default-image

Εφόδου: Ο δρόμος των στεναγμών

Κρήτη
Εφόδου: Ο δρόμος των στεναγμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δρόμος των... στεναγμών, των διαπληκτισμών και των ατυχημάτων χαρακτηρίζεται εδώ και πολύ καιρό η Εφόδου.

Όχι επειδή θεωρείται από τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου, αλλά επειδή κάποιοι παρκάρουν τα οχήματά τους και στις δυο πλευρές του δρόμου. Αποτέλεσμα: Οι διερχόμενοι οδηγοί... εγκλωβίζονται.

Η στενότητα του δρόμου και το ανισόπεδο τμήμα επί της Εφόδου στο ύψος της οδού Άνδρου, όπως αναφέρουν οδηγοί ταξί, έχουν προκαλέσει πολλά ατυχήματα.

Μάλιστα, πολλές φορές οδηγοί που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση διαπληκτίζονται έντονα, ενώ επιχειρούν να κάνουν όπισθεν πορεία για δεκάδες μέτρα και βεβαίως χωρίς στην πραγματικότητα να φταίνε οι ίδιοι. Τα κορναρίσματα είναι παρατεταμένα σε ώρες αιχμής, ενώ τα ατυχήματα παραμονεύουν, με καθρέπτες, λάστιχα και αμορτισέρ να... θυσιάζονται στο πέρασμα των αυτοκινήτων.

Ουσιαστικά σε καθημερινή βάση, είτε είναι πρωί είτε απόγευμα, μόνο ένα όχημα διέρχεται "ανεβαίνοντας" ή "κατεβαίνοντας" την εν λόγω οδό. Πολλές φορές ακόμη και δίκυκλο είναι δύσκολο παράλληλα να περάσει όταν ήδη διέρχεται άλλο όχημα αντίθετης πορείας, είτε πρόκειται για φορτηγό είτε για λεωφορείο.

Ακόμη και στη στάση ασθενοφόρου υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρουν τόσο περίοικοι όσο και οδηγοί, μόνο ξύλο που δεν πέφτει μεταξύ των διερχόμενων οδηγών. «Είναι τραγική η κατάσταση. Θα πρέπει επιτέλους να κάνουν κάτι οι αρμόδιοι. Δεν μπορούμε άλλο να ακούμε τα κορναρίσματα, να βλέπουμε κάθε λίγο και λιγάκι να μαλώνουν ποιος θα περάσει πρώτος και ποιος θα κάνει όπισθεν για να περάσει ο άλλος», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, που διαμένει στην περιοχή. «Παρκάρουν από τη μια, παρκάρουν και από την άλλη. Πώς γίνεται να μη διαπληκτίζονται οι οδηγοί; Παράλληλα περνούν και μεγάλου κυβισμού οχήματα, ακόμη και λεωφορεία και γίνεται πανικός ιδίως ώρες αιχμής», τονίζει ο κ. Αντώνης Πειρουνάκης.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Εφόδου, που ή θα πρέπει να μονοδρομηθεί ή θα πρέπει να μην παρκάρουν οι οδηγοί τα οχήματά τους από τη μια πλευρά του δρόμου γιατί περνούν συνεχώς μεγάλα οχήματα», υπογραμμίζει ο κ. Νίκος Νικολουδάκης.

Ακόμη και στη στάση ασθενοφόρου ή στο σημείο όπου υπάρχει αποθήκη και ξεφορτώνει φορτηγό σούπερ-μάρκετ αλυσίδας που βρίσκεται επί της Μάχης Κρήτης σταθμεύουν οι οδηγοί τα οχήματά τους, δίχως να υπολογίζουν τις συνέπειες, όπως αναφέρουν περίοικοι.

Οι οδηγοί περιμένουν καρτερικά στην άκρη του δρόμου να βγει πρώτα το όχημα που διέρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση και μετά να διασχίσουν την Εφόδου.

Όπως οι ίδιοι λένε, τυχεροί αισθάνονται οι οδηγοί όταν βρίσκονται ακόμη στις άκρες της οδού και αναγκάζονται να περιμένουν για να βγουν όσοι οδηγοί ήδη διέρχονται την Εφόδου. Κάποιες φορές μπορεί να περιμένουν αρκετά λεπτά για να περάσουν, όμως σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο, όπως λένε, να περιμένουν παρά να κάνουν όπισθεν δεκάδες μέτρα για να απεγκλωβιστούν. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, συνεχώς παθαίνουν φθορές οι καθρέπτες των οχημάτων, τόσο των διερχόμενων όσο και των σταθμευμένων.

Τα ατυχήματα, όπως υποστηρίζει ο κ. Σταύρος Φοδελιανάκης, που διατηρεί ταξί, δε λείπουν από την Εφόδου ακόμη και στο ύψος της Άνδρου, όπου έχουν υποστεί ζημιές αυτοκίνητα εξαιτίας της στενότητας και του ανισόπεδου τμήματος του δρόμου.

Τα κορναρίσματα είναι παρατεταμένα σε ώρες αιχμής, ενώ τα ατυχήματα παραμονεύουν, με καθρέπτες, λάστιχα και αμορτισέρ να… θυσιάζονται στο πέρασμα των αυτοκινήτων.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καταστάσεις η μονοδρόμηση της Εφόδου, παρά μόνο αν οι αρμόδιοι επιχειρήσουν να βάλουν τάξη στα παρκαρίσματα από τη μια τουλάχιστον πλευρά του δρόμου.

Τι είπαν οι πολίτες

«Συνεχώς διαπληκτίζονται οι οδηγοί μεταξύ τους στην Εφόδου, προσπαθώντας να περάσουν με τα οχήματά τους. Η κατάσταση δεν αντέχεται άλλο».

Δημήτρης Αναγνωστάκης

«Ώρες αιχμής η κυκλοφοριακή κίνηση επί της Εφόδου είναι εκρηκτική. Δε λείπουν τα κορναρίσματα και οι διαπληκτισμοί, αλλά και τα ατυχήματα».

Αντώνης Πειρουνάκης

«Διέρχονται νταλίκες, φορτηγά, λεωφορεία και είναι δύσκολο να περάσουν όταν παρκάρουν οι πολίτες τα αυτοκίνητά τους δεξιά κι αριστερά του δρόμου».

Νίκος Νικολουδάκης

«Πώς θα εξυπηρετήσει η Εφόδου ως μονόδρομος; Καλύτερα θα είναι να μπουν κολονάκια, να μην παρκάρουν αυτοκίνητα από τη μια πλευρά».

Σταύρος Φοδελιανάκης

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News