default-image

Παγκόσμια διάκριση για φοιτητές από την Κρήτη

Κρήτη
Παγκόσμια διάκριση για φοιτητές από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για δύο Κρητικούς τον Κωνσταντίνο Μπούρλο και Μιχάλη Φραγκιαδάκη, δύο τελειόφοιτους του ΤΕΙ Κρήτης, που μάγεψαν την παγκόσμια επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, καθώς και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με τις καινοτομίες τους, που έχουν επίκεντρο τη στήριξη του εξαθλιωμένου, προς το παρόν, αγροτικού τομέα.

Ο Κωνσταντίνος Μπούρλος για την υλοποιήσιμη ιδέα του που αφορά την αυτοματοποιημένη τήρηση αρχείων αγροτών, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση πιστοποίησης για τα ελληνικά και δη κρητικά προϊόντα, ενώ ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης, δημιούργησε συσκευή ελεγχόμενης ροής νερού σε υδρευτικά δίκτυα των αγροτών, μέσω εύχρηστων εφαρμογών από το κινητό τηλέφωνο και έξυπνης συσκευής tablet.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_1br18hq8/

Έτσι, μέσα στη δύνη της οικονομικής κρίσης, αυτά τα δύο κρητικόπουλα, αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν και να αποδείξουν ότι όραμα και ελπίδα μέσα από τη μόρφωση και την συνεχή προσπάθεια υπάρχουν και μάλιστα οι ιδέες τους υλοποιούνται ήδη κάνοντας την καθημερινότητα των αγροτών ευκολότερη και περισσότερο προσιτή σε νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Τόσο ο Κωνσταντίνος Μπούρλος όσο και ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης εκπροσωπούν δύο διαφορετικές καινοτομίες. Η κάθε ομάδα έχει να παρουσιάσει μια λύση στον πρότυπο αγρότη, κάτι που έκαναν μέσα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV".

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, αν και οι Έλληνες δουλεύουν 25% περισσότερο από τον μέσο Γερμανό, τα Ελληνικά δεδομένα είναι ακόμη νοσηρά για κάποιον που θέλει να καινοτομήσει με απώτερο σκοπό να βοηθήσει τον τόπο του. Προσφέροντας νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα.

Γι' αυτό το λόγο, σε αυτή την προσπάθεια αποδείχτηκε γι αυτούς καίριας σημασίας, η συμβολή της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, η οποία μέσω του θεσμού του Angelopoulos Fellowship, υποστηρίζει έμπρακτα 60 σχέδια δράσης σε ενέργειες κοινωνικής δράσης αλλά και επιχειρηματικότητας.

Μέσω της πρωτοβουλίας της κ. Αγγελοπούλου, να μετατρέψει τις ιδέες τους σε ωφέλιμες πράξεις, παρευρέθηκαν στην ετήσια συνάντηση Clinton Global Initiative (CGI) στο Miami, Florida στην οποία και προς μεγάλη τους τιμή, τους απονεμήθηκε έπαινος υποδειγματικού σχεδίου δράσης, για τον Κωνσταντίνο για το έτος 2015, ενώ για τον Μιχάλη για το 2014.

Στη δράση μας αυτή συνεργάστηκαν και με τους καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης, το κ. Σπύρο Παναγιωτάκη και κ. Ανδρέα Βλισίδη.

Που χρησιμεύει η εφαρμογή του Κων. Μπούρλου

Η πρότασή του ήταν το «Λογισμικό κινητών τηλεφώνων για την αυτοματοποιημένη τήρηση αρχείων αγροτών».

Η τήρηση αρχείων είναι σημαντική για του τοπικούς παραγωγούς κυρίως γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση πιστοποίησης για το προϊόν της φάρμας (οργανικό, ΠΟΠ).

Η πιστοποίηση προϊόντος είναι ένα μέτρο που εγγυάται την ποιότητα που προϊόντος καθώς και την ασφάλειά του ως τρόφιμο στο καταναλωτή/μεσάζοντα. Οι αγρότες τείνουν να πιστοποιούν τα προϊόντα τους κυρίως για να επιτύχουν καλύτερες τιμές πώλησης και γιατί επιδοτείτε.

Εκτός από υποχρέωση σε κάποια πιστοποίηση, η σωστή τήρηση αρχείων είναι η ραχοκοκαλιά κάθε υγιούς επιχείρησης και η φάρμα δεν είναι εξαίρεση.

Στόχος είναι η παροχή ενός καινοτόμου τρόπου τήρησης αρχείων φάρμας, ο οποίος θα είναι πιο γρήγορος και πιο αξιόπιστος από τις συμβατικές εγγραφές στο φύλλο εργασίας.

Ο αγρότης ή ο υπεύθυνος γεωπόνος του πρέπει να συμπληρώνει μια μεγάλη φόρμα (βλ. συνημμένα - αρχείο organic-certification-history). Αυτή είναι μια επίπονη και επαναληπτική διαδικασία που πολλά πράγματα μπορεί και να συμπληρωθούν λάθος.

Η εφαρμογή συλλέγει δεδομένα με το να ζητά απάντηση σε κάποιες προτυποποιημένες ερωτήσεις από τον αγρότη. Τα δεδομένα αυτά συγχωνεύονται μαζί με άλλα δεδομένα της εφαρμογής (π.χ. θέση GPS, Θερμοκρασία Internet, Ημερομηνία κ.ά.)

Ο αγρότης πρέπει να δώσει φωνητική απάντηση στην εφαρμογή σε ένα δεδομένο χρονικό όριο. Αν δεν τα καταφέρει, η εφαρμογή θα ανταποκριθεί κατάλληλα. Με την ύπαρξη αρχείων φάρμας σε ψηφιακή μορφή υπάρχει η δυνατότητα να παράγουμε και άλλα δεδομένα όπως συμπληρωμένες φόρμες πιστοποίησης έτοιμες για αποστολή στον υπεύθυνο γεωπόνο ή ακόμα και περιλήψεις των εν λόγω αρχείων έτσι ώστε να βγαίνουν πιο εύκολα συμπεράσματα.

Που θα βοηθήσει η εφαρμογή

Ο στόχος είναι η εφαρμογή τους να βοηθήσει τους αγρότες/γεωπόνους να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους και να κρατάνε αρχείο με τις ενέργειές τους.

Σκοπός είναι το τελικό προϊόν να είναι συνεκτικό, διασκεδαστικό και εύκολο στη χρήση, έτσι ώστε να καταφέρει να ανακουφίσει τον Έλληνα αγρότη από επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, καθιστώντας παράλληλα την φάρμα ποιο αποδοτική και σύμφωνη με τα παγκόσμια standard για την γεωργία.

Τι πρεσβεύει η καινοτομία-ιδέα "Arduino" του Μ. Φραγκιαδάκη

Η πρότασή του έχει τίτλο "Παρακολούθηση και διαχείριση καλλιεργούμενων εκτάσεων με διασυνδεδεμένους αισθητήρες σε πλατφόρμα Αrduino, για βέλτιστο πότισμα".

Το Arduino έχει πρόσβαση στον εκάστοτε υπολογιστή, διαβάζει τα αρχεία, παίρνει τις εντολές και είτε ανοιγοκλείνει τις βάνες, τις ηλεκτροβάνες, τις βρύσες, ο,τιδήποτε έχει ο καθένας στο χωράφι του.

Τα Arduino είναι μια φτηνή λύση αυτοματισμού. Ο κλάδος είναι αναπτυσσόμενος γιατί με πολύ λίγα χρήματα μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα. Πιο συγκεκριμένα για το project. Θα υπάρχει μια μονάδα Arduino με μια Wi-Fi κάρτα η οποία θα επικοινωνεί με έναν υπολογιστή. Στον υπολογιστή αυτό θα υπάρχει ένα αρχείο το οποίο θα διαβάζει το Arduino και από αυτό ουσιαστικά θα παίρνει εντολές με κάποια γεωπονικά στοιχεία.

Για αυτά τα στοιχεία θα ζητήσω τη συνεργασία κάποιου γεωπόνου από το τμήμα Γεωπονίας που υπάρχει στο ΤΕΙ. Θέλω να έχω μια μικρή μελέτη ανάλογα με το φυτό σε συνδυασμό με τον καιρό, δηλαδή τι ακριβώς χρειάζεται αναλογικά με τη θερμοκρασία και την υγρασία ώστε να αποφευχθεί το πότισμα.

Σκοπός μας είναι αρχικά να γλιτώσουμε το νερό που χάνεται, γιατί όταν ποτίζουμε συνέχεια χωρίς να χρειάζεται στην ουσία ξοδεύουμε άσκοπα νερό, και στη συνέχεια να πετύχουμε βέλτιστο πότισμα

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News