Ειδήσεις

Παραμένει 34 χρόνια μετά η οικολογική βόμβα στον Αλμυρό

Υποβρύχια οικολογική βόμβα μεγατόνων στις εκβολές του Αλμυρού ποταμού, έτοιμη να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή. Πρόκειται για το Λιβανέζικο εμπορικό πλοίο ΑDEP AL SALAM, που το 1981 ναυάγησε στον όρμο των Ελληνοπεραμάτων.

Τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια με είκοσι και πλέον τόνους μαζούτ, ορυκτελαίων, λαμαρίνες και με τη θάλασσα να ξεβράζει πλαστικά του ναυαγίου.

Ο εφιάλτης της πιθανής διαρροής των καυσίμων, που παραμένουν μέσα στο πλοίο, ζωντανός. Περιβαλλοντική απειλή για τα παράλια της Κρήτης έως και την Πελοπόννησο, με το σχεδιασμό για την απάντληση και την απομάκρυνση του να είναι σε σημείο μηδέν.

Κραυγή αγωνίας από τους επιστήμονες, το 2006. Τότε οι ειδικοί έλεγαν ότι από χθες έπρεπε να έχει απομακρυνθεί το ναυάγιο από τη θαλάσσια περιοχή. Δέκα χρόνια μετά και το σκηνικό στο βυθό της θάλασσας είναι το ίδιο.

Μία ανάσα από τη στεριά, περίπου 300 μέτρα, με την καρίνα του πλοίου να απέχει μόλις 150 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και με τους αρμόδιους να επιμένουν να αδιαφορούν εγκληματικά.

Της Φωτεινής Μαυροματάκη

Σχόλια