default-image

Λειτουργεί και φέτος χάρη στο φιλότιμο το μνημείο Κνωσού

Λειτουργεί και φέτος χάρη στο φιλότιμο το μνημείο Κνωσού

Με λιγότερες απώλειες όσον αφορά στο προσωπικό και με διευρυμένο ωράριο άρχισε ήδη να υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ο οποίος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στη λίστα επισκεψιμότητας κάθε χρόνο.

Όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, στο οποίο οφείλεται η άψογη λειτουργία του χώρου, δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχουν σοβαρά θέματα σε εκκρεμότητα που χρονίζουν. Μεγαλύτερο απ' όλα είναι αυτό της έλλειψης συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου, με αποτέλεσμα τα αλάβαστρα να φθείρονται και να θρυμματίζονται, πράγμα που δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό, αλλά και αυτό της ανάρμοστης εικόνας που παρουσιάζει η είσοδος στο χώρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τουρίστες να αναγκάζονται, ελλείψει πεζοδρομίων, να γίνονται ένα με τα οχήματα, με τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος να καραδοκεί καθημερινά. Τα παραπάνω θέματα εμπίπτουν καθαρά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, για τα οποία χρόνια τώρα ξεναγοί και υπάλληλοι παραπονιούνται. Όμως το υπουργείο συνεχίζει να κωφεύει.

Ξεναγοί

Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στην Κνωσό μάς μιλάει αναλυτικότατα η πρώην πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Μαρινέλα Μαμαλάκη. Οι ξεναγοί από τη μια βιώνουν καθημερινά και από πρώτο χέρι τη φθορά του σημαντικού αυτού μνημείου του Μινωικού Πολιτισμού, και από την άλλη γίνονται αποδέκτες παραπόνων και όχι και τόσο ευχάριστων σχολίων από τους ξένους επισκέπτες μας.

«Ό,τι καλό έχει γίνει στο χώρο οφείλεται κυρίως στους φύλακες, στους οποίους χρωστάμε πολλά ευχαριστώ, διότι από άποψη καθαριότητας και ανθρώπινου δυναμικού ο χώρος δεν έχει κανένα πρόβλημα. Όμως η Κνωσός θέλει μια πιο καλή συντήρηση. Με το να μην έχει ληφθεί κάποια μέριμνα, χρόνια τώρα χιλιάδες επισκέπτες πατάνε πάνω στα αυθεντικά αλάβαστρα 3.700 ετών, με αποτέλεσμα να θρουλάνε και κάθε χρόνο εμείς βλέπουμε τη διαφορά και τη φθορά που υπόκεινται. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί το θέμα με τους ξύλινους διαδρόμους, με συνέπεια αρκετά σημεία να είναι πολύ επικίνδυνα όσον αφορά στην προσπέλασή τους.

Και αναρωτιόμαστε, δεν μπορεί το υπουργείο να δώσει πέντε δραχμές προκειμένου να τοποθετηθούν κολονάκια με σχοινιά καθαρά και περιποιημένα, όπως αρμόζει σε ένα χώρο του πολιτισμού; Παρά τα βλέπουν οι τουρίστες φθαρμένα, να σπάνε, και γελάνε; Το πρώτο πράγμα που ζητάμε είναι αυτό το μνημείο να είναι άψογα συντηρημένο. Όμως, ενώ μιλάμε και ξαναμιλάμε για τα προβλήματα, δε γίνεται τίποτα, με συνέπεια πάγια προβλήματα να παραμένουν άλυτα.

Επίσης, δεν μπορεί να είναι αναγκασμένοι οι επισκέπτες να περνάνε από το στενό δρομάκι, ξηστά από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, για να φτάσουν στην είσοδο του μνημείου. Έχει γίνει μελέτη για την αλλαγή αυτής της εικόνας, όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε. Παράλληλα, έχουμε κάνει προτάσεις και για τη διαμόρφωση του πάρκινγκ, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο λειτουργικό, όμως ούτε σε αυτό το θέμα έχει γίνει κάτι», τόνισε η κ. Μαμαλάκη.

Εισιτήρια

Και όλα αυτά σε ένα χώρο ανάδειξης του πολιτισμού μας, που πέρα από τη μεγάλη επισκεψιμότητα και την προβολή της ιστορίας του νησιού μας, συμβάλλει εξαιρετικά σημαντικά στην οικονομία του κράτους κάθε χρόνο. Αξίζει να τονιστεί ότι πέρυσι μέσα μόλις σε δύο μήνες, δηλαδή Αύγουστο-Σεπτέμβριο, απέφερε στα κρατικά ταμεία 1.415.406 ευρώ από τα εισιτήρια που κόπηκαν μόνο το διάστημα αυτό.

Για φέτος, πάντως, η επισκεψιμότητα στο χώρο έχει ήδη ξεκινήσει με σχολικές εκδρομές και τουρίστες κρουαζιέρας, αλλά και με οργανωμένα γκρουπ και μεμονωμένους τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στο νησί μας, ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της σεζόν από το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό μνημείο θα περάσουν για μια ακόμη φορά εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ωράριο

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν την τουριστική σεζόν ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, όπως τόνισε ο αρχιφύλακας κ. Νίκος Παπαδάκης. Από την πρώτη κιόλας ημέρα του μήνα που διανύουμε, ανοίγει τις πύλες του στις 8 το πρωί και τις κλείνει στις 7 το απόγευμα, ενώ από τον επόμενο μήνα αναμένεται να δοθεί επιπλέον παράταση της μίας ώρας στο ωράριο.

Προχώρησε επίσης η απαιτούμενη πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού συνολικά 28 επιπλέον ατόμων, που τοποθετήθηκαν για να ενισχύσουν το έργο των 14 μόνιμων υπαλλήλων.

«Διευρύναμε το ωράριο λειτουργίας του χώρου, οπότε και σε σύγκριση με άλλους που κλείνουν στις 3 μετά το μεσημέρι, εμείς θα δεχόμαστε επισκέπτες από τις 8 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, ενώ από την 1η Μαΐου η Κνωσός θα μένει ανοιχτή μία ώρα επιπλέον, δηλαδή έως τις 8 το βράδυ και για όλη την τουριστική σεζόν.

Επίσης, είχα ζητήσει 20 ημερήσιους, 4 νυχτοφύλακες και 4 υπαλλήλους καθαριότητας. Από αυτές τις θέσεις καλύφθηκαν οι περισσότερες και εκκρεμούν ακόμη 2 προσλήψεις. Όμως, αν τελικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουμε μεγάλη εισκεψιμότητα φέτος, σίγουρα θα χρειαστούμε επιπλέον άλλους 8 ωρομίσθιους, όπως επίσης άλλους 2 νυχτοφύλακες και άλλους 2 υπαλλήλους καθαριότητας», είπε ο κ. Παπαδάκης.

Αστυνόμευση: "Στοπ" στους ελαφροχέρηδες

Όπως τόνισε παράλληλα ο κ. Παπαδάκης, προκειμένου να εκλείψουν τα κρούσματα κλοπών που ανθούσαν πριν από δύο χρόνια, αναγκαίο επίσης είναι να συνεχιστεί η παρουσία της Τουριστικής Αστυνομίας στους χώρους του μνημείου.

Τέλος, αυτή τη φορά φαίνεται να έχουν περιοριστεί και τα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία των μηχανημάτων ακύρωσης εισιτηρίων, τα οποία πέρυσι ταλαιπωρούσαν τους υπαλλήλους αφού δε δούλευαν σωστά. Ωστόσο, αίτημα αποτελεί η αντικατάστασή τους με πιο σύγχρονα, καθώς και η αύξηση του αριθμού τους, για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών, που καθημερινά σχηματίζει ουρές αναμένοντας την έκδοση εισιτηρίου προκειμένου να θαυμάσει από κοντά τον αρχαιολογικό αυτό θησαυρό μας.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News