default-image

Δύο μέτρα και δύο σταθμά: οι δολοφόνοι Τεμπονέρα και Μπακογιάννη

Ελλάδα
Δύο μέτρα και δύο σταθμά: οι δολοφόνοι Τεμπονέρα και Μπακογιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενας ιδιότυπος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην οικογένεια Μπακογιάννη και την οικογένεια Τεμπονέρα με αφορμή τη διάταξη για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Κώστας Μπακογιάννης -ο πατέρας του Παύλος δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη»- επέκρινε με δριμύτητα τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα, η οποία επισκέπτεται τους τρομοκράτες στη φυλακή και συνομιλεί μαζί τους.

Η κ. Λέβα συνέχισε τη διένεξη και κατά τη συζήτηση της διάταξης στη Βουλή. Το βράδυ της Τρίτης έκανε αναφορά στον δολοφονηθέντα Παύλο Μπακογιάννη. «Κι άλλοι είχαν πατεράδες. Κι ο Τεμπονέρας είχε πατέρα», είπε, ενώ απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ μίλησε για τον δικό της πατέρα, τονίζοντας ότι ο βασανιστής του τον ρώτησε πόσα παιδιά είχε. Η αίθουσα, μετά τα λεγόμενα της Βασιλικής Λέβα, πήρε «φωτιά».

Ο γιος του Τεμπονέρα μίλησε

Εμμεση απάντηση στους επικριτές της διάταξης που φέρνει η κυβέρνηση για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού δίνει ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του δολοφονηθέντος καθηγητή-εξέχοντος μέλους της Αριστεράς στην Αχαΐα Νίκου Τεμπονέρα.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ότι ο δολοφόνος του πατέρα του, Γιάννης Καλαμπόκας, ενώ είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη, αποφυλακίστηκε 7 χρόνια μετά, ενώ στη δίκη του τον είχαν υπερασπιστεί τρεις δικηγόροι-πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας άλλωστε εξέχων στέλεχος ήταν ο δολοφόνος του καθηγητή.

«Δικό τους το αίμα, δική τους και η ενοχή! Θα είναι ΠΑΝΤΑ εκεί να θυμίζει στους φασίστες ότι η Αριστερά απολογείται μόνο στον εργαζόμενο λαό και σε κανέναν άλλο!», γράφει μεταξύ άλλων ο γιος του δολοφονηθέντος καθηγητή, στέλνοντας σαφή απάντηση στη Νέα Δημοκρατία και στις κραυγές των συγγενών του Παύλου Μπακογιάννη για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού λόγω αναπηρίας.

Παρατίθεται η ανάρτηση του Διονύση Τεμπονέρα στο Facebook, ο οποίος είναι μέλος του ΣΥΡΙΖA:

«Ας μιλήσουμε για τη Δεξιά λοιπόν. Αυτή που όχι μόνο μιλά με τους δολοφόνους αλλά για αυτή που τους ενίσχυσε και υλικά και ηθικά και πολιτικά. Να θυμίσουμε στους ευερέθιστους γόνους της δεξιάς ότι ο δολοφόνος του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα, ο Γιάννης Καλαμπόκας, δικάστηκε στο Βόλο έχοντας ως συνηγόρους υπεράσπισής του τρία κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου, όλους προερχόμενους πολιτικά από το χώρο του κόμματος της Ν.Δ. και συγκεκριμένα τους Απόστολο Ανδρεουλάκο, Κώστα Κωνσταντινίδη (καθηγητής Ποινικού Δικαίου, γνωστός από τη δίκη για το Σκάνδαλο Κοσκωτά όπου συμμετείχε σαν δημόσιος κατήγορος) και Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο (πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ) καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά (απόφαση 22-24/93 ΜΟΔ Βόλου), ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες (απόφαση 59/94 ΜΟΕ Λάρισας). Αποφυλακίστηκε 7 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Σήμερα εργάζεται ως προϊστάμενος της Εθνικής τράπεζας σε παράρτημα του Βόλου.

»Δικό τους το αίμα, δική τους και η ενοχή! Θα είναι ΠΑΝΤΑ εκεί να θυμίζει στους φασίστες ότι η Αριστερά απολογείται μόνο στον εργαζόμενο λαό και σε κανέναν άλλο!».

Ποιος ήταν ο Νίκος Τεμπονέρας  

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν εκπαιδευτικός και στέλεχος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ) στην Πάτρα.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλειου Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν τέσσερα ανυποψίαστα θύματα, στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ. Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης).

Δράστης της δολοφονίας ήταν ο Ιωάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της Ν.Δ στη Πάτρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Η δολοφονία έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1991. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ.

Οι ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ «Κένταυροι και Ρέιντζερ» βαφτίζονται από την τότε κυβέρνηση «ομάδες αγανακτισμένων πολιτών» με στόχο την ανακατάληψη των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη. Ο Καλαμπόκας επικεφαλής των ομάδων αυτών μαζί με τους Μυλωνά, Σπίνο, Γραμματικα, Γραμματικόπουλο, με λοστούς και ρόπαλα επιχείρησαν να 'ανακαταλάβουν' το σχολείο και να σπάσουν τη κατάληψη, την οποία υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς Τεμπονέρας, ιδιαίτερα αγαπητός, σύμφωνα με τις μετέπειτα μαρτυρίες και καταθέσεις, στους μαθητές του.

πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News