Ειδήσεις

Κουνιόμασταν... όλη νύχτα! Τι σημαίνουν τα 6,1 R (Ηχητικό)

Μετά το "ταρακούνημα" που σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 9, είχαμε και μια τεράστια ακολουθία μετασεισμών, ορισμένοι εκ των οποίων ξεπέρασαν και τα 4 R, ενώ ο ισχυρότερος μετασεισμός, μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5:05 το πρωί.

Την πρωινή δόνηση θεωρεί ως μετασεισμό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει ότι ο σεισμός προερχόταν από απόσταση 415 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρό του εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κάσου, ενω το εστιακό του βάθος τοποθετείται στα 39 χλμ.

Μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ακολούθησαν όλο το βράδυ δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους από 3,1 έως 5,4 Ρίχτερ, οι ισχυρότερες των οποίων ήταν οκτώ που το μέγεθος του ανερχόταν πάνω από 4 Ρίχτερ.

Το μεγαλύτερο μέρος των δονήσεων έχουν γίνει αισθητές στην Ανατολική Κρήτη. Τόσο από τον σφοδρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ όσο και από τις μετασεισμικές δονήσεις δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Κρήτη.

Μας σήκωσε στο πόδι

Ο Εγκέλαδος μας θύμισε ότι δε μας ξεχνάει, σηκώνοντας στο πόδι ολόκληρη την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα επτά λεπτά μετά τις 9 χθες το βράδυ. Η δόνηση έντασης 6,2 (κατ' άλλους 6,1 ή 6,3) ρίχτερ καταγράφηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε απόσταση 168 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, 65 χλμ. νοτιοδυτικά της Καρπάθου και σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, γεγονός που εξηγεί το γιατί έγινε τόσο έντονα αισθητή.

Αμέσως ξεκίνησε η ακολουθία των μετασεισμών, η οποία συνεχιζόταν ως αργά χθες το βράδυ, γεγονός που ερμηνεύεται ως καθησυχαστικό από τους σεισμολόγους.

«Μάλλον κύριος»

Αισιόδοξος ότι ο χθεσινός ισχυρός σεισμός που ευτυχώς δεν προκάλεσε ζημιές, εκτός από τον αυτονόητο τρόμο, ούτε στην Κρήτη αλλά ούτε και στην Κάσο ή την Κάρπαθο, που βρίσκονται στην περιοχή του επίκεντρου, εμφανίστηκε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, ο οποίος, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", εξέφρασε την εκτίμηση ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα πλάγιο ρήγμα που συνήθως δίνει έναν κύριο σεισμό και βεβαίως, όπως είναι φυσικό, δεκάδες μετασεισμούς.

Η δόνηση που έκανε τα ράφια καταστημάτων να πηγαίνουν πέρα-δώθε και τους κατοίκους πολλών περιοχών της Κρήτης και των Δωδεκανήσων να πετάγονται έξω από τα σπίτια τους, προήλθε από ένα γνωστό μεγάλο ρήγμα του τόξου, το οποίο, όμως, δε δίνει συχνά μεγάλους σεισμούς, σύμφωνα με τον κ. Φασουλά. Ιστορικά έχουν καταγραφεί ισχυρά «ξεσπάσματα» του Εγκέλαδου πιο βόρεια προς Κάρπαθο και Ρόδο και πιο νότια, προς Ιεράπετρα, όχι όμως στην περιοχή που έδωσε τα χθεσινά ρίχτερ. Καθώς το εν λόγω ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι επιφανειακό, δεν εκπλήσσει το μικρό εστιακό βάθος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μετέφερε στη «Νέα Κρήτη» ο κ. Φασουλάς.

Αισθητός παντού

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ανατολική Κρήτη και ιδιαίτερα στο νομό Λασιθίου, όπου μάλιστα στις περιοχές που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο επικράτησε ολιγόλεπτος πανικός. Ειδικά στην Ιεράπετρα, ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος από τα καταστήματα και τα σπίτια του, με τους περισσότερους να μένουν τουλάχιστον μισή ώρα έξω, περιμένοντας μήπως σημειωθεί και δεύτερη σεισμική δόνηση. Ο "χορός" του Εγκέλαδου ξεσήκωσε και τη Σητεία, με το δήμαρχο της περιοχής Θοδωρή Πατεράκη να δηλώνει στη "Νέα Κρήτη" πως, πέραν της αναστάτωσης, από τα ρίχτερ δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπήρξε μία αναστάτωση κυρίως εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας και της βοής που συνόδεψε το σεισμό, χωρίς ωστόσο να προκληθεί πανικός. Αρκετοί κάτοικοι της Σητείας βγήκαν στους δρόμους, αλλά μετά το πρώτο σοκ και την αρχική αναταραχή επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, καθώς Πυροσβεστική και Αστυνομία δεν κλήθηκαν να παρέμβουν. Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία και με τις τοπικές κοινότητες, χωρίς ωστόσο να μου έχει αναφερθεί το παραμικρό».

Ανακούφιση

Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, τον περιφερειακό σύμβουλο από την Ιεράπετρα κ. Γιάννη Βουλιδάκη, ούτε στην Ιεράπετρα ούτε στον Άγιο Νικόλαο έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές. «Ευτυχώς δεν είχαμε κάποια ενημέρωση ή αναφορές ούτε στην Αντιπεριφέρεια ούτε στην Αστυνομία για ζημιές ή άλλα προβλήματα. Υπήρξε μια εύλογη αναστάτωση μετά το σεισμό. Όχι όμως και φαινόμενα πανικού. Ελπίζουμε ότι η νύχτα θα κυλήσει ομαλά.

Άλλωστε είναι καθησυχαστικό το να γίνονται τέτοιοι σεισμοί ώστε να εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια και να αποφεύγονται χειρότερα σεισμικά φαινόμενα», ανέφερε σε δήλωσή της λίγο μετά τη σεισμική δόνηση η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη. Αισθητός και μάλιστα με διάρκεια έγινε ο χθεσινός σεισμός και στο Ηράκλειο, με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους, όπως άλλωστε και εκείνοι από χωριά σαν την Αυγενική, το Βενεράτο και τη Βιάννο, ενώ καταγράφηκαν πτώσεις αντικειμένων και γυαλικών από τα ράφια αρκετών κατοικιών, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν μεγαλύτερες ζημιές σε κατοικίες.

Κάρπαθος-Κάσος

Σε επικοινωνία της "Ν.Κ." και με το Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου και συγκεκριμένα με την αξιωματικό υπηρεσίας μέχρι και τις 11 το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Πάντως η ίδια επισήμανε ότι επρόκειτο για ιδιαίτερα ισχυρό σεισμό και αυτό φάνηκε καθαρά από το ταρακούνημα των κτιρίων. Ωστόσο, ο κόσμος διατήρησε την ψυχραιμία του, αφού δεν εκδηλώθηκαν κινήσεις πανικού. «Υπήρξε μια σχετική αναστάτωση, αλλά όχι πανικός. Ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια αμέσως μετά το σεισμό. Μετά από λίγη ώρα, όμως, οι κάτοικοι ξαναμπήκαν στα σπίτια. Βγήκαμε έξω, ελέγξαμε περιμετρικά το νησί, τις οικίες στα χωριά. Από τον πρώτο έλεγχο δε διαπιστώσαμε ζημιές ή προβλήματα σε σπίτια και εγκαταστάσεις εδώ στην Κάσο.

Βεβαίως υπάρχουν μετασεισμικές δονήσεις και μια εγρήγορση», ανέφερε ο ανθυπαστυνόμος Σωτήρης Γκουντής από το Αστυνομικό Σταθμό Κάσου, σε επικοινωνία που επίσης είχαμε μαζί του, λίγα λεπτά μετά τη χθεσινή δόνηση. Τα Ρίχτερ προκάλεσαν παγκόσμια κινητοποίηση, καθώς όλα τα έντυπα, ακόμα και από μακρινές γωνιές του πλανήτη, έσπευσαν να μεταδώσουν με έκτακτη είδηση κυρίως στις ιστοσελίδες τους το ξύπνημα του Εγκέλαδου σε μια περιοχή που, όπως όλες οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος του τόξου, παραμένουν σε σεισμική δραστηριότητα με καθημερινούς μικρούς και μεσαίους σεισμούς. Εκτενέστατη ήταν η κάλυψη και από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ του Ισραήλ, όπως από τη Jerusalem Post και άλλες εφημερίδες της χώρας.

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Ο χθεσινός σεισμός 6,1 R, εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα

2 μέρες πριν, 4,8 R, εστιακό βάθος 27 χιλιόμετρα

20 μέρες πριν, 5,2 R, εστιακό βάθος 63 χιλιόμετρα

2 μήνες πριν, 4,4. R, εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα

3 μήνες πριν, 5,3 R, εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα

3 μήνες πριν 4,5 R, εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα

3 μήνες πριν 4,0 R, εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα

3 μήνες πριν 4,2 R, εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα

5 μήνες πριν 4,1 R, εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα

5 μήνες πριν 4,4. R, εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα

Καθησυχαστικός ο Ε. Λέκκας για τα 6,1 Ρίχτερ

Συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις με τη μεγαλύτερη σήμερα το πρωί στις 05.05 σημειώνονται νοτιοδυτικά της Καρπάθου και γίνονται αισθητές στην Ανατολική Κρήτη.

Ο πρωινός μετασεισμός ήταν μεγέθους 5,4 Ρίχτερ, ενώ από χθες το βράδυ έχουν σημειωθεί πάνω από 18 με την ένταση τους από τα 4 έως τα 5,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε από τα 6,1 Ρίχτερ που κούνησαν σχεδόν ολόκληρη την Κρήτη,  με το σεισμό να γίνεται περισσότερο αισθητός στα ανατολικά διαμερίσματα του νησιού, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Με προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι το φαινόμενο. Ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είπε στο Ράδιο 9,84 όταν ρωτήθηκε πως όντως ο σεισμός ήταν πάνω στο Ελληνικό τόξο, ήταν σεισμός που αναμενόταν, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς αν το φαινόμενο θα συνεχιστεί.

Εκτίμησε πως πιθανότατα τα 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και πρόσθεσε ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι υπηρεσίες της πολιτείας ανταποκρίθηκαν με ψυχραιμία και με αμεσότητα, αντίστοιχα, στο σεισμό.  

Ρεπορτάζ:

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Σταύρος Μουντουφάρης, Αγγέλα Δουλγεράκη

Σχόλια