default-image

Απολογούνται οι 6 Αιγύπτιοι για τους μετανάστες της Γαύδου

Κρήτη
Απολογούνται οι 6 Αιγύπτιοι για τους μετανάστες της Γαύδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κατώφλι του εισαγγελέα Χανίων, για να απολογηθούν, θα περάσουν σήμερα οι 6 συλληφθέντες Αιγύπτιοι που φέρονται ως διακινητές των μεταναστών που "ξεβράστηκαν" στη Γαύδο τη Μεγάλη Πέμπτη.

Αντίθετα με τους 6 Αιγύπτιους οι οποίοι παραμένουν επί κρητικού εδάφους, οι 151 μετανάστες βρίσκονται πλέον εκτός Κρήτης.

Μετά το "Γολγοθά" που πέρασαν όλοι μαζί, σειρά παίρνει τώρα ο προσωπικός "Γολγοθάς" και το άγνωστο "αύριο" για καθέναν από τους 151 παράτυπους μετανάστες, ενήλικες και μικρά παιδιά. Από την "αγκαλιά" των ακριτών της Γαύδου και τη ζεστή υποδοχή στο Κολυμβητήριο Χανίων, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες στην Αθήνα, τραβώντας πια ο καθείς το δρόμο του. Τα μικρά παιδιά οδηγήθηκαν και φιλοξενούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ενώ οι ενήλικες, ελεύθεροι πλέον, διασκορπίστηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Ανάμεσα στους 151 μετανάστες, που κατάγονται από το Σουδάν, τη Σομαλία, την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράκ και την Ερυθραία, συγκαταλέγονται και 41 ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας έως 15 χρόνων.

Με απόφαση του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, στους 110 ενήλικες δόθηκε 6μηνη άδεια παραμονής στη χώρα αφότου αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα. Για τα ανήλικα αποφασίστηκε, υπό την προστασία αστυνομικών από την Κρήτη, να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στην Αθήνα.

Αυτή ήταν η απόφαση της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες, στο άκουσμα της απόφασης πως είναι πλέον ελεύθεροι, εκδήλωσαν οι ίδιοι την επιθυμία να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου στη συνέχεια κάποιοι να κινήσουν τις διαδικασίες για χορήγηση ασύλου.

Ως εκ τούτου, το βράδυ της Κυριακής ουσιαστικά αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής από τα Χανιά για τον Πειραιά και οι 151 μετανάστες. Τα 41 ανήλικα παιδιά, συνοδεία αστυνομικών, μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ενώ οι 110 ενήλικες πήραν ξεχωριστούς δρόμους. Πλην μονάχα των Σουδανών, οι οποίοι έσπευσαν όλοι μαζί στη Σουδανική Κοινότητα που υπάρχει στην Αθήνα.

Αντίθετα με τους υπόλοιπους 151, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Αστυνομικό Τμήμα των Χανίων παραμένουν οι έξι φερόμενοι ως δουλέμποροι που κατάγονται από την Αίγυπτο.

Οι Αιγύπτιοι πέρασαν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα το κατώφλι του εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε διώξεις για παράνομη μεταφορά μεταναστών, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν.

Και οι έξι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στις 11 σήμερα το πρωί.

Το αλιευτικό σκάφος στην περιοχή Τρυπητή, από το οποίο αποβιβάστηκαν οι παράτυποι μετανάστες στις ακτές της Γαύδου.

Πάσχα στα... Χανιά

Η εν Ελλάδι "οδύσσεια" για τους 151 παράτυπους μετανάστες, που ξεκίνησαν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία αλλά τελικά "ξεβράστηκαν" στη Γαύδο, ξεκίνησε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης.

Η δήμαρχος Γαύδου κ. Καλλινίκου και οι λιγοστοί κάτοικοι «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή τους μετανάστες και έσπευσαν να τους παράσχουν εφόδια και βοήθεια εν αναμονή της μεταφοράς τους στα Χανιά, που τελικά αποδείχτηκε περιπετειώδης...

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή της Γαύδου δεν ήταν σύμμαχος της προσπάθειας της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταφορά των αλλοδαπών στα Χανιά. Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, με προσπάθεια της Αστυνομίας, βρέθηκε τελικά σούπερ-πούμα που πήγε στη Γάδο τρόφιμα, γιατρό και άλλους αστυνομικούς για να βοηθήσουν την κατάσταση.

Όταν πια το Μ. Σαββάτο το μεσημέρι ο καιρός επέτρεψε τη μεταφορά των μεταναστών στα Σφακιά και από εκεί στα Χανιά με αστυνομικά λεωφορεία, τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά δεν έφευγαν λόγω της Ανάστασης. Έτσι, προκειμένου οι μετανάστες, που ήταν ελεύθεροι πια, να μη μείνουν στο δρόμο και να περιφέρονται στα Χανιά, η αστυνομία, δείχνοντας εκ νέου το ανθρώπινο πρόσωπό της, επικοινώνησε με τον πρύτανη στα Χανιά, ο οποίος άμεσα συμφώνησε και παραχώρησε για τη φιλοξενία τους το κολυμβητήριο, που υπάγεται σε αυτόν. Εκεί, για τις ανάγκες των αλλοδαπών που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη και χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά που έδειξε η δημοτική Αρχή Χανίων, μεταφέρθηκαν τάχιστα όλα τα απαιτούμενα εφόδια και μέσα. Από κουβέρτες και τρόφιμα έως και χημικές τουαλέτες. Το πρόβλημα της σίτισης διευθετήθηκε τάχιστα με τη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας.

Οι μετανάστες διανυκτέρευσαν το βράδυ της Ανάστασης στο Κολυμβητήριο, πέρασαν τη μέρα του Πάσχα στα Χανιά και αναχώρησαν για την Αθήνα συγκινημένοι και ευγνώμονες απέναντι στους φορείς και στους κατοίκους των Χανίων για τη βοήθεια, συμπαράσταση και θαλπωρή που τους έδειξαν...

Μπάμπης Σαββίδης, Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News