Ειδήσεις

Η μελέτη για το νεκροταφείο περνά από το Δημοτικό Συμβούλιο

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου περνά αύριο Τετάρτη η τεχνική μελέτη για την εν μέρει επαναλειτουργία του παλιού νεκροταφείου του Αγίου Κωνσταντίνου. Στην ίδια συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί για την καθιερωμένη... ώρα, δηλαδή στις 5:55 το απόγευμα, υπάρχει μια πλούσια ατζέντα ημερήσιας διάταξης επί τεχνικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναλειτουργίας του κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου, που έχει ανάψει "φωτιές", επί τάπητος θα τεθεί η τεχνική μελέτη, ουσιαστικά τεχνική έκθεση του Δήμου για την επαναλειτουργία του ενός τρίτου σχεδόν του νεκροταφείου. Του κομματιού δηλαδή των 9 στρεμμάτων στο οποίο βρίσκονται οι οικογενειακοί τάφοι, οι οποίοι είναι και οι μόνοι, με βάση το σχεδιασμό της Λότζιας, που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κοιμητηρίου, κοντά στα 16 στρ., των τάφων τριετίας, προβλέπεται να αναπλαστεί μελλοντικά ως χώρος πρασίνου.

Αν και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και πιέσεις μιας μεγάλης μερίδας περίοικων, που ζητούν να μπει "λουκέτο" σε όλο το νεκροταφείο, με βάση και προ ετών σχετική απόφαση του ΣτΕ, στη δημοτική Αρχή αποφάσισαν την εν μέρει επαναλειτουργία του κοιμητηρίου. Αποκλειστικά για τους οικογενειακούς τάφους.

Στην κατεύθυνση αυτή εκπονήθηκε η σχετική τεχνική μελέτη, που προτείνει περιορισμένης εμβέλειας παρεμβάσεις για την καλύτερη δυνατή λειτουργική διαχείριση του κοιμητηρίου.

Οι παρεμβάσεις, εφόσον εγκριθεί η τεχνική μελέτη, έχουν στόχο την άρση των προβλημάτων που είχε διαπιστώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θυμίζουμε ότι η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2008 προέβλεπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του, καθώς με την υπερχρήση του κοιμητηρίου είχε δημιουργηθεί υπερκορεσμός και υπερμόλυνση του εδάφους...

Τεχνικά-οικονομικά θέματα

Από την υπόλοιπη ατζέντα της ημερήσιας διάταξης, στο τεχνικό κομμάτι, ξεχωρίζει η χορήγηση άδειας εκσκαφής στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ για την κατασκευή υδραγωγείου στα πλαίσια του έργου "Ύδρευση Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη", καθώς επίσης και δύο εισηγήσεις, με φόντο την ανάπλαση που εκτελείται στην περιοχή των οδών Μπαντουβά-Ιερωνυμάκη, στις Πατέλες.

Η μια αφορά στην παράταση εκτέλεσης του έργου "Διαμόρφωση τμημάτων των οδών Μπαντουβά-Ιερωνυμάκη" και η δεύτερη στη μελέτη κυκλοφοριακής ρύθμισης για το εν λόγω έργο...

Στην οικονομική ατζέντα της συνεδρίασης φιγουράρει, μεταξύ άλλων, η λήψη απόφασης για την παράταση των εκταμιεύσεων από τη δανειακή σύμβαση που έχει συναφθεί ανάμεσα στο Δήμο Ηρακλείου και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέχρι τις 30/6/2016.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια