Ειδήσεις

Ακόμη και τα social media είναι... ταξικά!

Παρότι τα social media θεωρείται ότι αποτελούν μια ασχολία για όλες τις κοινωνικές τάξεις, όπου μάλιστα η απουσία δυνατότητας των "εχόντων" να ξεχωρίζουν από τους "μη έχοντες" δρα... δημοκρατικά, στην πραγματικότητα οι ταξικές διαφορές είναι παρούσες ακόμη και σε αυτό το πεδίο!  

Για την ακρίβεια, το Instagram, που χρησιμοποιείται κατά κόρον για λόγους... αυτοεπίδειξης, αποτελεί το αγαπημένο δίκτυο των πλουσίων, καθώς το 25% των χρηστών του ανήκει στις ανώτερες εισοδηματικές τάξεις. Στον αντίποδα το "δημοκρατικότερο" Facebook, του οποίου περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ανήκουν στις κατώτερες εισοδηματικές τάξεις.

Πολλά δημοσιεύματα και έρευνες, που ήθελαν το Facebοok να χάνει ένα μεγάλο μέρος των χρηστών του, διαψεύστηκαν πανηγυρικά με την κοινωνική πλατφόρμα να γίνεται όλο και πιο ισχυρή με το πέρασμα των χρόνων.

Έρευνα του Pew Research Center, που δημοσιεύεται στο New York Mag, επιβεβαιώνει πως το 40% προτιμά το Facebook, ενώ το 60% μοιράζεται σε άλλα social media όπως το Instagram, το Snapchat, Tumblr και Vine.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, αυτής της έρευνας δεν είναι το συντριπτικό ποσοστό που προτιμά το Facebook, αλλά το ταξικό ζήτημα που ανακύπτει.

Όπως αναφέρει, η πλειοψηφία των εφήβων που χρησιμοποιεί το Facebook έχει μεγάλη οικονομική διαφορά από αυτούς που προτιμούν το Instagram. Πιο συγκεκριμένα, το 51%, που αφορά οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω από 30.000 δολάρια, προτιμά το Facebook, με το Instagram και το Snapchat να συγκεντρώνουν το 19% και 7%, αντίστοιχα.

Η διαφορά στο ποσοστό μειώνεται, όσο αυξάνεται το εισόδημα. Για παράδειγμα, στις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 100.000 δολάρια το Facebook έχει 31%, το Instagram 25% και το Snapchat 15%.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι το Ιnstagram χρησιμοποιείται κατά κόρον για λόγους επίδειξης, αφού έχει γίνει το αγαπημένο μέσο πολυεκατομμυριούχων που... απολαμβάνουν να μοιράζονται (φωτογραφικά, μόνο...) τα πλούτη τους με τους ακόλουθούς τους!

Παράλληλα, στην έρευνα αναφέρεται πως 9 στους 10 εφήβους βρίσκονται on line καθημερινά, το 24% είναι συνδεδεμένο συνεχώς, ενώ μόλις το 2% μπαίνει μια φορά την εβδομάδα.

Τα smartphones έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση με τα social media. Τα 3/4 των εφήβων έχουν τέτοιου είδους κινητό, με το 81% των μαύρων εφήβων να είναι πιο συχνά συνδεδεμένο απ' ό,τι οι λευκοί και οι ισπανόφωνοι.

Σχόλια