default-image

"Μουσαφίρης" ήταν και... πέRασε..! (video)

Κρήτη
"Μουσαφίρης" ήταν και... πέRασε..! (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί ο "μουσαφίρης" των 6,1 Ρίχτερ να ανήκει στο παρελθόν με τους Κρητικούς να προσπαθούν συνέλθουν από την ξαφνική και μεγάλης διάρκειας επίσκεψη του Εγκέλαδου, όμως, η μετασεισμική ακολουθία στο νησί αν και σε μικρότερης κλίμακας έντασης... τα τελευταία 24ωρα είναι συνεχής, με δεκάδες μετασεισμούς να καταγράφονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, φθάνοντας τα 3,6 και 3,7 Ρίχτερ τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Μιλώντας στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων ο καθηγητής Γεωλογίας, πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας κ. Ευθύμης Λέκκας εξήγησε ότι η ρήξη του υποθαλάσσιου ρήγματος, στο σημείο όπου εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός ήταν η αιτία για την ιδιαίτερη ένταση του φαινομένου στην περιοχή της Σητείας, παρά το γεγονός ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν εγγύτερα προς την Κάρπαθο, επρόκειτο όμως για τον κυρίως σεισμό με την μετασεισμική ακολουθία να συνεχίζεται για μεγάλο ακόμη  χρονικό διάστημα, γεγονός που συμβάλει και στη σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου δεδομένης της ανησυχίας σεισμολόγων και γεωλόγων από τη στιγμή της εκδήλωσης του σεισμού, καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα, όπου συγκρούονται οι πλάκες Ασίας και Ευρώπης, έχει δώσει ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ.

Ενώ το γεγονός πως δε διαπιστώθηκαν ζημιές ούτε στην Κρήτη, ούτε στα Δωδεκάνησα, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, καθώς το αποτέλεσμα δείχνει ότι το δομημένο περιβάλλον στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ανθεκτικό, ώστε να αντεπεξέρχεται σε τόσο μεγάλους σεισμούς.

Στους ρυθμούς τους προσπαθούν να επανέλθουν οι κάτοικοι της ανατολικής Κρήτης και συγκεκριμένα της Σητείας, εκεί όπου το χτύπημα του εγκέλαδου ήταν πιο ισχυρό.

Μάλιστα άκρως αποκαλυπτικό και το βίντεο από το Sitia press, μέσα από κατάστημα της περιοχής την στιγμή του σεισμού.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_mqphotr3/
Η στιγμή του σεισμού από το Sitia press.

Ο Εγκέλαδος μας θύμισε ότι δε μας ξεχνάει, σηκώνοντας στο πόδι ολόκληρη την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα παράλληλα όμως έδειξε ότι πολίτες όσο και υπηρεσίες της ανταποκρίθηκαν με ψυχραιμία με αμεσότητα και  χωρίς πανικό στο σεισμό. 

Απαντήσεις για το σεισμό

Η ρήξη του υποθαλάσσιου ρήγματος, στο σημείο όπου εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός της Πέμπτης, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ήταν η αιτία για την ιδιαίτερη ένταση του φαινομένου στην περιοχή της Σητείας, παρά το γεγονός ότι το επίκεντρο της δόνησης είναι εγγύτερα προς την Κάρπαθο, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος συμμετείχε σε προγραμματισμένη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου.

«Παρά το γεγονός ότι ήταν στη θάλασσα, οι επιταχύνσεις στη Σητεία ήταν παρά-πάρα πολύ υψηλές για τα δεδομένα αυτού του σεισμού, ενώ στην Κάσο και την Κάρπαθο δεν ήταν έτσι. Συνέβη γιατί κατά πάσα πιθανότητα είχαμε φαινόμενα κατευθυντικότητας. Κατά τη διάρρηξη, το ρήγμα έσπασε από τα δυτικά με κατεύθυνση τα ανατολικά και την Κρήτη. Γι' αυτό είχαμε μια κατευθυνόμενη δέσμη κυμάτων σεισμικών προς τη μεριά της Κρήτης, όπου έγινε πιο αισθητός ο σεισμός. Παρά το γεγονός ότι είχαμε πολύ ψηλές επιταχύνσεις σε σχέση με το κανονικό, τα κτήρια άντεξαν».

Η ανησυχία των σεισμολόγων και των γεωλόγων ήταν έντονη από τη στιγμή της εκδήλωσης του σεισμού, καθώς στο συγκεκριμένο ρήγμα, όπου συγκρούονται οι πλάκες Ασίας και Ευρώπης, έχει δώσει ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς άνω των 7 ρίχτερ. Ωστόσο, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί άνω των 4 βαθμών, οι οποίοι φαίνεται ότι συμβάλλουν στη σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου.

Περισσότεροι από 23 σεισμοί είχαν καταγραφεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ στις 05:05 το πρωί σημειώθηκε, όπως φαίνεται, κύριος μετασεισμός των 5,5 ρίχτερ. Η συγκεκριμένη δόνηση συμπλήρωσε την ακολουθία, η οποία θεωρείται πλήρης και χαρακτηρίστηκε από τον κ. Λέκκα ως «η καλύτερη που θα μπορούσε να είναι».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων, ο κ. Λέκκας ήταν καθησυχαστικός, εξηγώντας πως το φαινόμενο του ντόμινο παρατηρείται μετά από σεισμούς που υπερβαίνουν τα 7 ρίχτερ. Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε πως «το ιστορικό της περιοχής που έδωσε τα 6,1 R δεν είναι και τόσο θετικό. Είναι αρνητικό, από την άποψη ότι κατά μήκος του σεισμικού τόξου έχουμε ιστορικές καταγραφές με πολύ μεγάλους σεισμούς της τάξεως των 7 βαθμών».

Το γεγονός πως δε διαπιστώθηκαν καθόλου ζημιές ούτε στην Κρήτη, ούτε στα Δωδεκάνησα, σκόρπισε ανακούφιση καθώς το αποτέλεσμα δείχνει ότι το δομημένο περιβάλλον στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ανθεκτικό, ώστε να αντεπεξέρχεται σε τόσο μεγάλους σεισμούς. «Αυτό το πετύχαμε μετά από δεκαετίες προσπαθειών από τον ΟΑΣΠ για την κατάρτιση και τήρηση των κανόνων αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Άσκηση... σε πραγματικές συνθήκες

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου με τους εκπροσώπους των φορέων της πολιτικής προστασίας, τα σώματα ασφαλείας και τις εθελοντικές οργανώσεις, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι μεταξύ ΟΑΣΠ και Περιφέρειας Κρήτης υπάρχει άριστη επιχειρησιακή συνεργασία. Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον ΟΑΣΠ. Ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε κάτι σοβαρό, εκτός της μεγάλης ανησυχίας που σημειώθηκε. Πράγματι ο μηχανισμός σε επίπεδο Κρήτης τέθηκε σε συναγερμό με την εκδήλωση του σεισμού και διαπιστώσαμε την ετοιμότητά μας. Επρόκειτο για μια άσκηση που εξελίχθηκε σε πραγματικές συνθήκες».

Ρεπορτάζ:

Βάλια Μπούη - Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News