default-image

Ομιλία Γ. Βαρουφάκη στο Ινστιτούτο Brookings

Οικονομία
Ομιλία Γ. Βαρουφάκη στο Ινστιτούτο Brookings

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια χαρακτήρισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings, τονίζοντας ότι η έκβασή τους θα αναδείξει αν η Ευρώπη βοηθά ή τελικά εμποδίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, από τις συνέπειες του κραχ του 2008.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι λογικό να πιστέψει κανείς την τρέχουσα ρητορική ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών.

Ο Έλληνας υπουργός  πάντως εξήγησε ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα βρίθουν από παθογένειες που απαιτούν επείγουσα και εκτεταμένη θεραπεία. Παρόλα αυτά, είπε, οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να εξηγήσουν το βάθος και την επιμονή της σημερινής κρίσης.

Για να εξηγηθεί αυτό χρειάζεται κάποιος να εξετάσει τα μειονεκτήματα στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης και πώς αυτά σε συνδυασμό με τα ελαττώματα του έθνους μας παρήγαγαν μία κρίση-τέρας, τέτοια που έχει καταλήξει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι ακόμη και σε χώρες που παρουσιάζονται ως «οι καλοί μαθητές» της Ευρώπης οι επενδύσεις, η αύξηση παραγωγικότητας και η βελτίωση των επιπέδων διαβίωσης υπήρξαν απογοητευτικές ακόμη και με τα πρότυπα της ασθενούς αμερικάνικης ανάκαμψης.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε : «Τίποτα δεν θα ήταν ευκολότερο από το να υπογράψουμε όσα λέει το μνημόνιο», ωστόσο το σημαντικότερο είναι να υπάρξει «επιτυχής κατάληξη».

Εάν η κυβέρνηση αποδέχονταν όλα τα αιτήματα των πιστωτών θα ήταν λάθος σημείωσε ο υπουργός.

«Γιατί θα ήταν λάθος να βάλουμε απερίσκεπτα την υπογραφή μας στη λογική, τη φιλοσοφία και τις λεπτομέρειες του υφιστάμενου προγράμματος; Διότι αυτό το πρόγραμμα αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη. 

»Η επιμονή ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη λογική του, τη φιλοσοφία του και τις πολιτικές του, είναι βέβαιό ότι μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει μια εικόνα την οποία πρέπει να εξαλείψουμε: την εικόνα της Ελλάδας ως ένα απύθμενο πηγάδι, μια εικόνα που αποτελεί μεγάλη απογοήτευση στους διεθνείς εταίρους μας ενώ βουλιάζει το λαό μας σε αφόρητη απελπισία» είπε.

Διαβεβαίωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για ορισμένες δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της παγκοσμίως.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Έλληνα υπουργού, η οποία ξεκινά στο 14ο λεπτό του βίντεο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News