default-image

Διακρίσεις για τους σκακιστές του ΟΦΗ

Σπορ
Διακρίσεις για τους σκακιστές του ΟΦΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την συμμετοχή περίπου 750 μαθητών από όλη την Ελλάδα, διεξήχθησαν το στην Ερέτρια της Εύβοιας τα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα σκακιού για το 2015.

Από την Κρήτη είχαμε 78 συμμετοχές, από τις οποίες οι 12 ήταν από τον Ο.Φ.Η., που συνοδεύτηκαν από πολύ καλές εμφανίσεις επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του συλλόγου τα τελευταία χρόνια. Αποκορύφωμα των πολύ καλών εμφανίσεων ήταν οι δύο πρώτες και η μια τρίτη θέση που κατέλαβαν για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηρακλειώτικου σκακιού σκακιστές του Ο.Φ.Η. σε πανελλήνιους σχολικούς αγώνες. Συγκεκριμένα ο Νίκος Σερπετσιδάκης πήρε αήττητος την πρώτη θέση στην Α Γυμνασίου με 8 βαθμούς (7 νίκες και 2 ισοπαλίες).

Ο Νίκος είχε φτάσει κοντά στην κατάκτηση της πρώτης θέσης και στις 6 προηγούμενες συμμετοχές του σε πανελλήνια σχολικά όπου είχε καταλάβει μία φορά την 2η, δύο φορές την 3η, μία φορά την 4η και δύο φορές την 5η θέση. Την επιτυχία του αδερφού της μιμήθηκε η Εύα Σερπετσιδάκη που μετά την δεύτερη θέση του 2014 πήρε φέτος την πρώτη θέση στα κορίτσια των Λυκείων επιβεβαιώνοντας την αγωνιστική ποιότητα που είχε δείξει όταν κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδας κάτω των 18 ετών τον Ιανουάριο του 2014. Μεγάλη επιτυχία η τρίτη θέση του Γιώργου Καδιάνη στην πολύ δύσκολη κατηγορία της Γ Γυμνασίου ο οποίος καθιερώνεται σαν ένας από τους πολύ ελπιδοφόρους νέους σκακιστές σε πανελλήνιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση τέσσερεις σκακιστές με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες και ο Γιώργος πήρε τελικά την τρίτη θέση στα κριτήρια ισοβαθμίας παρά το ότι είχε νικήσει τους δύο πρώτους της τελικής κατάταξης. Τέλος, ο Στέλιος Μαλλιαράκης δείχνοντας το μεγάλο σκακιστικό του ταλέντο και εντυπωσιάζοντας με την απόδοση του, τερμάτισε στην 4η θέση στη Γ Δημοτικού με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες ισοβαθμώντας με τον 2ο και τον 3ο της τελικής βαθμολογίας και χάνοντας την τρίτη θέση για μισό βαθμό στο τέταρτο και τελευταίο κριτήριο ισοβαθμίας. Είναι σίγουρο ότι τον Στέλιο, που προπονείται με ιδιαίτερο ζήλο, περιμένουν μεγάλες διακρίσεις στο μέλλον.

Από τους άλλους σκακιστές του Ο.Φ.Η. που έλαβαν μέρος στους αγώνες ο Αριστοτέλης Τσέλος και ο Γιώργος Παπιδάκης πήραν με 5,5 βαθμούς την 20η θέση στην Ε και στην Δ Δημοτικού όπου έλαβαν μέρος 83 και 78 σκακιστές αντίστοιχα. Οι δύο παραπάνω μικροί σκακιστές έχουν όλα τα προσόντα να φτάσουν σε μεγαλύτερες πανελλήνιες σκακιστικές επιτυχίες στο μέλλον. Πολύ ελπιδοφόρα ήταν η εμφάνιση του Θέμη Μανιού που στην πρώτη του συμμετοχή σε πανελλήνιους αγώνες πήρε την 22η θέση ανάμεσα σε 70 σκακιστές στην Β Δημοτικού με 5 βαθμούς. Ο Θέμης είχε 5 βαθμούς στους 6 πρώτους αγώνες διεκδικώντας με αξιώσεις ένα μετάλλιο αλλά η απειρία του δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο στους τελευταίους τρεις αγώνες. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε επίσης ο Μάνος Πετράκης που με 5 βαθμούς πήρε την 14η θέση στην Γ Γυμνασίου ανάμεσα σε 35 σκακιστές. Τέλος ο Αλέξανδρος Τσέλος πήρε την 36η θέση στην Β Γυμνασίου και ο βενιαμίν της ομάδας Γιάννης Μανιός την 37η θέση στα Νηπιαγωγεία. Από τα κορίτσια η Μελίνα Καρούζου πήρε την 12η θέση στα κορίτσια της Β Δημοτικού και η Νεφέλη Ματθαιάκη την 14η θέση στα κορίτσια της Ε Δημοτικού αποκομίζοντας πολύ χρήσιμες εμπειρίες για το σκακιστικό τους μέλλον.

Καλές παρουσίες είχαν και οι υπόλοιποι σκακιστές από το Ηράκλειο που πλασαρίστηκαν σε πολύ καλές θέσεις στην τελική κατάταξη. Ξεχώρισε η 2η θέση του Ανδρέα Κελίρη που προέρχεται από τον Ο.Α.Α.Η., και αγωνίζεται σήμερα στην πρωταθλήτρια Ελλάδας Π.Σ. Περιστερίου, στα αγόρια των Λυκείων. Ο δεκαεξάχρονος Ανδρέας, Κυπριακής καταγωγής είναι ένας από τους καλύτερους σκακιστές στην ηλικία του στον κόσμο, και πρόσφατα έχει πάρει τον τίτλο του Διεθνή Μαιτρ. Επίσης ο  Μάρκος Βαγιωνάκης του Λέων Κάντια και ο Παναγιώτης Ελευθεράκης των Νέων Ηροδότου πήραν την 22η και την 23η θέση αντίστοιχα στα Λύκεια και η Αγγελική Γραμματικάκη του Ο.Α.Α.Η. την 9η θέση στα κορίτσια των Λυκείων. Τέλος η Άσπα Δαγκωνάκη του Λέων Κάντια πήρε την 9η θέση στα κορίτσια της ΣΤ Δημοτικού, η αδερφή της Τόνια Δαγκωνάκη των Νέων Ηροδότου την 11η θέση στα κορίτσια της Γ Γυμνασίου και η Στέλλα Φοινικιανάκη του Ο.Α.Α.Η. την 16η θέση στα κορίτσια της ΣΤ Δημοτικού.

Εκτός από τις ατομικές διακρίσεις είχαμε μεγάλες διακρίσεις στα ομαδικά πρωταθλήματα από τα δύο σχολεία του Ηρακλείου που πήραν μέρος στους αγώνες. Συγκεκριμένα το 2ο Λύκειο Ηρακλείου με την συμμετοχή του Ανδρέα Κελίρη, του Παναγιώτη Ελευθεράκη, του Μάρκου Βαγιωνάκη και της Εύας Σερπετσιδάκη πήρε την 2η θέση στην κατηγορία των Λυκείων τερματίζοντας αήττητο με 10 βαθμούς σε 6 αγώνες (4 νίκες και 2 ισοπαλίες). Την επιτυχία του Λυκείου μιμήθηκε το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου που με την συμμετοχή τριών σκακιστών του Ο.Φ.Η. του Γιώργου Καδιάνη του Νίκου Σερπετσιδάκη και του Μάνου Πετράκη και της Τόνιας Δαγκωνάκη των Νέων Ηροδότου πήρε την 2η θέση στην κατηγορία των Γυμνασίων τερματίζοντας επίσης αήττητο με 9 βαθμούς σε 6 αγώνες (3 νίκες και 3 ισοπαλίες). Πρέπει να τονίσουμε ότι τα σχολεία του Ηρακλείου είχαν δυνατότητες να πάρουν ακόμα και την πρώτη θέση στις κατηγορίες τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατάκτηση της 2ης θέσης για πρώτη φορά στην ιστορία των πανελλήνιων μαθητικών ομαδικών αγώνων δεν είναι μια μεγάλη και πρωτόγνωρη επιτυχία για το Ηρακλειώτικο σκάκι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News