default-image

Σε επίσχεση εργασίας επ' αόριστον οι γιατροί του Βενιζελείου

Κρήτη
Σε επίσχεση εργασίας επ' αόριστον οι γιατροί του Βενιζελείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να συνεχίσουν επ' αόριστον την επίσχεση εργασίας που έχουν ξεκινήσει από την πρώτη Απριλίου, αποφάσισαν οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Βενιζέλειο, που απέχουν από τα καθήκοντά τους, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με απίστευτες καταστάσεις καθώς ιδίως τα επείγοντα στενάζουν, με τις στιγμές έντασης να διαδέχονται η μια την άλλη και δηλώνουν έτοιμοι να καταθέσουν τα όπλα, καθώς η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στην εφημερία του νοσοκομείου είναι αποκαρδιωτικές. Σε κάθε εφημερία εξετάζονται κατά μέσο όρο 500 ασθενείς. Τα ασθενοφόρα καταφθάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Οι ασθενείς συνωστίζονται κατά δεκάδες στη υποδοχή του ΤΕΠ και περιμένουν ακόμη και επί ώρες στην ουρά μέχρι να φτάσουν στο εξεταστήριο. Η υπομονή πολλές φορές εξαντλείται, και η οργή του κόσμου για τη διάλυση του συστήματος υγείας ξεσπά στο προσωπικό.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_f62p27w/

Το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει, είναι κυρίως οι ειδικευόμενοι γιατροί που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της εξέτασης εκατοντάδων ανθρώπων, που δεν έχουν άλλη επιλογή για την περίθαλψη τους.

Από την πρώτη Απριλίου ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας καθώς παραμένουν απλήρωτοι. Το ποσό των εφημεριών ανέρχεται στα 500 ευρώ, χρήματα που έχουν να δουν πάνω από πέντε μήνες. Στο τέλος Απριλίου μάλιστα οι οφειλές των προηγούμενων ετών παραγράφονται.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με ανάλογες σκηνές έντασης. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και χειροτερεύει καθημερινά όπως εξηγεί η μικροβιολόγος Κατερίνα Ζουρίδη η οποία εργάζεται στο Βενιζέλειο από το 2009.  

Οι ισορροπίες εξαιρετικά δύσκολες και για την ειδικευόμενη γενική ιατρό Κάλη Χατζηνάκη. Όπως εξηγεί ο ρόλος του γιατρού δεν επιτρέπει εκπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους ασθενείς, ωστόσο το φορτίο έχει γίνει αβάσταχτο.

Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση και για τον ειδικευόμενο της ΩΡΛ Κώστα Παντελεάκη ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο εξωτερικό γι αυτό και είναι δύσκολο για τον ίδιο και τη σύζυγο του να πάρουν και πάλι το δρόμο της ξενιτιάς, όπως συμβαίνει πλέον με όσους νέους γιατρούς.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Από την 1η Απριλίου οι ειδικευόμενοι ιατροί στο Βενιζέλειο ΓΝΗ βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα χρήματα των δεδουλευμένων εφημεριών από το Δεκέμβριο του 2014 έως και σήμερα, τις παράνομες περικοπές των παρελθόντων ετών καθώς και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας.

Τα επείγοντα περιστατικά διακινούνται με δυσκολία και καθυστέρηση λόγω έλλειψης προσωπικού και αυξημένης προσέλευσης ασθενών όταν η κρίση στρέφει όλο και περισσότερους ανθρώπους προς το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι λίστες αναμονής για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, το αυξημένο κόστος, η έλλειψη ασφάλισης όπως και η απουσία επαρκούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδηγούν στη συσσώρευση τακτικών περιστατικών που βρίσκουν διέξοδο στο Τμήμα Επειγόντων του δημόσιου νοσοκομείου.

Τα απάνθρωπα ωράρια, οι μη αξιοπρεπείς και επισφαλείς συνθήκες εργασίας και η ελλιπής εκπαίδευση απαξιώνουν τους ειδικευόμενους ιατρούς και οδηγούν σε μία άνευ προηγουμένου μετανάστευση νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό. Αυτοί είναι που αντιμετωπίζουν το μόνιμο εκνευρισμό ασθενών και συνοδών κι εργάζονται χωρίς ουσιαστική, ηθική και νομική κάλυψη. Θυμόμαστε όλοι την υπόθεση του Ρεθύμνου και την άδικη καταδίκη των συναδέλφων μας.

Κατά την ανοιχτή εκδήλωση της 9/4/2015 με θεσμικούς φορείς της Υγείας, παρουσία του υπουργού και υφυπουργού Υγείας και αφού γνωστοποιήσαμε τις διεκδικήσεις μας, δεν λάβαμε καμιά διαβεβαίωση ή δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και των οφειλόμενων παράνομων περικοπών, ούτε και κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή αυτών, πλην των εφημεριών που αφορούν το Δεκέμβριο του 2014, για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να απεμπλακούν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε ότι συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας:

- Άμεση καταβολή των παράνομων περικοπών των παρελθόντων ετών και των δεδουλευμένων εφημεριών.

- Συγκεκριμένη δέσμευση για τακτική καταβολή των εφημεριών εφεξής.

- Ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

- Επαρκές προσωπικό. Εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις λίστες αναμονής των ειδικευομένων και προώθηση των εξαγγελθέντων προσλήψεων.

- Ανάπτυξη της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

- Ηθική και νομική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας.

- Κίνητρα οικονομικά και εκπαιδευτικά για την αποφυγή της μετανάστευσης των νέων ιατρών.

- Δημόσια ποιοτική υγεία δωρεάν για όλους».

Έλλη Κοκκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News