default-image

ΔΝΤ: Το βασικό σενάριο είναι η Ελλάδα στο ευρώ

Οικονομία
ΔΝΤ: Το βασικό σενάριο είναι η Ελλάδα στο ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βασικό σενάριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά την ίδια στιγμή στο ΔΝΤ δεν υποτιμούν τον κίνδυνο, αντίθετα -όπως άλλοι οργανισμοί και χώρες- προσπαθούν να μειώσουν τις συνέπειες στην περίπτωση που συμβεί.

Ο Χοσέ Βινιάλ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής, ένας εκ των ισχυρών παραγόντων του Ταμείου, εξήγησε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι στο βασικό σενάριο του Ταμείου «η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ζώνης του ευρώ. Αυτό είναι κάτι που εξέφρασε και η ελληνική κυβέρνηση. Έχουν την πρόθεση να παραμείνουν μέλος της Ευρωζώνης».

Ο αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι «συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές, και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να συνθέσουμε ένα σύνολο μέτρων πολιτικής, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ελλάδα. Νομίζουμε αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα».

Αναφορικά με το Grexit και τις συνέπειες του, ο κ. Βινιάλ δήλωσε ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη «θα ήταν ένα φοβερό πράγμα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Αυτό θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος.

»Για τη ζώνη του ευρώ, νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει θέμα εμπιστοσύνη, επίδραση που δεν πρέπει να υποτιμάται. Ωστόσο, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση τώρα για να αντιμετωπίσει τυχόν πλήγματα, λόγω των ενισχύσεων του θεσμικού πλαισίου».

Επίσης, ο επικεφαλής Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Βίτορ Κασπάρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι «το Ταμείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για να προσδιοριστούν οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά και η χώρα έχει μπροστά της μονοπάτι βιώσιμης μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης».

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News