Ειδήσεις

Κάηκαν 70 στρέμματα στην Καλαμαύκα

Μετά από 24 ώρες αδιάκοπης μάχης με τις φλόγες. οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού Λασιθίου έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:29 το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Απριλίου πάνω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων στη θέση Κουτσουνάρι Καλαμαύκας Ιεράπετρας.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, έχουν καεί γύρω στα 70 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Η επιχείρηση της κατάσβεσης ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω του δύσβατου της περιοχής. Υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία όπου υπάρχουν εστίες καπνού, και εκεί επιχειρούν οι δυνάμεις μας προκειμένου να τεθεί η πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο», μας είπε αργά το μεσημέρι ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, επιπυραγός κ. Παναγιώτης Καράμπελας.

Στην έκταση που κάηκε είχε προκληθεί πυρκαγιά και πάλι πριν μερικά χρόνια. Η χλωρίδα είχε αναγεννηθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Στην καμένη έκταση των 70 στρεμμάτων κυριαρχούσε η χαμηλή βλάστηση και οι ασπάλαθοι, ενώ υπήρχαν και μερικά νεαρά πευκάκια τα οποία δυστυχώς κάηκαν

Η πυρκαγιά έκαιγε για περισσότερο από ένα 24ωρο θάμνους, μικρά πεύκα και φρύγανα, ενώ απειλούσε ακόμη και τα λιόφυτα σε περίπτωση που άλλαζε η διεύθυνση των ανέμων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας έλαβε την πρώτη τηλεφωνική κλήση στις 12:29 το μεσημέρι από ελαιοπαραγωγό ο οποίος καλούσε σε βοήθεια, καθώς έβλεπε ότι η φωτιά λόγω του Βορρά που φυσούσε δεν ήταν εύκολο να περιοριστεί.

Πληροφορίες θέλουν έναν κάτοικο της περιοχής να προσπάθησε να κάψει τα λιόκλαδά του και να του "έφυγε" η φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε από το λιόφυτο στη γειτνιάζουσα χορτολιβαδική έκταση.

Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούσαν σε βάρδιες 8 επανδρωμένα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία. Στον τόπο της πυρκαγιάς έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας από τον Άγιο Νικόλαο και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λασιθίου, ο αντιπύραρχος κ. Μιχάλης Βασιλάκης.

Κατά τις 3:30 το απόγευμα της Δευτέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις άρχισαν να περιορίζουν κάπως την πυρκαγιά, χωρίς ωστόσο να την έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο. Παρέμειναν όλη τη νύχτα στον τόπο της πυρκαγιάς, επιχειρώντας να σβήσουν τις διάσπαρτες εστίες, πράγμα που κατάφεραν τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τρίτης 14 Απριλίου.

«Αν είχαμε ισχυρούς ανέμους και αν δεν είχαμε υψηλά ποσοστά υγρασίας που καθυστερούσαν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, φοβούμαι ότι τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά για ολόκληρη την περιοχή της Καλαμαύκας και της Ανατολής», μας είπε τέλος ο εκπαιδευτικός και φυσιοδίφης κ. Μιχάλης Πιτυκάκης, που πήγε στον τόπο της πυρκαγιάς.

Τελικώς η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια