Ειδήσεις

Reuters: Σενάρια υποσχετικών για μισθούς και συντάξεις

Για το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός παράλληλου νομίσματος σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, κάνει λόγο δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο άμεση ήταν η διάψευση του δημοσιεύματος από κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος σημείωσε πως η Αθήνα δε χρειάζεται να εξετάσει σενάριο IOUs, αφού είναι αισιόδοξη πως θα υπάρξει εγκαίρως συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU (από το Ι owe you), δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και παρά τις διαβεβαιώσεις της χώρας, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει, ενώ σε περίπτωση χρεοκοπίας η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Οι αξιωματούχοι σε μία τέτοια περίπτωση φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι το ΙΟU για την πληρωμή μισθών και συντάξεων όχι μόνο δεν θα αποτρέψει την κρίση, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη της χώρας στην Ευρωζώνη.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μάλιστα εκτιμούν ότι το 30% των Ελλήνων θα μπορεί να δεχτεί υποσχετικές, αλλά όσοι έχουν καταθέσεις θα σπεύσουν να τις σηκώσουν: «Τα IOUs, δεν νομίζω ότι μπορούν να δουλέψουν. Αυτό θα είναι το τέλος, θα βγουν από το ευρώ. Με ένα παράλληλο νόμισμα... είσαι σχεδόν σε Grexit. Είναι κάτι έξω από το διεθνές πλαίσιο» αναφέρει πηγή του Reuters.

Σχόλια