Ειδήσεις

"Χρεοκοπία μόνο άμα δε μας αφήσουν καμία άλλη επιλογή"

Εάν η Ελλάδα δεν βρει κατανόηση από τους δανειστές προκειμένου να συνεχιστεί η εκταμίεσυη των προγραμματισμένων (και καθυστερούμενων εδώ και σχεδόν ένα χρόνο) δόσεων, τότε η Ελλάδα ίσως μην έχει άλλη επιλογή  από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος.

Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σε συνέντευξή του στην Huffington Post, όπου όμως υπογράμμισε ότι η χρεοκοπία δεν είναι λύση και η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να υπάρξει συμφωνία.

Ερωτηθείς αν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την χρεοκοπία στις επόμενες εβδομάδες απάντησε:

«Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό, γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Και συνέχισε: «Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν "δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία", αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές το 2012: «Αυτό έχει ήδη συμβεί. Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή 100 δισ. ευρώ υφιστάμενων υποχρεώσεων για το χρέος».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν η σωστή λύση τώρα:

«Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας. Έχουμε μια συμφωνία, αυτή της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τελική αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας θα κριθεί στα τέλη Απριλίου».

Σχόλια