default-image

Ιταλία: Μυστήριο καλύπτει την τύχη 400 μεταναστών

Κόσμος
Ιταλία: Μυστήριο καλύπτει την τύχη 400 μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μυστήριο καλύπτει την τύχη περίπου 400 μεταναστών που αγνοούνται στη Μεσόγειο, σύμφωνα με εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι καταγγέλλουν την αδιαφορία των ευρωπαϊκών αρχών μπροστά στις μαζικές αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία.

Αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες μαρτυρίες, «αυτές οι τελευταίες ημέρες θα αποδειχθούν μεταξύ των πιο φονικών στα πιο επικίνδυνα νερά του κόσμου για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο», δήλωσε σήμερα η Τζούντιθ Σάντερλαντ περιφερειακή διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Έως 400 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλοίου την Κυριακή στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τους περίπου 150 επιζήσαντες που έφτασαν χθες Τρίτη το πρωί στην Ιταλία και ρωτήθηκαν σχετικά από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Το ιταλικό Λιμενικό από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι διέσωσε 145 μετανάστες, που είχαν γαντζωθεί στο πλοιάριο που τους μετέφερε και το οποίο ανατράπηκε στη μέση της Μεσογείου. Όμως είναι αδύνατο μέχρι στιγμής να εξακριβωθεί αν το ναυάγιο στο οποίο επενέβη την Κυριακή το Λιμενικό, είναι το ίδιο με αυτό στο οποίο αναφέρονται οι δύο οργανώσεις.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διοικητής Φίλιππο Μαρίνι, εκπρόσωπος του ιταλικού Λιμενικού, υπογράμμισε ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένας άλλος επιζών μετά το ναυάγιο της Κυριακής, παρά τις διεξοδικές έρευνες που συνεχίστηκαν στην περιοχή τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Δεν εντοπίστηκε «κανένας επιζών ή στοιχείο που να επιτρέπει να πιστέψουμε ότι υπήρξαν και άλλα θύματα ή επιζώντες», σημείωσε.

Οι επιζώντες του ναυαγίου, όταν ρωτήθηκαν από τον ΔΟΜ και τη Save the Children, δήλωσαν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 500 με 550 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί νεαροί, διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ στη Ρώμη Φλάβιο ντι Τζιάκομο.

Αυτή η πολλοστή ναυτική τραγωδία, αν επιβεβαιωθεί, έχει ήδη προκαλέσει τον οργή πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών.

Πηγή:.nooz.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News