Ειδήσεις

"Πράσινο φως" για το κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου

Αντιπαράθεση και εντάσεις χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με επίκεντρο το διαχειριστικό έλεγχο, μέσω ορκωτού λογιστή, και την επαναλειτουργία του κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου ως προς τους οικογενειακούς μόνο τάφους.

Τα αίματα άναψαν και κατά τη συζήτηση γύρω από την επαναλειτουργία του παλιού νεκροταφείου, το πρώτο βήμα για την οποία έγινε χθες με την κατά πλειοψηφία έγκριση της τεχνικής μελέτης του Δήμου.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν πήρε το λόγο ο κ. Κασσαπάκης, που υπό τις έντονες αντιδράσεις πολλών παρευρισκόμενων στην αίθουσα τόνισε ότι είναι παράνομο να επαναλειτουργήσει το κοιμητήριο.

«Νομιμοποιείτε την παρανομία που γινόταν μέχρι τώρα να γίνονται ταφές», τόνισε απευθυνόμενος στη δημοτική Αρχή. «Να εφαρμοστεί η απόφαση όπως το 2003», σημείωσε κλείνοντας.

Νωρίτερα, ο κ. Λυγερός ανέφερε πως η απόφαση που είχε παρθεί το 2003 στηριζόταν σε διαπιστώσεις για τις οποίες προχώρησε στο κλείσιμο του κοιμητηρίου. Υπήρξε προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία απορρίφθηκε - υιοθέτησε την απόφαση του Δ.Σ.

Παρενέβη ο κ. Πασπάτης τονίζοντας πως «αν θυμάμαι καλά δεν υπήρχαν υγειονομικοί λόγοι το 2003».

«Πιστεύετε ότι με αυτή τη μελέτη ξεπερνάτε το σύνολο των προβλημάτων που έχουν τεθεί από το ΣτΕ; Η απόφαση που πήραμε για να γίνει η μελέτη επαναλειτουργίας ήταν πριν 15 μέρες», τόνισε ο κ. Λυγερός, που συμπλήρωσε: «Ήταν αρκετό το διάστημα για επαρκή στοιχεία; Η μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος δίνει όλες τις απαντήσεις; Έχει η δημοτική Αρχή κάποια άποψη για συνολική αντιμετώπιση του κοιμητηρίου; Θα κάνουμε εμείς αναίρεση της απόφασης του ΣτΕ;».

«Εμείς πάμε να προσφύγουμε στην παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ; Αφού ως Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορούμε να το κάνουμε;», ανέφερε η κ. Ξημέρη από την παράταξη Κουράκη, ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης επισήμανε: «Ο κύριος κορμός είναι μια τεχνική έκθεση για να επιχειρηματολογήσει σε θέματα που αφορούν το κοιμητήριο. Ξεκάθαρα ναι, πιστεύουμε ότι θα λυθούν υγειονομικού και όχι μόνο χαρακτήρα θέματα για τους οικογενειακούς τάφους. Ήταν επείγον το θέμα γι' αυτό κινήθηκαν γρήγορα οι διαδικασίες. Το βασικό πρόβλημα είναι η τριετούς διάρκειας τάφοι. Καταδεικνύεται και από την έκθεση. Υπάρχει πρόβλημα με τα όμβρια ύδατα σε αυτούς».

«Μεσολάβησαν δώδεκα χρόνια στα οποία ο Δήμος Ηρακλείου έκανε έργα, οι ταφές ήταν ευάριθμες και όχι υπεράριθμες. Έγινε γεώτρηση για νερά και έγιναν βελτιώσεις σε αποχετευτικό και αποστραγγιστικό, στη μελέτη διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει υγειονομικό ζήτημα, απλά συνιστά να βελτιωθεί το αποστραγγιστικό - αυτό για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καιρικές συνθήκες», υπογράμμισε ο Βασίλης Λαμπρινός.

Μετά από όλα αυτά, η σχετική τεχνική μελέτη εγκρίθηκε από το σώμα κατά πλειοψηφία. Καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις των κ. Κουράκη και Λυγερού.

Διαχειριστικός έλεγχος: Καθυστέρηση λόγω διαδικαστικών προβλημάτων

Για το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου έκανε παρέμβαση ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός, αναφέροντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση πριν πέντε μήνες να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο μέσω ορκωτών λογιστών και αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει καθυστέρηση. Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, που απάντησε, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια μεταβολή ως προς την απόφαση, αφού προβλέπεται να γίνει κανονικά ο σχετικός διαγωνισμός. Ωστόσο υπάρχουν κάποια διαδικαστικά προβλήματα, όπως ένας έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο που βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει κάποια καθυστέρηση.

Νικολέτα Σφακιανάκη, Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια