default-image

Γυναίκα ιερέας στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Γυναίκα ιερέας στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με χαρά και κατάνυξη γιόρτασαν οι γερμανόφωνοι στην Κρήτη την Ανάσταση του Χριστού τη Δευτέρα του Πάσχα στο καθιερωμένο γραφικό ερημοκκλήσι της Αγίας Πελαγίας, στην νότια παρυφή της μινωικής πόλης Γουρνιά, στην περιοχή του δήμου Ιεράπετρας.

Μάλιστα λειτούργησε η αιδεσιμότατη Άννα-Λουίζα Τσίμνταλ! Πρόκειται για τη μοναδική ιέρεια που από πέρυσι λειτουργεί για πρώτη φορά στην Κρήτη. Οι γερμανόφωνοι προτεστάντες στο νησί μας (προέρχονται από τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και λιγότεροι από την Αυστρία, όπου κυρίαρχο παραμένει το καθολικό δόγμα), πιστοί στην εδώ και μια δωδεκαετία ετήσια συνάντησή τους, βρέθηκαν στο ερημοκκλήσι της Αγίας Πελαγίας το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα για να γιορτάσουν σύμφωνα με το ελληνορθόδοξο ημερολόγιο.

Αξίζει να τονιστεί πως, καθώς ο γερμανόφωνος πληθυσμός της Κρήτης αυξάνει από χρόνο σε χρόνο, η Διαμαρτυρόμενη (Ληθουριανή, REFORMIERTE) Εκκλησία της Γερμανίας ίδρυσε  πριν περίπου δύο δεκαετίες στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο παράρτημα της Διαμαρτυρομένης Γερμανικής Εκκλησίας της Ελλάδας, που εδρεύει στην Αθήνα.

Έτσι, στο νησί μας αποστέλλονται γερμανόφωνοι ιερείς με περίπου διετή θητεία. Συχνά είναι συνταξιούχοι, που έχουν υπηρετήσει στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες με γερμανόφωνες κοινότητες, για να καλύπτουν τις λατρευτικές ανάγκες των ομόδοξων και ομόγλωσσων ανθρώπων που διαμένουν στην Κρήτη, αλλά και σοβαρότερες κοινωνικές ανάγκες τους, όπως βαφτίσια, γάμους και κηδείες. Μάλιστα, έχει καθιερωθεί οι ποικίλες λειτουργίες να πραγματοποιούνται σε διάφορους σταθερούς τόπους της Κρήτης, ενώ η αναστάσιμη Λειτουργία τη Δευτέρα του Ορθόδοξου Πάσχα να πραγματοποιείται στο προαναφερόμενο ερημοκκλήσι της Αγίας Πελαγίας, στα Γουρνιά Ιεράπετρας. Από πέρυσι και για πρώτη φορά διακονεί στην Κρήτη ιέρεια, καθώς οι Διαμαρτυρόμενες-Προτεσταντικές Εκκλησίες (όπως και η Αγγλικανική) αποδέχονται και γυναίκες ως ιέρειες, στον κατώτερο όμως κλήρο. Πρόκειται λοιπόν για την αιδεσιμότατη Άννα-Λουίζα Τσίμνταλ, η οποία έχει αναλάβει να υπηρετεί το ποίμνιο των γερμανόφωνων-διαμαρτυρόμενων στο νησί μας και η οποία, όπως δηλώνουν όσοι την έχουν γνωρίσει από κοντά, διακρίνεται για την προσήλωσή της στο συνάνθρωπο αλλά και για την υψηλή εκτίμηση που τρέφει (παραδοσιακά το ίδιο ισχύει για όλους τους προτεστάντες) προς το ελληνορθόδοξο δόγμα.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News