default-image

Α. Μαμαντόπουλος: "Υποχρέωσή μας να βοηθάμε τους πρόσφυγες"

Κρήτη
Α. Μαμαντόπουλος: "Υποχρέωσή μας να βοηθάμε τους πρόσφυγες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχειρώντας να εξηγήσει την αυξανόμενη είσοδο παράνομων μεταναστών από τις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας και κυρίως μέσω της Κρήτης, η οποία θεωρείται βασική πύλη εισόδου προς τις χώρες του Βορρά, ο γιατρός και πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του ΕΕΣ Ανδρέας Μαμαντόπουλος υποστηρίζει ότι «στην Ε.Ε. τούς οδηγεί η απόγνωση και η ελπίδα να ζήσουν ειρηνικά σε μια χώρα δημοκρατική και ελεύθερη, χωρίς πολέμους και αιματοχυσίες».

Τον τελευταίο καιρό, από τα ανατολικά και νότια σύνορα της χώρας μας, και βέβαια της Κρήτης, μπαίνουν κατά χιλιάδες πρόσφυγες από το Σουδάν και από άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Οι άνθρωποι αυτοί που έφτασαν τις τελευταίες μέρες από το Σουδάν είναι πρόσφυγες και όχι μετανάστες. Από τον περασμένο Δεκέμβριο άρχισαν και πάλι οι εχθροπραξίες στη χώρα τους, υπήρξε τεράστια μετακίνηση πληθυσμών, πέθαναν πάρα πολλά γυναικόπαιδα, κυρίως στους δρόμους, από έλλειψη νερού, δηλαδή από αφυδάτωση. Πέθαιναν κατά δεκάδες κατά τη μετακίνησή τους από το νοτιοανατολικό Σουδάν προς τον Άνω Νείλο. Τους ξεσπίτωσε ο πόλεμος και η απόγνωση. Έφυγαν από την πατρίδα τους από απόγνωση, γιατί ήθελαν να σωθούν, να ξεφύγουν από τις σφαγές, γιατί δυστυχώς εκεί η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία. Το έβαλαν στα πόδια για να επιβιώσουν. Δεν είναι ούτε τουρίστες, ούτε μετανάστες. Είναι πρόσφυγες.

Καταυλισμοί προσφύγων υπάρχουν δεκάδες στο Σουδάν, στη Συρία, στην Τουρκία και αλλού, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες πρόσφυγες. Το πρόβλημα νομίζω ότι είναι παγκόσμιο, και δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό. Η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ θα πρέπει να δώσουν περισσότερη σημασία σ' αυτό το πρόβλημα, που ονομάζεται απόγνωση. Θα πρέπει να αποτελέσει και θέμα συζήτησης στην επόμενη διεθνή συνδιάσκεψη του Ερυθρού Σταυρού», μας είπε ο κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

«Παντού στην ανάγκη»

Από την πλευρά του, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων. «Με τα συνθήματα του ΕΕΣ "παντού στην ανάγκη" και "βοήθεια σε αυτούς που υποφέρουν χωρίς διάκριση", είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε στους πρόσφυγες ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, αλλά και ό,τι άλλο χρειαστούν οι ανθρώπινες ψυχές που φτάνουν στο ελληνικό έδαφος. Δεν μπορούμε να ασκήσουμε κριτική, αλλά έχουμε το δικαίωμα να φωνάζουμε να ασκηθεί μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα αυτά, για να μην είμαστε εμείς χρειαζούμενοι», επισήμανε ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Σχολιάζοντας τις δεκάδες "καραβιές" προσφύγων και παράνομων μεταναστών που η Ιεράπετρα κλήθηκε να φιλοξενήσει και το έκανε πάντα με επιτυχία ακόμη και όταν ο αριθμός τους έφτανε τους 500, ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος είναι σαφής: «Δεν μπορεί μια πόλη μόνη της να αντιμετωπίζει τόσο συχνά το θέμα της φιλοξενίας τόσων προσφύγων. Η Ιεράπετρα βέβαια έχει δείξει τη μεγαλοσύνη της και τον ανθρωπισμό της πάρα-πάρα πολλές φορές. Τα καταφέραμε αρκετά καλά. Υπήρξαν και περιπτώσεις, όπως η τελευταία, που ενεπλάκησαν κρατικοί φορείς. Εκεί χρησιμοποιήσαμε το κόλπο της μετάδοσης νοσημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμπλέκονται το ΚΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ και έτσι διευκολύνονται κάπως τα πράγματα.

Συνήθως όμως, μας απαντούν ότι δεν μπορούν να μας συνδράμουν και μας λένε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Τα έχουμε καταφέρει πάρα πολλές φορές στην Ιεράπετρα, αλλά σε καμιά περίπτωση η πόλη μας, η Κρήτη ή τα νησιά του Αιγαίου, δεν μπορούν να δεχτούν να γίνει μόνιμη αυτή η κατάσταση. Δε γίνεται να επιστρατεύονται ξενοδοχεία στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Είχαμε προτείνει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές υποδοχής προσφύγων, με τη σχετική εξασφάλιση ανταποδοτικού οφέλους της περιοχής που θα δεχόταν να παίξει αυτόν το ρόλο. Να γίνουν δηλαδή ειδικοί χώροι φιλοξενίας, γήπεδα, αίθουσες εκδηλώσεων, αποθήκες φύλαξης διασωστικού υλικού, και άλλα τέτοια. Αυτή η πρόταση δεν εισακούστηκε. Κανείς δεν ήθελε ούτε τη "Λαυριοποίηση" της περιοχής του, ούτε την "Αμυγδαλεζοποίηση" του τόπου του. Έγιναν όμως οι γνωστές φυλακές ψυχών, με τις οποίες ο ΕΕΣ είναι αντίθετος φυσικά», δηλώνει κατηγορηματικά ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Συνθήκες Δουβλίνου: «Υποχρεωμένοι να τους κρατάμε στη χώρα μας»

Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στην αυξανόμενη είσοδο προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος υποστηρίζει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τους κρατάμε.

«Επειδή έχουμε υπογράψει τις Διεθνείς Συνθήκες "Δουβλίνο" 1, 2 και 3, είμαστε ως χώρα υποχρεωμένοι να τους κρατάμε. Οι πρόσφυγες αυτοί, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στη χώρα εισόδου, και χώρα εισόδου είναι η Ελλάδα. Από εκεί αρχίζει να γίνεται ευρωπαϊκό το πρόβλημα, και εδώ θα πρέπει να το δει η Ε.Ε. πιο σοβαρά και να το αντιμετωπίσει με ανθρωπισμό αλλά και με ισορροπία, για να μην υπάρξουν στη συνέχεια και άλλα προβλήματα ηθικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λπ.

Μέχρι στιγμής η Ε.Ε. δεν το έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γιατί οι ισχυρές χώρες του Βορρά έχουν βολευτεί με το "Δουβλίνο" 1, 2 και 3. Εμείς οφείλουμε να το διεθνοποιήσουμε και να το κάνουμε ευρωπαϊκό όλο αυτό το πρόβλημα», προτείνει ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News