Ειδήσεις

Μεγάλη καταστροφή από το χαλάζι

Σε βόμβα για την αγροτική οικονομία της Κρήτης, με απώλειες που μπορεί να πλήξουν ανεπανόρθωτα μέχρι και τις συνεργασίες με τις αγορές του εξωτερικού, εξελίχθηκε η κακοκαιρία και το χαλάζι που Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη έπληξαν και το νομό Ηρακλείου.

Από τους 20 χιλιάδες τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών, η παραγωγή φέτος ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους δύο έως τρεις χιλιάδες τόνους, προσδίδοντας στο χαλάζι που έπεσε την Μεγάλη Εβδομάδα τη διάσταση της βόμβας τουλάχιστον για την αγροτική οικονομία του νησιού που ήδη μετρά πληγές στην αμπελοκαλλιέργεια.

Βαρύ θα είναι όπως όλα δείχνουν το πλήγμα και σε ότι έχει να κάνει με τις εξαγωγές, αφού όπως τόνισε ο πρόεδρος Αμπελουργών Κρήτης, ο μεγάλος κίνδυνος είναι να χαθούν αγορές ελέω αδυναμίας κάλυψης παραγγελιών, που ίσως δεν επιστρέψουν ποτέ ξανά.

Η έκταση των καιρικών φαινομένων που έπληξε κυρίως περιοχές στα βόρεια του νομού Ηρακλείου, έχει δημιουργήσει απόγνωση, καθώς στο σύνολό της η αμπελοκαλλιέργεια είναι καθολικά κατεστραμμένη.

Ο κ. Ζαχαρίας Σπυριδάκης 68 ετών από τις Ασίτες, όπως λέει δεν έχει δει ποτέ στο παρελθόν τέτοια καταστροφή, αν και είναι μέσα στα αμπέλια από μικρό παιδί.

Σε απόγνωση και ο 38χρονος από τον Προφήτη Ηλία που μόλις είχε ξεκινήσει με άλλους παραγωγούς τις διαδικασίες για συγκρότηση ομάδας παραγωγών και σήμερα δεν ξέρει αν πρέπει να ξοδέψει τα χρήματα που χρειάζονται για να συνεχίσει.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε σήμερα για μια πρώτη εικόνα τις πληγείσες περιοχές, με τους υπευθύνους να εξηγούν ότι θα προσωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής και έπειτα αποζημίωσης.  

Της Ράνιας Μωραΐτη

Σχόλια