default-image

617,52% πάνω ο Μάρτιος στο αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης"

Κρήτη
617,52% πάνω ο Μάρτιος στο αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ αφίξεων καταγράφηκε το μήνα Μάρτιο στον αερολιμένα "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη κ. Γιώργο Πλιάκα, οι αφίξεις φέτος σε σχέση με το Μάρτιο του 2014 κατέγραψαν εκρηκτική αύξηση της τάξεως του 617,52%, με τους Γερμανούς και τους Βρετανούς παραδοσιακά να κρατούν τα σκήπτρα της επισκεψιμότητας στο νησί μας.

Ωστόσο, αν και αυτή η ανοδική τάση που σημειώθηκε κατά την περίοδο του καθολικού Πάσχα μπορεί να προκαλεί χαμόγελα, προβληματισμό δημιουργούν οι προκρατήσεις για τη θερινή περίοδο, οι οποίες παραμένουν στάσιμες και με αρνητικό πρόσημο, πράγμα που ανησυχεί τους ιθύνοντες του τουρισμού, αφού και τα μηνύματα από τη Ρωσία δεν είναι καλά.

Συντριπτικά πάντως είναι τα στοιχεία των αφίξεων όπως αυτές καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου τον περασμένο Μάρτιο και σε σχέση με πέρυσι 6.200 περισσότεροι ξένοι επισκέπτες έκαναν την εμφάνισή τους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από την κίνηση εξωτερικού, πέρυσι το Μάρτιο είχαν αποβιβαστεί στο "Νίκος Καζαντζάκης" μόλις 1.004 επισκέπτες, ενώ φέτος 7.908. Και όπως τόνισε ο κ. Πλιάκας, η εντυπωσιακή αυτή αύξηση οφείλεται στο γεγονός πως το Καθολικό Πάσχα φέτος έπεσε χρονικά πολύ νωρίτερα, με τον ίδιο, ωστόσο, να επισημαίνει πως «αυτά τα νούμερα δεν είναι τίποτα μπροστά στα 3,5 εκατομμύρια κόσμου που περιμένουμε να έρθουν».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι Γερμανοί έκαναν ένα πολύ θεαματικό ποδαρικό, αφού, όπως αποδεικνύεται, ξεκίνησαν αρκετά δυναμικά τις διακοπές τους στο νησί μας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων ανά χώρα, όπως αυτά καταγράφονται στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, το περασμένο Μάρτιο από την Ελλάδα είχαμε 34.651 αφίξεις, από Γερμανία 3.516, από Μεγάλη Βρετανία 1.798, από Τσεχία 528, από Αυστρία 493, από Ελβετία 415, από Ισραήλ 401 και από Ιταλία 151.

Για την περίοδο μετά το Πάσχα, τώρα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", θα παρουσιαστεί μια "κοιλιά" στην επισκεψιμότητα. Όμως ο τουρισμός θα ανακάμψει άμεσα και πάλι. Οι επιχειρηματίες στον τουρισμό, όμως, γενικά και σε ό,τι αφορά την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. «Εγώ βλέπω ότι το 2015 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Και αυτό διότι μας λείπει ένα πολύ μεγάλο μέρος παλιών μας πελατών που δεν είναι άλλοι από τους Ρώσους», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λασιθίου Μανόλης Βαρκαράκης.

«Η χρονιά θα θέλει καθημερινή παρακολούθηση. Και ευελπιστούμε στο Ρέθυμνο να κλείσουμε με θετικό πρόσημο», είπε από την πλευρά του ο επιχειρηματίας τουρισμού στο Ρέθυμνο Μάνος Τρούλης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News