default-image

Στην κορυφή της ελίτ η Ελούντα

Στην κορυφή της ελίτ η Ελούντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κορυφή της ελίτ της τουριστικής κτηματαγοράς βρίσκεται η Κρήτη, με την Ελούντα να κατέχει τη 2η καλύτερη απόδοση σε επίπεδο αγοράς και ενοικίασης της λεγόμενης πολυτελούς εξοχικής κατοικίας σε όλη τη Μεσόγειο!

Με απόδοση τουριστικού real estate της τάξης του 5,8%, με μέση τιμή πώλησης εξοχικού ανά τετραγωνικό μέτρο τα 5.000 ευρώ και μέση τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης τα 6.000 ευρώ, η Ελούντα δεσπόζει στο σχετικό χάρτη της κτηματαγοράς πολύ πάνω από άλλα παγκόσμιας φήμης μεσογειακά θέρετρα, όπως το ξακουστό Σεν Τροπέ και η διάσημη Ίμπιζα. Και πίσω μονάχα από την πρωταθλήτρια της Μεσογείου Μύκονο.

Η κατάταξη, που παραθέτει αναλυτικά σήμερα η "Νέα Κρήτη", προέρχεται από το μεσιτικό κολοσσό "Algean Property", o οποίος δραστηριοποιείται σε όλη τη Μεσόγειο, από το Μαρόκο μέχρι την Κύπρο, το Ισραήλ και τις τουρκικές ακτές. Με βάση σχετικές έρευνες μάλιστα της εν λόγω εταιρείας παροχής υπηρεσίας ακινήτων, προκύπτει και μια εντυπωσιακή καταγραφή-"ακτινογραφία" του χάρτη της εξοχικής κατοικίας στην Κρήτη. Χάρτης που περιλαμβάνει 37.470 εξοχικές κατοικίες σε όλη την επικράτεια του νησιού και περί τα 5.000 απούλητα εξοχικά!

Το τελευταίο αυτό στοιχείο, δηλαδή ο μεγάλος αυτός αριθμός των 5.000 απούλητων εξοχικών στην Κρήτη, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης και την πτώση των τιμών τα προηγούμενα χρόνια, εξηγεί πώς η Ελούντα παίρνει "αργυρό" μετάλλιο στην τουριστική κτηματαγορά της Μεσογείου, όπου η κορυφή της πυραμίδας αποτελεί καθαρά ελληνική υπόθεση, αφού στις 7 πρώτες θέσεις κατάταξης φιγουράρουν 6 ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί!

Τα εξοχικά ακίνητα στους ελληνικούς πολυτελείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Ελούντα, η Ρόδος και η Χαλκιδική, αποτελούν επενδυτικό πόλο έλξης λόγω της υποχώρησης των τιμών πρωτίστως σε επίπεδο πώλησης και δευτερευόντως σε επίπεδο ενοικίασης. Την τελευταία 6ετία η υποχώρηση των τιμών εκτιμάται στο 35-40%, απόρροια της έλλειψης ζήτησης και της κρίσης. Με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή οι εξοχικές βίλες σε ελληνικούς προορισμούς όπως η Ελούντα να αποτελούν το καλύτερο "χαρτί" για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει στο τουριστικό real estate.

Οι λόγοι είναι φυσικά προφανείς. Όσοι επενδύσουν τώρα μπορούν να προσδοκούν σε σημαντική ανάκαμψη των αξιών των κατοικιών τα επόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν μελλοντικά να κεφαλαιοποιήσουν και υπεραξίες...

Η κατάταξη

Ας δούμε όμως αναλυτικά τη σειρά κατάταξης των φημισμένων μεσογειακών θέρετρων με βάση τις επενδυτικές αποδόσεις στην κτηματαγορά της εξοχικής κατοικίας.

Χρυσό μετάλλιο παίρνει η Μύκονος με απόδοση 7,4% στην ενοικίαση και αγορά κύριας εξοχικής κατοικίας. Η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο στο νησί των ανέμων είναι 5.500 ευρώ, η εκτιμώμενη τιμή αγοράς εξοχικής κατοικίας είναι στο 1,375 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή ενοικίασης για παραμονή μιας εβδομάδας διαμορφώνεται στα 8.500 ευρώ.

Η δευτεραθλήτρια Ελούντα, διαχρονικός "μαγνήτης" υψηλών πολιτικών προσωπικοτήτων και ιδίως Αράβων κροίσων, εμφανίζει επενδυτική απόδοση 5,8%. Η μέση τιμή αγοράς διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εκτιμώμενη τιμή αγοράς εξοχικής κατοικίας στο 1,25 εκατομμύριο ευρώ, ενώ η τιμή ενοικίασης για μια εβδομάδα είναι 6.000 ευρώ.

Η Ρόδος, στην τρίτη θέση, με επίδοση της τάξης του 5,6%, έχει τιμή αγοράς εξοχικής κατοικίας 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εκτιμώμενη τιμή αγοράς στα 750.000 ευρώ και μέση τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης στα 3.500 ευρώ.

Η Χαλκιδική, στην τέταρτη θέση, έχει τιμή αγοράς 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εκτιμώμενη τιμή αγοράς στα 875.000 ευρώ και μέση τιμή ενοικίασης για διαμονή μιας εβδομάδας στα 4.000 ευρώ. Επιδόσεις 5,5%.

Η επικράτηση των πολυτελών τουριστικών προορισμών της Ελλάδος είναι σαρωτική. Ενώ είναι ενδεικτικό πως φημισμένοι προορισμοί, που έχουν συνδεθεί διαχρονικά με το διεθνές τζετ σετ, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και το Σεν Τροπέ στη Γαλλία, η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα στην Ισπανία, φιγουράρουν πολύ χαμηλότερα στη λίστα.

Ο χάρτης της κτηματαγοράς στη Μεσόγειο

Απόδοση κτηματαγοράς

Τιμή πώλησης ανά τ.μ.

Εκτιμώμενη τιμή αγοράς

Μέσο εβδομαδιαίο ενοίκιο

Εκτιμώμενο ετήσιο ενοίκιο

Δαλματικές Ακτές

Πόρτο Χέλι

Σεν Τροπέ

Εξοχική κατοικία: Η "ακτινογραφία" της Κρήτης

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση της "Algean Property" για το χώρο της εξοχικής κατοικίας στην Κρήτη. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας, ο αριθμός των απούλητων εξοχικών κατοικιών στην Κρήτη υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 5.000. Συνολικά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που επικαλείται και στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο αριθμός των εξοχικών κατοικιών στο νησί υπολογίζεται σε 37.470. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 40% από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Μικρότερη είναι η μείωση των τιμών στις πολυτελέστερες κατασκευές, όπου οι ζητούμενες τιμές σήμερα κυμαίνονται από 2.500 ευρώ/τ.μ. έως 4.500 ευρώ/τ.μ. Η "Algean Property" εντοπίζει και σημαντικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, οι πολυτελείς βίλες του νησιού, ιδίως στον κόλπο του Μεραμπέλου, μπορούν να αποφέρουν από 2.500 έως 5.500 ευρώ εβδομαδιαία έσοδα ενοικίασης κατά τους θερινούς μήνες υψηλής ζήτησης, διαμορφώνοντας μια μέση μεικτή απόδοση της τάξεως του 5%.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News