default-image

"Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή"

Υγεία
"Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή. Ο ιατρός σου είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά κάθε πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεις». Με αυτά τα απλά αλλά πολύ σοφά λόγια επιχειρεί ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου να κάνει επιτέλους κατανοητή στους πολίτες την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Ξεκαθαρίζει ότι κάθε θεραπευτική παρέμβαση δε θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να γίνεται αυτοβούλως και χωρίς την καθοδήγηση των ιατρών, καθότι μπορεί να προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες, φτάνοντας ακόμα και στο θάνατο τον ασθενούς.

Με αφορμή το θρήνο που έχει ξεσπάσει στη Μεσαρά για το χαμό του άτυχου 42χρονου, ο οποίος πήγε στο ΤΕΠ του Βενιζελείου με συμπτώματα λαρυγγίτιδας και κατέληξε μετά από δύο ώρες στην εντατική, αφού όμως πρώτα είχε πάρει αντιβίωση με δική του πρωτοβουλία, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου δίνει κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να έχουν κατά νου οι πολίτες στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων υγείας, ώστε αυτά να μην έχουν δυσάρεστες συνέπειες.

Έτσι, ξεκινώντας με ένα «ποταμό» από γιατί στην περίπτωση του άτυχου 42χρονου, όπως «γιατί πήρε την αντιβίωση χωρίς να τον δει γιατρός», «γιατί δεν επισκέφτηκε νωρίτερα γιατρό» και πολλά άλλα γιατί και πώς, «τα οποία δυστυχώς δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα», τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου τονίζουν ότι «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική εξέταση!».

«Ο γιατρός σου, αφού σε εξετάσει, είναι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει τη σοβαρότητα του ιατρικού σου προβλήματος, να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία, να παρακολουθήσει την πορεία της ασθένειας που σε ταλαιπωρεί, να σε συμβουλεύσει ώστε να αποθεραπευτείς γρήγορα», αναφέρει. Επισημαίνει, την ίδια ώρα, ότι η χρήση φαρμάκων και κυρίως αντιβιοτικών (που χρησιμοποιούνται συχνότερα), χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση, είναι απόλυτα λανθασμένη. Όπως λένε χαρακτηριστικά τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, «η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει τις περισσότερες φορές αντίθετα αποτελέσματα, αφού παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες, δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων που δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες, εμφανίζονται επιπλοκές από το λανθασμένο τρόπο χορήγησης (δοσολογία, χρόνος αγωγής, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα κ.λπ.)», ενώ παράλληλα «και η λανθασμένη χρήση φαρμάκων άλλων κατηγοριών (αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασικά, αντιαλλεργικά κ.τλ.) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και απρόβλεπτες συνέπειες».

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

«Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξέταση»

Την ίδια στιγμή, κάνοντας απολύτως σαφές ότι δε θα πρέπει από μόνοι μας να λαμβάνουμε φάρμακα και αντιβιώσεις που μας σύστησαν φίλοι, γνωστοί και λοιποί συγγενείς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης σε δήλωση του τόνισε: «Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, όπως και κάθε άλλη θεραπευτική παρέμβαση, δεν πρέπει να είναι τυχαία. Απαιτεί προβληματισμό και σκέψη και πρέπει να βασίζεται σε κανόνες και κατευθυντήριες οδηγίες: Η σωστή και έγκυρη διάγνωση, η κατάσταση του ασθενούς, η εντόπιση της λοίμωξης και η σοβαρότητά της, το μικρόβιο που μπορεί να την προκαλεί, η ευαισθησία του ανθρώπου στα αντιβιοτικά αλλά και του μικροβίου.

Αυτό που εμείς στη γλώσσα μας ονομάζουμε φαρμακοκινητική και φαρμακοδυναμική. Δηλαδή το πώς δρουν οι ουσίες πάνω στα μικρόβια. Και φυσικά, οι ανεπιθύμητες ενέργειες, αποτελούν τα κύρια στοιχεία στα οποία θα πρέπει να στηρίζεται κάθε απόφαση για τη χρήση των αντιβιοτικών. Είναι λοιπόν σαφές ότι δεν πρέπει κάθε εμπύρετο νόσημα να αντιμετωπίζεται ως λοίμωξη. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ως πολίτες ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλινική εξέταση».

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News