default-image

Στους Δήμους οι παραλίες με το… αζημίωτο (video)

Κρήτη
Στους Δήμους οι παραλίες με το… αζημίωτο (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλαλούμ και έντονος προβληματισμός επικρατεί γύρω από τη διαχείριση των παραλιών και ενώ η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να πάρει τη διαχείρισή του από το Δήμο, Κοινή Υπουργική Απόφαση με διετή ισχύ έρχεται τώρα να του παραχωρήσει εκ νέου την όλη διαχείριση και μάλιστα με πολύ πιο τσουχτερό αντίτιμο από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δήμαρχοι των παραλιακών δήμων βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η λειτουργία των δημοτικών εταιρειών που έχουν την αρμοδιότητα γίνεται ασύμφορη, αφού σε διαφορετική περίπτωση το παραπάνω κόστος θα πρέπει να μετακυλίσει στους λουόμενους. Κύκλοι της Αυτοδιοίκησης, πάντως, τονίζουν ότι η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει πολλά, μιας και μέχρι στιγμής η ΚΥΑ δεν έχει νομική υπόσταση.

Ως εκ τούτου, από πηγή εσόδων οι παραλίες της Κρήτης μετατρέπονται σε έναν ακόμη πονοκέφαλο για τις δημοτικές Αρχές, με την κοινή υπουργική απόφαση να αφήνει το Δημόσιο να βάλει χέρι στα χρήματα των δήμων από τη διαχείριση των παραλιών και ενώ για την Αυτοδιοίκηση οι πηγές εσόδων συνεχώς λιγοστεύουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου θα λαμβάνει το 30% από τα ακαθάριστα έσοδα. Κατά 10%, δηλαδή, αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Το 20% το κάνανε 30%. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν αφήσει την 1η Ιουνίου που είναι να γίνουν τα μισθωτήρια συμβόλαια και αν δε γίνουν μέχρι τότε, που δεν είναι δυνατόν να προλάβουμε εντός αυτού του διαστήματος, η Κτηματική Υπηρεσία θα παίρνει το 50%», τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. «Αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολευόμαστε να καλύπτουμε τα έξοδά μας», είπε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης. «Στην ουσία η ΚΥΑ με το 30% που επιβάλλει στα ακαθάριστα έσοδα δημιουργεί μεγάλες επισφάλειες στις επιχειρήσεις όσον αφορά και τη βιωσιμότητα αλλά και τις τιμές τους», τόνισε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_0ms1bbie/

Συνεπώς, αν και η ΚΥΑ άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, ωστόσο η περιγραφή της κατάστασης από τους δήμους γίνεται με τα πιο μελανά χρώματα. Και αυτό διότι οι φόβοι το ταμείο να βγει μείον είναι μεγάλοι, όπως εξηγούν δημοτικοί άρχοντες που, όπως επισημαίνουν έχουν παράλληλα να καλύψουν πολλά λειτουργικά έξοδα ως προς ναυαγοσώστες, προσωπικό και καθαριότητα. «Αν θέλει το κράτος να πάρει τις παραλίες να τις λειτουργεί, ας το κάνει. Δεν μπορεί όμως να εκχωρεί το δικαίωμα παραχώρησης στο Δήμο, αλλά το δικαίωμα είσπραξης με κάθε τρόπο, πλάγιο ή έμμεσο, να το κρατάει για τον εαυτό του», πρόσθεσε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. «Φαντάζομαι πάρα πολλοί Δήμοι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και ήδη πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται να μην τις πάρουν καθόλου», σημείωσε επίσης ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.

Συν τοις άλλοις, η ΚΥΑ, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ, ενδέχεται μάλιστα να ανατραπεί στις αρχές Ιουνίου, οπότε και θα κριθεί στην ολομέλειά του εκ νέου και ενώ οι παραλίες θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοτικών Αρχών, η ΚΥΑ δεν έχει νομική υπόσταση. «Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει από την Ολομέλεια του Σώματος τον Ιούνιο, οπότε περιμένουμε», κατέληξε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.

Στο "σφυρί" υπό όρους οι μαρίνες - Στο Δημόσιο η κυριότητά τους

"Ναι" στην ιδιωτικοποίηση των μαρινών υπό την προϋπόθεση ότι η κυριότητά τους θα παραμείνει στο Δημόσιο είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ανώτατοι δικαστές, υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζο και με εισηγητή τον πάρεδρο Ηλία Μάζο, έκριναν ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εκτελέσουν στις μαρίνες λιμενικά και χερσαία έργα προς βελτίωση των εγκαταστάσεων των τουριστικών λιμένων.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή που είχαν καταθέσει 10 Πειραιώτες (κάτοικοι της Ακτής Μουτσοπούλου και της Ακτής Θεμιστοκλέους) και στρέφονταν κατά της ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας Ζέα.

Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ επισημαίνει ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η άσκηση της διοίκησης και διαχείρισης των εν λόγω τουριστικών μονάδων, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, και κατά τρόπο επικερδή για το κράτος.

Όμως τονίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση θα πραγματοποιείται υπό τη βασική προϋπόθεση της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και της τήρησης των δημόσιου δικαίου δεσμεύσεων οι οποίες απορρέουν από τη νομοθεσία που αφορούν τα κοινόχρηστα πράγματα, την προστασία του περιβάλλοντος, τους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News