Ειδήσεις

Τι σημαίνει η "Ώρα του Πολίτη"

Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας Αστυνομίας, πολιτών και τοπικών φορέων επιχειρεί να "χτίσει" η νέα πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση, μετά την αναβάπτιση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς που επαναλειτουργεί πιλοτικά σε κάποιες περιοχές της χώρας. Από τη Δευτέρα 20 Απριλίου καθιερώνεται η "Ώρα του Πολίτη", των φορέων και των κοινωνικών εταίρων με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη νέα αντεγκληματική πολιτική. Η δράση αφορά και στην Κρήτη, καθώς θα υλοποιηθεί πιλοτικά στο Α' Αστυνομικό Τμήμα του Ηρακλείου.

Πρόκειται για μία καινοτόμο δράση, που εφαρμόζεται, με στόχο να ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης όσο και να ενθαρρυνθεί η άμεση διαπροσωπική επικοινωνία μεταξύ Αστυνομίας και Πολιτών.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 14 Αστυνομικά Τμήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Ρόδο, Ηράκλειο, Γιάννενα και Λάρισα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως δύο φορές το μήνα οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων, μετά από προηγούμενη συνεννόηση, θα δέχονται πολίτες, φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να συζητούνται διάφορα θέματα, προτάσεις, επισημάνσεις και απόψεις για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.

Σε περίπτωση που το πρόβλημα που θέτει ο πολίτης διαπιστωθεί ότι αφορά άλλη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας είτε άλλο φορέα, θα διαβιβάζεται αρμοδίως για περαιτέρω χειρισμό. Εάν κάποιο ζήτημα έχει ευρύτερο τοπικό ενδιαφέρον, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος θα φροντίζει να το εισαγάγει προς συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΣΠΠΑ). Η δράση προβλέπεται, μετά την αξιολόγησή της, να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια:

«Οικοδομούμε μία νέα σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, προχωρώντας σε καινοτόμες δράσεις, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και αναβαθμίζουν το διάλογο και τη συνεργασία. Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς και η Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων αποτελούν απτά δείγματα στο πεδίο της συμφιλίωσης Αστυνομίας και κοινωνίας», δήλωσε χθες ο κ. Πανούσης αναφερόμενος στην Ώρα του Πολίτη.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με πόσο ουσιαστικό τρόπο θα υλοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί αυτή η ανοικτή επικοινωνία, είναι έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η δυνατότητα αυτή θεσμοθετείται επίσημα. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσα από τη δράση αυτή πολίτες, φορείς και κοινωνικοί εταίροι έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, ο οποίος, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, σχηματίζει προσωπική άποψη και αντίληψη για τα διάφορα θέματα που τίθενται. Έτσι, μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα για την επίλυσή τους ή να παραπέμπει την υπόθεση στην αρμόδια Υπηρεσία ή Φορέα με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Η Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα Αστυνομικά Τμήματα Αμπελοκήπων και Πατησίων στην Αθήνα, Κορυδαλλού στον Πειραιά, Άνω Λιοσίων στη Δυτική Αττική, Αμαρουσίου στη Βορειοανατολική Αττική, Ηλιούπολης στη Νοτιοανατολική Αττική, Σταυρουπόλεως και Τούμπας-Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη, Α' Πατρών στην Αχαΐα, Χαλκίδας στην Εύβοια, Ρόδου στα Δωδεκάνησα, Α' Ηρακλείου στην Κρήτη, Ιωαννίνων στην Ήπειρο και Α' Λάρισας στη Θεσσαλία.

Οι πολίτες, οι φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με τις Γραμματείες των συγκεκριμένων Αστυνομικών Τμημάτων, προκειμένου να ενημερώνονται για τον προγραμματισμό των συναντήσεων με τους διοικητές.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει σε πρώτο στάδιο δύο μήνες προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις και τροποποιήσεις, με στόχο να επεκταθεί το ταχύτερο δυνατό σε όλη την επικράτεια. Η δράση αυτή είναι ανεξάρτητη από την υποχρέωση του προσωπικού των αστυνομικών υπηρεσιών να δέχονται πολίτες και να εξετάζουν υποθέσεις που τους απασχολούν.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια