default-image

Θάλασσες χωματερές

Κρήτη
Θάλασσες χωματερές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε το εκρηκτικό πρόβλημα της θαλασσορύπανσης, απόψεις που σοκάρουν και στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες και την Ευρωβουλή, από το Μανόλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος φέρνει το θέμα στο προσκήνιο.

Ένα πλαστικό μπουκάλι που επιπλέει στη θάλασσα, συχνό θέαμα, χρειάζεται 450 χρόνια για να διαλυθεί. Χαρακτηριστικό της απογοητευτικής αλλά και τρομαχτικής παράλληλα κατάστασης που επικρατεί στη θάλασσα της Κρήτης, της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου. Την ίδια ώρα, η ρύπανση, η υπεραλίευση και το λαγοκέφαλο συνθέτουν ένα σκηνικό δραματικής μείωσης των ψαριών στη θάλασσα της Κρήτης.

Σε απέραντη χωματερή έχει μετατραπεί η θάλασσα της Κρήτης, της Ελλάδας και της Μεσογείου. Πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα Νέα Κρήτη φιλοξένησε στις στήλες της την απίστευτη αποκάλυψη - βόμβα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο βυθό. Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα έφτασε μέχρι την Ευρωβουλή.

Τα στοιχεία σοκάρουν. 600 χρόνια χρειάζονται για να καταστραφεί μία πετονιά στη θάλασσα. 450 χρόνια μία ένα πλαστικό μπουκάλι που επιπλέει στη θάλασσα αλλά και βρεφικές πάνες, ενώ 200 χρόνια χρειάζονται για ένα κουτί αλουμινίου. Στοιχεία γροθιά στο στομάχι για το τι μπορεί να συναντήσει κάποιος στη θάλασσα. Και ακόμα. 50 χρόνια χρειάζονται για να εξαφανιστεί ένας φελός ψαρέματος μέσα από τη θάλασσα και ένα κουτί κονσέρβας, την ώρα που για μία τσάντα χρειάζονται 10 έως 20 χρόνια, ενώ για ένα αποτσίγαρο, 1 - 5 χρόνια.

Στοιχεία που αποτυπώνουν πόσο σταδιακά εξαφανίζονται τα αλιεύματα από τις κρητικές θάλασσες, με το καμπανάκι κινδύνου να χτυπά για την ανοιχτή περιβαλλοντική απειλή στο νησί.

Η ρύπανση, η υπεραλίευση και το λαγοκέφαλο συνθέτουν το σκηνικό δραματικής μείωσης των ψαριών στη θάλασσα της Κρήτης. Έχουν εξαφανιστεί τα χταπόδια, μειώθηκαν οι σουπιές σε ποσοστό 90%, οι γόπες 50%, οι ροφοί 45%, τα φαγκριά 45%, οι σαργοί 40%, τα μπαρμπούνια 80% και οι κουτσομούρες κατά 40%.

Απογοητευτική η εικόνα στα λιμάνια, στις παραλίες και κυρίως στο βυθό της θάλασσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News