default-image

Ν. Δασκαλάκης για τις φορολογικές δηλώσεις των παραγωγών

Κρήτη
Ν. Δασκαλάκης για τις φορολογικές δηλώσεις των παραγωγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα στην Π.Ε. Λασιθίου, κ. Νικόλαος Δασκαλάκης διευκρινίζει με επιστολή του πως οι αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις θα συνυπολογισθούν φέτος κανονικά στο φορολογητέο εισόδημα των παραγωγών και θα φορολογηθούν είτε ολόκληρες είτε κατά ένα μεγάλο μέρος τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%. Επίσης τονίζει πως οποιαδήποτε αλλαγή θα αφορά την επόμενη φορολογική περίοδο του 2016.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Από το έντυπο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2014 απουσιάζουν οι ξεχωριστοί κωδικοί 477-478 από τον Πίνακα 6 "Πρόσθετα Πληροφοριακά Στοιχεία - Στοιχεία που Μειώνουν την Ετήσια Δαπάνη".

Πρόκειται για τους κωδικούς όπου πέρυσι δηλώνονταν τα ποσά των αγροτικών οικονoμικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις) που δεν συνδέονται με την παραγωγή, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων.

Τα ποσά αυτά, συνεπώς, μαζί με τις ενισχύσεις επί της παραγωγής, περιλαμβάνονται στα ακαθάριστα έσοδα από γεωργικές δραστηριότητες βάσει των οποίων θα υπολογιστεί από φέτος το καθαρό φορολογητέο γεωργικό εισόδημα βάσει της εξίσωσης "έσοδα μείον έξοδα".

Πρακτικά, λοιπόν, και ελλείψει νομοθετικής παρέμβασης που θα άλλαζε τα δεδομένα, οι αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις θα συνυπολογισθούν φέτος κανονικά στο φορολογητέο εισόδημα των παραγωγών και θα φορολογηθούν είτε ολόκληρες είτε κατά ένα μεγάλο μέρος τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.

Οποιαδήποτε αλλαγή, όπως αυτή για την οποία δεσμεύθηκε για άλλη μια φορά στην ομιλία του κ. Βαγγέλης Αποστόλου, αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα αφορά την επόμενη φορολογική περίοδο του 2016».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News