Ειδήσεις

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος περιφερειακός δ/ντής Εκπαίδευσης

Με τ' όνειρο να γίνει πράξη το δημόσιο δωρεάν σχολείο, για το οποίο έχει αγωνιστεί επί χρόνια ως συνδικαλιστής, ανέλαβε χθες επισήμως τα καθήκοντα του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης ο δάσκαλος Γιώργος Τερζάκης. Ο κ. Τερζάκης έχει εικόνα για το πώς λειτουργεί η Περιφερειακή Διεύθυνση εξαιτίας της συμμετοχής του ως αιρετός στο Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ) Κρήτης. Πλέον, μετά την ανασυγκρότηση του ΑΠΥΣΠΕ, θα συμμετέχει σ' αυτό ως πρόεδρος και όχι ως απλό μέλος.

Ο κ. Τερζάκης είναι ένας από τους διευθυντές σχολείων της Κρήτης που παραιτήθηκε πέρυσι για να μην εφαρμόσει την αξιολόγηση, ενώ υπηρετούσε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Μετά την παραίτησή του, επέστρεψε ως δάσκαλος στην οργανική του θέση στο Δημοτικό Σχολείο Βουτών. Γι' αυτό και, αναλαμβάνοντας χθες επισήμως τα νέα του καθήκοντα, αναφέρθηκε σ' ένα νέο σχολείο δημοκρατικό, σε αντίθεση με το προηγούμενο αυταρχικό σχολείο, με τις αξιολογήσεις και τα πειθαρχικά.

Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Τερζάκης είναι οπλισμένος με καλή διάθεση και αισιοδοξία. Πιστεύει ότι θα βρεθούν λύσεις και ότι θα γίνει πράξη το δημόσιο δωρεάν σχολείο, για το οποίο ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν δώσει πολλούς αγώνες στους δρόμους. Σ' αυτό αναμένεται να βοηθήσουν και οι 4.000 διορισμοί που έχουν προαναγγελθεί, και για τους οποίους υπάρχει μεγάλη ανάγκη, μετά από χρόνια παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών...

Ο νέος περιφερειακός διευθυντής διαβεβαίωσε και πάλι τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων και τις οικογένειές τους να μην έχουν άγχος κι αγωνία, γιατί «όλα τα διαδικαστικά θα προχωρήσουν εγκαίρως και κανονικά», ενώ συμμετείχε σε ευρεία ενημερωτική σύσκεψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη σύστασή της η θέση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης καταλαμβάνεται παραδοσιακά από δασκάλους: Σμυρνάκης, Σπανουδάκης, Κλινάκης. Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα αποτελεί η Λήδα Ζαμπετάκη, η οποία υπηρέτησε μεταξύ Σπανουδάκη και Κλινάκη, αρχικά ως αναπληρώτρια του πρώτου και στη συνέχεια ως ορισμένη από το υπουργείο περιφερειακή διευθύντρια. Η κ. Ζαμπετάκη, σήμερα σχολική σύμβουλος του κλάδου των γυμναστών, είναι μέχρι σήμερα η μόνη εκπρόσωπος των καθηγητών στο "τιμόνι" της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Απόστολος Κλινάκης: «Ευχαριστώ» και «συγνώμη»

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος περιφερειακός διευθυντής Απόστολος Κλινάκης, ύστερα από σχεδόν έξι χρόνια υπηρεσίας στο κτήριο της λεωφόρου Κνωσού, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και «τους μάχιμους εκπαιδευτικούς της "πρώτης γραμμής"». Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης είναι μια από τις μεγαλύτερες και με πολλές ιδιαιτερότητες εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα, που έχει υπό την εποπτεία της 1.050 σχολικές μονάδες, 12.500 χιλιάδες εκπαιδευτικούς και 100.000 μαθητές.

Ο κ. Κλινάκης έκανε λόγο για τη συλλογική προσπάθεια που έγινε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, ευχαρίστησε για τα επιτεύγματα και ζήτησε συγνώμη για όσα δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθούν...

Ο κ. Κλινάκης, εάν το επιθυμεί, θα κάνει χρήση διάταξης νόμου της Διαμαντοπούλου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αποχωρούντες περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης να γίνουν σχολικοί σύμβουλοι.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια