Ειδήσεις

Χωρίς ενίσχυση όσοι έχουν κάτω από 4 στρέμματα γης

Ελλάδα... όπως Ολλανδία... Κάτω από 4 στρέμματα γης ο παραγωγός χάνει την επιδότησή του. Κάτω από 250 ευρώ ακόμα και με 4 στρέμματα γης ο παραγωγός χάνει την επιδότησή του. Και όλα αυτά μέχρι το 2019. Γιατί έτσι αποφάσισαν οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης, με τη Γερμανία να είναι ο μεγάλος αρχηγός, και το ψήφισαν και κάποιοι ευρωβουλευτές της χώρας μας, αποδεχόμενοι τις εξηγήσεις των κομισάριων, ότι «η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί δίκαιο τρόπο ενίσχυσης των λεγόμενων ενεργών αγροτών για να επιδοτούμε μόνο όσους παράγουν πραγματικά»... Κι έτσι, οι πολιτικές που οδήγησαν στην απογεωργοποίηση της Ελλάδας συνεχίζονται και σήμερα, αλλάζοντας στυλ... Από το "δώστε επιδοτήσεις", σήμερα ουσιαστικά περάσαμε στο... "κόψτε τις επιδοτήσεις"!

Σαν να έχεις ένα χαλί κάτω από τα πόδια σου. Κι εκεί που το θεωρείς δεδομένο, ο ίδιος που σου το έδωσε έρχεται απροειδοποίητα και σου το τραβάει... Αυτό με λίγα λόγια λέγεται "νέα ΚΑΠ". Και μπορεί γενικά ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας να μην το έχει συνειδητοποιήσει πως μειώνονται οι επιδοτήσεις, ιδιαίτερα στην Κρήτη, αλλά πολύ σύντομα, όταν θα δουν πόσο έχουν μειωθεί τα δικαιώματά τους, θα καταλάβουν τι έχει συμβεί. Και βέβαια όλο αυτό τελικά μπορεί να βγει και σε καλό μας, για να ξαναπάρει μπρος η μηχανή της αγροτικής μας παραγωγής, με τους παραγωγούς να μην περιμένουν την επιδότηση για να ζήσουν, αλλά να δίνουν βάρος στην παραγωγή και στη διάθεση των προϊόντων τους.

Χιλιάδες "κόβονται"

Το μεγαλύτερο σοκ, βέβαια, θα το υποστούν όλοι εκείνοι οι παραγωγοί που θα μάθουν τελικά από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (κάτι που προφανώς θα κάνουν και οι άλλοι φορείς ενεργοποίησης προς τους δικούς τους παραγωγούς) ότι θα πρέπει να... ξεχάσουν εντελώς τις επιδοτήσεις που λάμβαναν μέχρι σήμερα, επειδή... κόβονται. Όπως εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" ο αρμόδιος διευθυντής της οργάνωσης Μανόλης Γαρεφαλάκης, οι υπηρεσίες της ΕΑΣΗ, όταν έρθει παραγωγός που έχει πρόβλημα λόγω του ότι δε διαθέτει τα 4 στρέμματα γης ή δε λαμβάνει επιδότηση από 250 ευρώ και άνω, του λένε να μην ενεργοποιήσει για να μην πληρώσει άδικα το κόστος ενεργοποίησης. Και στην κατηγορία αυτή μέχρι στιγμής έχουν εκπέσει πάνω από 2.000 παραγωγοί μόνο στην ΕΑΣΗ, εκ των οποίων κάποιοι θα βρουν από γνωστό ή συγγενή ή σύζυγο να ενοικιάσουν γη. Και οι υπόλοιποι απλά θα αποκλειστούν από τα δικαιώματά τους, γιατί έτσι αποφάσισαν οι Βρυξέλλες και ψήφισαν οι ευρωβουλευτές ακόμα και της χώρας μας, λες και η Ελλάδα είναι Ολλανδία με μεγάλες και ενιαίες εκτάσεις ανά αγροτική εκμετάλλευση!

«Η απόφαση ξεκινάει ως εξής. "Για να δώσω σε κάποιον ενίσχυση, πρέπει να είναι ενεργός αγρότης". Ποιος είναι ο κλήρος που θεωρείται εκμετάλλευση; Βάζει πλαφόν τα 4 στρέμματα. Επίσης, άλλο κριτήριο είναι "ο έχων λαμβάνειν 250 ευρώ με τους σημερινούς υπολογισμούς". Και όπως το έχουμε υπολογίσει εμείς, για να παίρνει ένας αγρότης σήμερα 250 ευρώ, πρέπει να έπαιρνε το 2014 306 ευρώ».

Μία φαινομενικά σωστή απόφαση είναι ο περιορισμός που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το ανώτατο όριο των επιδοτούμενων αγροτών. Όπως εξηγεί ο κ. Γαρεφαλάκης, «θεωρεί ενεργό αγρότη χωρίς άλλα κριτήρια τον αγρότη που παίρνει επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ. Από τα 5.000 ευρώ και πάνω βάζει το κριτήριο του εξωγεωργικού εισοδήματος. Δηλαδή οι επιδοτήσεις του πρέπει να αντιστοιχούν μέχρι το 10% του εξωγεωργικού του εισοδήματος. Αν οι επιδοτήσεις του είναι πάνω από το 10% του εξωγεωργικού εισοδήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτόν τον παραγωγό δεν τον θεωρεί ενεργό αγρότη και του κόβει τις επιδοτήσεις. Και ό,τι γίνει τώρα θα ισχύσει για πάντα, αφού η περίοδος 2015-2020 θεωρείται ως περίοδος που θα διαμορφώσει μια κατάσταση και για το μέλλον».

Όσα τώρα στρέμματα δεν ενεργοποιηθούν στην Κρήτη, οι επιδοτήσεις που θα χαθούν από τα στρέμματα αυτά θα πάνε στο εθνικό απόθεμα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, για να επιδοτήσουν τους δικούς τους παραγωγούς. Και για το λόγο αυτό κάθε παραγωγός στην Κρήτη θα πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσει τις εκτάσεις του και τις επιδοτήσεις του.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γαρεφαλάκης υπενθυμίζει ότι από την περίοδο του 2008 είχε μπει το κριτήριο να κόβονται όσοι παραγωγοί έπαιρναν κάτω από τα 200 ευρώ. Και έτσι κι έγινε. Μάλιστα, αρχικά είχε μπει το όριο των κάτω των 400 ευρώ. Αλλά λόγω αντιδράσεων από την ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν πέρασε. Και έτσι κατέβηκε το όριο στα κάτω από τα 200 ευρώ, με συνέπεια 1.800 παραγωγοί της ΕΑΣΗ, για να μην αποκλειστούν μέχρι τότε, να πάνε και να κάνουν σύντμηση εκμετάλλευσης. «Δηλαδή τα έδωσαν στους συγγενείς τους και τα ένωσαν. Και υπερέβησαν το όριο των 200 ευρώ. Αλλά και με το όριο στα στρέμματα, παλιότερα είχε μπει όριο το 3. Αλλά λόγω αντιδράσεων το πήραν πίσω»...

Για τους παραγωγούς εκείνους που έχουν πρόβλημα, φαίνεται πως ένα 11% τουλάχιστον είναι σε επίπεδο νομού Ηρακλείου. «Εγώ μετράω τα στοιχεία μου και κάθε μέρα από τους ανθρώπους που υποδέχομαι, κάθε μεσημέρι βγάζω στοιχεία και βλέπω ότι οι έχοντες το πρόβλημα άλλοτε είναι 9%, άλλοτε είναι 10%, άλλοτε είναι 11%».

Μεταβιβάσεις: Εκκρεμεί η εγκύκλιος

Κάποιοι από τους έχοντες το πρόβλημα πρέπει να κάνουν μεταβιβάσεις. Και ενημερώνονται από την Ένωση ότι δε θα πρέπει κάνουν προς το παρόν τη μεταβίβαση, αφού εκκρεμεί η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κ. Γαρεφαλάκης τους λέει να περιμένουν την εγκύκλιο και μετά να το κάνουν. «Υπολογίζω λοιπόν ότι είναι ένα 4% εκείνοι που θα πρέπει να ξανάρθουν για να τακτοποιήσουν την ανάγκη αυτή. Ενώ ένα 7%, δηλαδή γύρω στους 2.000 παραγωγούς, θα είναι αυτοί που δε θα πάρουν επιδότηση. Εκτός και αν βρουν να ενοικιάσουν τη γη που τους υπολείπεται, οπότε θα έρθουν και θα φτιάξουν σε μας το ενοικιαστήριο».

Καταλήγοντας, ο αρμόδιος διευθυντής της ΕΑΣΗ μας είπε ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει εκδοθεί έγγραφο που αναφέρει ότι όσοι πρέπει να κάνουν μεταβίβαση θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουν κανονικά τα δικαιώματά τους και μετά να κάνουν τη μεταβίβαση. Πάντως, εδώ η ΕΑΣΗ δε βιάζεται, καθώς από τη στιγμή που δεν έχει ακόμα εκδοθεί η εγκύκλιος, διατηρεί τις επιφυλάξεις της.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια