είναι γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποδούλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News