default-image

Τη στήριξη Κεφαλογιάννη ζήτησαν οι αμπελουργοί (Ηχητικό)

Κρήτη
Τη στήριξη Κεφαλογιάννη ζήτησαν οι αμπελουργοί (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση με τους αμπελουργούς του Ηρακλείου είχε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης με το κέντρο βάρους να δίδεται, στο φορολογικό πέλεκυ που πέφτει στα κεφάλια των αγροτών, στις απίστευτες καταστροφές που υπέστησαν τα αμπέλια από το χαλάζι της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και στο πρόγραμμα αναμπέλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οποίο και ζήτησαν την στήριξη του.

Ακούστε τι δήλωσε νωρίτερα στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, λίγο πριν την συνάντηση με τον κ. Κεφαλογιάννη στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Κάντε σταφύλι παρά τη θλίψη και την απογοήτευσή σας»... Το βασικό αυτό μήνυμα στέλνει η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης προς τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου, μπροστά στον ορατό κίνδυνο φέτος να μην υπάρξουν εξαγώγιμες ποσότητες τέτοιες ώστε να διατηρήσει η Κρήτη τις αγορές του εξωτερικού, καθώς οι ζημιές από το χαλάζι της Μεγάλης Εβδομάδας εξελίσσονται σε μεγάλα ποσοστά, όπως συμφώνησαν τα στελέχη του ΕΛΓΑ στην Κρήτη.

Για «βόμβα» στην τοπική οικονομία έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, που τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρουν οι παραγωγοί να γλιτώσουν τα αμπέλια τους, αφού τα "μάτια" κάηκαν από το χαλάζι και το κρύο και συνεπώς καταστράφηκαν τα σταφύλια!

Η διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης περιόδευσε με το διευθυντή του τοπικού ΕΛΓΑ Νίκο Δασκαλάκη και τον επόπτη Γιώργο Νοδαράκη σε Προφήτη Ηλία, Κυπαρίσσι και Αρχάνες. Και όπως συμφώνησαν και οι γεωπόνοι, η ζημιά είναι τεράστια, αλλά θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται και στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να υπάρξει η ολοκληρωμένη καταγραφή της και να είναι το πόρισμα που θα εκδοθεί όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σε πολλές περιοχές του νομού τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά η ζημιά είναι μεγάλη και μιλάμε για τη ζημιά που προκάλεσε η χαλαζόπτωση. Αυτήν τη στιγμή έχουν βγει εκτός παραγωγής μεγάλες εκτάσεις και θα έλεγα οι περισσότερες εκτάσεις του επιτραπέζιου σταφυλιού, πέρα από την καταστροφή που έχουν βέβαια επίσης τα σταφιδάμπελα και τα οινάμπελα. Και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι τόσο μεγάλος που δεν αποκλείεται να χάσουμε αγορές μες στα επόμενα χρόνια. Για τέτοιο κίνδυνο μιλάμε».

Και στο σημείο αυτό ο κ. Ιερωνυμάκης απευθύνει έκκληση στους αμπελοκαλλιεργητές, παρά την κακή ψυχολογική τους κατάσταση, να μην εγκαταλείψουν τους αμπελώνες τους. Να δώσουν μάχη για να γλιτώσουν ό,τι μπορούν. Ένα 20% να γλιτώσουν. Ένα 25% να γλιτώσουν, είναι κέρδος. Και το κέρδος δε θα είναι για φέτος. Θα χάσουν ασφαλώς οι ίδιοι. Αλλά θα είναι κέρδος για τα επόμενα χρόνια. Ας βοηθήσουμε λοιπόν όλοι να καλύψουμε όσο γίνεται κάποιες μεγάλες αγορές για φέτος που είναι έτσι η κατάσταση».

Η ΟΑΣΝΗ

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση και ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «βλέπουμε ότι οι καταστροφικές ζημιές συνεχίζονται. Η ζημιά που έχουν αυτή την ώρα οι αμπελουργοί είναι καθολική. Είναι παντού. Σε όλα τα αμπελοχώρια του νομού. Όλη η βόρεια πλευρά του νομού έχει γίνει "ψαθούρι". Έχουν καεί τα πάντα. Δεν έχει μείνει τίποτα. Έχουν καεί τα σταφυλάκια. Αυτά μπορούμε να τα δούμε. Είναι γενική καταστροφή. Δεν υπάρχει αμπέλι να μπεις μέσα και να πεις "εδώ δεν το 'πιασε". Δεν υπάρχει χωριό, από τις Αρχάνες μέχρι τις Ασίτες, τις Βούτες, τα Σταυράκια, το Κυπαρίσσι, τον Προφήτη Ηλία, τους Μαλάδες... παντού η ζημιά είναι καθολική».

Όπως τόνισε παρακάτω ο Μιχάλης Καμπιτάκης, «είχαμε για δύο 24ωρα ανά μισή ώρα χαλάζι, που αυτό δεν το έχει κάνει ποτέ, ούτε το χειμώνα, και αυτό οι παραγωγοί δεν το έχουν ξαναζήσει. Πρακτικά το πρόβλημα είναι ότι χάνονται τα πρώτα μάτια. Καήκανε. Ψηθήκανε. Χτυπηθήκανε από το χαλάζι. Τα δεύτερα μάτια, που θα ανοίξουν, δε θα έχουν σταφύλια. Εγώ πιστεύω ότι η ζημιά θα παίξει από 80 μέχρι 100% στις βόρειες περιοχές που ξέρουμε ότι έριξε χαλάζι».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής χαρακτηρίζει την υπόθεση αυτή «βόμβα» στην αγροτική οικονομία της Κρήτης, «βόμβα» στην αμπελουργία του νησιού και στις εξαγωγές του επιτραπέζιου σταφυλιού.

Ο ΕΛΓΑ

Δηλώσεις μέχρι τις 24 Απριλίου

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Νίκος Δασκαλάκης έκανε λόγο για ζημιές που προκάλεσαν τόσο η χαλαζόπτωση όσο και οι ανεμοθύελλες μεγάλης διάρκειας. «Έτσι έχουμε ξηράνσεις σε νεαρά φύλλα και βλαστούς. Η ζημιά είναι ακόμα στα πρώτα στάδια. Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της. Φαίνεται ότι είναι αρκετά σοβαρή και μάλλον έτσι θα εξελιχθεί, αλλά θα περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα για τις επόμενες μέρες. Εφόσον οι θερμοκρασίες διατηρηθούν αρκετά υψηλές, θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό η ανάπτυξη των αμπελιών, οπότε το επόμενο δεκαήμερο πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή εικόνα. Μπορεί να μην είναι η τελική, αλλά θα έχουμε μια καλή εικόνα της ζημιάς».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των αποζημιώσεων, ο κ. Δασκαλάκης λέει ότι «ήδη έχουν γίνει αναγγελίες ζημιών από τους ανταποκριτές μας στους τοπικούς δήμους και δημοτικά διαμερίσματα. Οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιές μπορούν, αφού πρώτα επισκεφτούν τα αμπέλια τους και διαπιστώσουν ότι έχουν πάθει ζημιά, να απευθυνθούν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στο δήμο, να υποβάλουν τη σχετική δήλωση εντός 15 ημερών - μέχρι 24 Απριλίου - και από 'κει και πέρα αναλαμβάνουμε εμείς τα περαιτέρω».

Μάλιστα, ο κ. Δασκαλάκης επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του Πρίαμου Ιερωνυμάκη ότι, εκτός από τις βόρειες περιοχές, έχουν υπάρξει τηλεφωνήματα παραγωγών και από τις νότιες περιοχές για χαλαζόπτωση και ζημιές.

Όπως λέει από την πλευρά του ο επόπτης νομού Ηρακλείου του ΕΛΓΑ Γιώργος Νοδαράκης, «η ζημιά είναι μεγάλη. Είναι σε όλο το νομό. Έχουμε ενοχλήσεις κυρίως στο βόρειο κομμάτι. Έχουμε όμως ζημιές και στο Αρκαλοχώρι, τα Αστερούσια κ.λπ. Η αποζημίωση των παραγωγών θα δοθεί όπως κάθε χρόνο. Και οι αποζημιώσεις δίνονται με το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News