Ειδήσεις

Ανοίγει η εφαρμογή των 100 δόσεων-Ποιες οι προθεσμίες

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο ή διαγραφή υπέρογκων τόκων, προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν συσσωρευτεί, και σχεδόν τριπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία δίνει από αύριο Παρασκευή 17-4-2015 η ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Οικονομικών.

Η μεγάλη αύξηση των οφειλών προς το Δημόσιο στα χρόνια των μνημονίων είχε ως αποτέλεσμα να αγγίξουν στο 40% του ΑΕΠ τέλος του 2014 σε βάρος εκατομμυρίων νοικοκυριών και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών οφείλουν ως 3.000 ευρώ και με την παρούσα ρύθμιση τους δίνεται η δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση, θα μπορέσουν να παραμείνουν βιώσιμες.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, «η ρύθμιση κινείται σε πιο δίκαιο και ευέλικτο πλαίσιο και ως προς τον αριθμό των δόσεων, που ανέρχονται σε 100 χωρίς προϋποθέσεις και ως προς το ελάχιστο ποσό καταβολής δόσης, που ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Οι οφειλές ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε 2 έως 100 δόσεις. Οι οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης έχουν απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/97, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/13 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που τις επιβαρύνουν.

Οι οφειλέτες, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να καταβάλουν ως προκαταβολή ποσό της επιλογής τους, μεγαλύτερο των 200 ευρώ, προκειμένου να έχουν ισόποση μείωση από το κεφάλαιο, τις προσαυξήσεις και τους τόκους του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν. Προκειμένου να ισχύσει αυτή η μερική διαγραφή, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά οι δέκα πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων».

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων έχει οριστεί:

- η 27η Απριλίου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης με ποσό προκαταβολής.

- η 26η Μαΐου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης μόνο με δόσεις.

Σημειώνεται ότι ρυθμιζόμενες οφειλές:

* ως 5.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής

* άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον υπάρξει ρύθμιση με προκαταβολή (μερική εξόφληση) η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

Σχόλια