default-image

Δαμαβολίτης για τη διάσωση του λαβύρινθου της Μεσαράς

Κρήτη
Δαμαβολίτης για τη διάσωση του λαβύρινθου της Μεσαράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκκληση για τη διάσωση του θρυλικού λαβύρινθου της Γόρτυνας, που βρίσκεται υπό κατάρρευση, απευθύνει ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Κώστας Δαμαβολίτης, στην υπ' αριθμ. πρωτ. 1796/17-04-2015 ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το ξακουστό σπήλαιο του Λαβύρινθου στη Μεσσαρά, ένα αρχαίο λατομείο τεράστιας ιστορικής και γεωλογικής σημασίας, εκπέμπει εδώ και δεκαετίες σήμα κινδύνου, με τους επιστήμονες να μιλούν για κατάρρευση, αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στατικότητας.

Είναι ντροπή, σχολιάζει ο κ. Δαμαβολίτης, να αφήσουμε το περίτεχνο αυτό δίκτυο του σπηλαίου με τις αινιγματικές δαιδαλώδεις σήραγγές του, που εξακολουθεί να κεντρίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, να καταρρεύσει, επισημαίνοντας πως «η αποκατάσταση και ανάδειξή του είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να πάρει τη θέση που του αξίζει στην ιστορία».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: "Μέτρα διάσωσης για τον ξακουστό Λαβύρινθο της Μεσσαράς"

Το ξακουστό σπήλαιο του Λαβύρινθου στη Μεσσαρά, ένα αρχαίο λατομείο τεράστιας ιστορικής και γεωλογικής σημασίας, εκπέμπει σήμα κινδύνου, με τους επιστήμονες να μιλούν για κατάρρευση, αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στατικότητας.

Η κακομεταχείριση του σπηλαίου κατά την διάρκεια του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ένα θανατηφόρο ατύχημα από έκρηξη (στις 11 Απριλίου 1961) κατέστησαν τον θρυλικό λαβύρινθο επικίνδυνο και δυσπρόσιτο, ενώ η αδιαφορία των αρμοδίων, οδήγησε στο οριστικό κλείσιμο της περιοχής και στην λησμονιά της ιστορίας.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι για περισσότερο από έξι αιώνες το εν λόγω σπήλαιο, πόλος έλξης για ταξιδιώτες που επισκέπτονταν την Κρήτη, είχε ταυτιστεί με την πολύπλοκη κατασκευή που είχε σχεδιάσει ο Δαίδαλος, για να φυλακίσει ο βασιλιάς Μίνωας τον Μινώταυρο, τον καρπό της ερωτικής σχέσης της συζύγου του Πασιφάης με ένα ταύρο. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η λάμψη του σπηλαίου άρχισε να θαμπώνει, καθώς με την αποκάλυψη της Κνωσού, ο Άρθουρ Έβανς ταύτισε τον μυθικό Λαβύρινθο με το παλάτι του Μίνωα. 

Το περίτεχνο όμως δίκτυο του σπηλαίου, με τις αινιγματικές δαιδαλώδεις σήραγγες, εξακολουθεί να κεντρίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και ενώ έχει επανειλημμένα μπει στο μικροσκόπιο επιστημόνων, δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ως τώρα επισταμένη αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία ενδεχομένως να έδινε απαντήσεις.

Επειδή το σπήλαιο συμπληρώνει επάξια το "αρχαιολογικό παζλ" των μνημείων της Κρήτης και επειδή η αποκατάστασή και ανάδειξή του είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να πάρει τη θέση που του αξίζει στην ιστορία, ερωτάσθε κ. υπουργέ,

Διατίθεσθε να λάβετε μέτρα για την διάσωση του σπηλαίου;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News