Ειδήσεις

Μόνο ο Τσαουσέσκου το κατάφερε... και τον σκότωσαν

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούνται από την Ελλάδα, προκειμένου να καταστεί το χρέος "βιώσιμο", δεν υπάρχουν ως προηγούμενο στην οικονομική ιστορία.

Κι όμως, υπάρχουν: η Ρουμανία του Τσαουσέσκου πέτυχε εξίσου φιλόδοξους στόχους με αυτούς που έχουν θέσει ως πήχη οι δανειστές στην Ελλάδα. Μόνο που το αποτέλεσμα ήταν... να δολοφονηθεί από τους εξαθλιωμένους Ρουμάνους τόσο ο ίδιος ο Τσαουσέσκου, όσο και η οικογένεια του.

Με αυτόν τον ιδιαίτερα σαρκαστικό τρόπο, ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall, προσπαθεί να καταδείξει ότι αυτό που ζητείται από την Ελλάδα είναι απλώς αδύνατο να γίνει.  

Όπως αναφέρει, η πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας στην οποία προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's, επί της ουσίας, δεν προσφέρει κάτι καινούργιο, καθώς εδώ και καιρό αρκετοί αναλυτές έχουν επισημάνει τους κινδύνους που προκύπτουν για την Ελλάδα, αν αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

Κατά τον ίδιο, οι αξιολογήσεις των οργανισμών επηρεάζουν πολύ λιγότερα τις εξελίξεις, από όσο τείνουν να πιστέψουν ή να υποθέσουν οι άνθρωποι. Και αυτό διότι αντί να οδηγούν τις αγορές, στην πραγματικότητα έχουν την τάση να τους ακολουθούν. Έτσι, αν η βασική είδηση που προκύπτει από την κίνηση της S&P είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε πτώχευση, τότε δεν λέει κάτι παραπάνω από αυτό που πιστεύουν πολλοί. Ότι η Ελλάδα δε θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της. «Πολύ απλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μια οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα να τρέξει ένα αρκετά μεγάλο πλεόνασμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώνει το χρέος της. Απλώς, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Το μοναδικό πρόσωπο που έχει πλησιάσει ποτέ αυτό το είδος δημοσιονομικού κατορθώματος ήταν ο Τσαουσέσκου - με τη μόνη διαφορά ότι γι' αυτό το κατόρθωμα πυροβόλησαν αυτόν και τη γυναίκα του οι Ρουμάνοι», αναφέρει ο Worstall.

Ποιος θα είναι ο συνδυασμός

Επισημαίνει, δε, πως αυτό που περιμένουν όλοι για την περίπτωση της Ελλάδας, είναι να γίνει γνωστός ο συνδυασμός που «καθαρίσει το χάλι». Θα είναι συγχώρεση κεφαλαίου; Μείωση επιτοκίων; Επέκταση στις ημερομηνίες λήξης των οφειλών ή, μήπως, τελικά μια προεπιλογή; Κατά τον Worstall, αυτό που πρέπει να προσεχθεί αυτές τις ημέρες είναι το σημείο που έχουν φτάσει τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές. Τη στιγμή που τα βασικά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ είναι κοντά στο 0,5%, τα ελληνικά ομόλογα κινούνται άνω του 25%. Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση αποπληθωρισμού και όχι πληθωρισμού, επομένως το υψηλό επιτόκιο πρέπει να αντανακλά τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων από πλευράς της Ελλάδας.

Όλα αυτά δείχνουν πως «οι αγορές, χωρίς καμία βοήθεια από τους οίκους αξιολόγησης, υποδεικνύουν ότι υπάρχει, ήδη, υψηλός κίνδυνος αθέτησης των υποχρεώσεων από την Ελλάδα. Επομένως, αυτό που πρέπει να μελετήσουμε είναι τις τιμές της αγοράς και όχι τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης».

Σχόλια