default-image

Το σύμπαν από το μικρότερο στο μεγαλύτερο

Απόψεις
Το σύμπαν από το μικρότερο στο μεγαλύτερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο δίδυμοι, τα αδέλφια Cary και Michael Huang, που προφανώς έχουν ένα ιδιαίτερα στέρεο υπόβαθρο στη Φυσική, αποφάσισαν να στήσουν ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project και να το κοινοποιήσουν στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για μία εφαρμογή που παρουσιάζει τις κλίμακες μεγεθών του σύμπαντος, από το απίθανα, απίστευτα μικρό (τις χορδές, τον "κβαντικό αφρό" και τη μονάδα μέτρησης planck - 1,6Χ10 στην - 37η δύναμη) μέχρι το απόλυτα μεγαλύτερο (το ίδιο το σύμπαν).

Η εφαρμογή είναι απλή: μπαίνετε στο σύνδεσμο που έχουμε παρακάτω και πατάτε "start". Η εικόνα που βλέπετε είναι το "σημείο αναφοράς", δηλαδή το μέγεθος ενός ανθρώπου. Τραβώντας τον ολισθητή αριστερά, μπαίνουμε στον κόσμο του "μικρού", αφού βλέπουμε όλο και μικρότερα αντικείμενα, έμβια όντα και στη συνέχεια στοιχειώδη σωματίδια. Μέχρι να φθάσουμε στη μονάδα planck που είναι το απολύτως μικρότερο μέτρο.

Αντίθετα, αν τραβήξετε τον ολισθητή προς τα δεξιά, τότε μπαίνετε στον κόσμο του "μεγάλου". Θα δείτε το μέγεθος μνημείων, χωρών, αστεροειδών και άλλων ουράνιων σωμάτων, πλανητών, αστεριών, νεφελωμάτων, γαλαξιών και τέλος... του ίδιου του σύμπαντος.

Αυτό το "σύμπαν υπό κλίμακα" είναι μια πραγματικά εντυπωσιακή εφαρμογή, που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να πάρει μια ιδέα για τα σχετικά μεγέθη και σίγουρα θα είναι ιδιαίτερα διδακτικό για μικρούς και μεγάλους.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την εφαρμογή στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://htwins.net/scale2/index.html  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News