default-image

Κόντρα δικηγόρων και αστυνομικών στα Χανιά

Κρήτη
Κόντρα δικηγόρων και αστυνομικών στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολομέτωπη σύγκρουση ανάμεσα στο Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και την τοπική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, με... διαιτητή τον αντιπεριφερειάρχη, προκαλεί η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του δικαστικού μεγάρου, όπου δικαστές, δικηγόροι και πολίτες στοιβάζονται καθημερινά.

Το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αγγίζει πολλές δημόσιες υπηρεσίες του νομού Χανίων έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου κόντρα ανάμεσα στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, με διαξιφισμούς, υψηλούς τόνος και ευθείες βολές. Κορυφή του παγόβουνου η κόντρα δικηγόρων και Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων με αφορμή την έλλειψη αιθουσών στο δικαστικό μέγαρο της πόλης και μήλον της Έριδος το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Ένωση, στην πλατεία Δικαστηρίων.

Η ένσταση

Ο Δικηγορικός Σύλλογος πρόσφατα επανήλθε στη διαμάχη με τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας για μια ακόμη φορά, με έντονο και φανερά δηκτικό τρόπο, να εκδιωχθούν από το οίκημα, χαρακτηρίζοντας την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ως «ιδιωτικό σωματείο», το οποίο δε δικαιούται να κάνει χρήση του συγκεκριμένου χώρου.

Η απάντηση

Η απάντηση των αστυνομικών ήρθε με ανάλογη οξύτητα, καθώς οι συνδικαλιστές του σώματος αφενός ξεκαθαρίζουν ότι ο χώρος τους έχει παραχωρηθεί από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου από 1903, αφετέρου επιστρέφουν τις βολές, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη νέα εμμονή του Δικηγορικού Συλλόγου να αρνείται κάθε πρόταση για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων, με την ανέγερση νέου μεγάρου στο χώρο του πρώην Ψυχιατρείου, εγκαλώντας τους εκπροσώπους του για συντεχνιακές πρακτικές που βάζουν σε περιπέτειες την κοινωνία των Χανίων, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ζημίωσαν την Κρήτη στην πολύχρονη και άστοχη διαμάχη με αίτημα τη μη ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο.

«Υπόγειες μεθοδεύσεις»

Στην επιστολή τους, με την οποία καταγγέλλουν το Δικηγορικό Σύλλογο για υπόγειες μεθοδεύσεις, οι αστυνομικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν είναι πολύς καιρός που οι δικηγόροι Χανίων σταμάτησαν τις αποχές τους, που για δύο και πλέον χρόνια ταλάνιζαν κυριολεκτικά τη Δικαιοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και ποιο ήταν το αίτημά τους; Να μην ιδρυθεί Εφετείο στο Ηράκλειο, προκειμένου να μην θιχθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, δηλαδή το δικαίωμά τους στο παράβολο και το δικαίωμά τους να μην ταλαιπωρούνται στη μετακίνηση. Ποια όμως Εισαγγελία Εφετών στην Ελλάδα εποπτεύει δυο Πρωτοδικεία; Ποιο άλλο νησί στην Ελλάδα έχει δύο Εφετεία; Μόνο στην Κρήτη γίνεται αυτό. Πόσο κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο η συντήρηση δυο Εφετείων; Πόσο έχει κοστίσει στο Χανιώτη πολίτη σε χρόνο και χρήμα η διετής και πλέον αποχή του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων;».

Ακόμη και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στη σφοδρή αντιπαράθεση, καθώς, όπως επισημαίνει σε δήλωσή του, έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο υποχωρήσεων και διευκολύνσεων. «Δε θα βγω στο νοίκι για κανένα», ανταπαντά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων». Πρόσφατα απομακρύνθηκε από το κτηριακό συγκρότημα η Πολεοδομία, ενώ παραχωρήθηκε και η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ανάγκη των συνεδριάσεων του Πρωτοδικείου 4-5 φορές το μήνα.

«Δε λύνεται το θέμα με το να παραχωρούμε συνεχώς κουτάκια και δωματιάκια, ούτε θα εκδιώξουμε για το χατίρι κανενός όλους τους άλλους. Έχω κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διευκολύνω την κατάσταση. Και η Πολεοδομία έφυγε και μέρος του αρχείου μετακινήθηκε και την αίθουσα τη δώσαμε, χωρίς καν σύμβαση. Η λύση είναι η πλήρης μεταστέγαση. Πρέπει να το καταλάβουν αυτό όλοι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης, να στηρίξουν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης. Όποιος τους τάζει άλλα πράγματα, απλά τους παραπλανά», ξεκαθαρίζει ο κ. Βουλγαράκης.

Μετά από μια σειρά σκληρών εκατέρωθεν ανακοινώσεων, οι δυο πλευρές προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους, ωστόσο επιμένουν στις αρχικές τους θέσεις.  

Έλλη Κοκάλη, Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News