Ειδήσεις

Φορολογούν και τις αποζημιώσεις των αγροτών

Ενώ ξεκινούν σε λίγο να κατατίθενται από τους φοροτεχνικούς οι φορολογικές δηλώσεις για τη χρήση οικονομικού έτους 2014, οι ελπίδες των αγροτών για φοροελαφρύνσεις της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση λιγοστεύουν, καθώς στα λογιστικά γραφεία έχουν φτάσει ήδη τα νέα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, από τα οποία προκύπτει ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις (οικονομικές ενισχύσεις) και οι αποζημιώσεις θα συμπεριληφθούν στο σύνολο του ακαθάριστου αγροτικού εισοδήματος και ως τέτοιο θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.

«Αν και περιμέναμε κάποια οδηγία από το υπουργείο Οικονομικών που θα εξαιρούσε από τη φορολογία τις αγροτικές οικονομικές ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις που έλαβαν οι αγρότες μέσα στο 2014, το τοπίο παραμένει θολό. Οι φορολογικές δηλώσεις θα γίνουν με τα νέα έντυπα που έχουν έρθει, από τα οποία συμπεραίνουμε ότι τα ποσά αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%», μας είχε δηλώσει ο φοροτεχνικός και περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

«Από το έντυπο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2014 απουσιάζουν οι ξεχωριστοί κωδικοί 477-478 από τον Πίνακα 6 "Πρόσθετα Πληροφοριακά Στοιχεία-Στοιχεία που Μειώνουν την Ετήσια Δαπάνη". Πρόκειται για τους κωδικούς όπου πέρυσι δηλώνονταν τα ποσά των αγροτικών οικονομικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις και αποζημιώσεις) που δε συνδέονται με την παραγωγή, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την κάλυψη των τεκμηρίων. Τα ποσά αυτά, συνεπώς, μαζί με τις ενισχύσεις επί της παραγωγής, περιλαμβάνονται στα ακαθάριστα έσοδα από γεωργικές δραστηριότητες βάσει των οποίων θα υπολογιστεί από φέτος το καθαρό φορολογητέο γεωργικό εισόδημα βάσει της διαφοράς που θα προκύψει αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα.

Πρακτικά, λοιπόν, και ελλείψει νομοθετικής παρέμβασης που θα άλλαζε τα δεδομένα, οι αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις θα συνυπολογιστούν φέτος κανονικά στο φορολογητέο εισόδημα των παραγωγών και θα φορολογηθούν είτε ολόκληρες είτε κατά ένα μεγάλο μέρος τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%», αναφέρει από την πλευρά του ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πρωτογενούς τομέα στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Οποιαδήποτε αλλαγή, όπως αυτή για την οποία δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα αφορά την επόμενη φορολογική περίοδο του 2016, για τη χρήση του οικονομικού έτους 2015», συμπληρώνει ο κ. Δασκαλάκης.

Από την πλευρά τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας και Σητείας, που έθεσαν το θέμα της φορολογίας στην τελευταία συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με τον κ. Αποστόλου, χάνουν σιγά-σιγά και τις τελευταίες τους ελπίδες, ότι θα υπάρξει η σχετική τροποποίηση του φορολογικού νόμου για να αποφύγουν τη βάρβαρη φορολόγηση π.χ. μιας αποζημίωσης 1.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ, η οποία μπορεί να έχει δοθεί σε έναν αγρότη που καταστράφηκε η παραγωγή του ενδεχομένως από χαλαζόπτωση.

Παραγωγοί: «Βάλτε τέλος στην αδικία»

Ο παραγωγός αυτός, λοιπόν, που στην ουσία παίρνει ένα μικρό βοήθημα για να ξανακαλλιεργήσει, αφού δεν μπόρεσε να συγκομίσει και να πουλήσει την παραγωγή που του κατάστρεψε το χαλάζι, καλείται να πληρώσει 13% φόρο στην "ελεημοσύνη" που του δίνει ο ασφαλιστικός του φορέας, και αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο.

«Είναι εξόχως απαράδεκτο να συμβεί φέτος και αυτή η αδικία στη φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων που σπάνια λαμβάνουμε σαν ψίχουλα εμείς οι αγρότες. Μέχρι τώρα ελπίζαμε στη νέα κυβέρνηση ότι θα διόρθωνε αυτές τις αδικίες που θεσπίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σε βάρος μας. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι, ακόμα και μετά την κατάθεση των φορολογικών μας δηλώσεων, η κυβέρνηση θα βρει το δρόμο με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να καλύψει την απώλεια που θα προκύψει στο αγροτικό εισόδημα εξαιτίας αυτής της φοροκαταιγίδας που μας καταστρέφει οικονομικά», μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

«Ο κ. Αποστόλου μας είχε ξεκαθαρίσει ότι βάσει του φορολογικού νόμου που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση έχει συνταχθεί και ο προϋπολογισμός του 2015. Για το λόγο αυτό φέτος δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή, όπως μας είχε πει όταν τον συναντήσαμε στην Αθήνα. Αυτό πιστεύω ότι δεν τιμά κανέναν τους, γιατί θα μπορούσαν τουλάχιστον να έχουν απαλλάξει τους μικρούς παραγωγούς. Αυτούς δηλαδή που έχουν πάρει το 2014 επιδοτήσεις ή αγροτικές αποζημιώσεις κάτω από 5.000 ευρώ. Η σημερινή κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να βρει τον τρόπο να διορθώσει αυτήν την αδικία», υποστηρίζει τέλος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια