default-image

Ανοίγει η αυλαία των προημιτελικών

Ποδόσφαιρο
Ανοίγει η αυλαία των προημιτελικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ώρα των προημιτελικών στο Champions League έφτασε. Οι πρώτοι αγώνες της φάσης των «8» διεξάγονται σήμερα (21.45), με την Ατλέτικο και τη Ρεάλ να κοντράρονται στο «Βιθέντε Καλντερόν», την ώρα που η Γιουβέντους θα φιλοξενεί τη Μονακό στο Τορίνο.

Έντεκα μήνες μετά τη συνάντησή τους στον τελικό, Ατλέτικο και Ρεάλ συναντώνται δύο γύρους νωρίτερα στο Champions League. Και μπορεί η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι να είχε χαμογελάσει τελευταία τον περασμένο Μάιο κατακτώντας στην παράταση το δέκατο τρόπαιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αλλά αυτή του Ντιέγκο Σιμεόνε έκτοτε έχει πάρει τον αέρα της συμπολίτισσας. Οι «ροχιμπλάνκος» σε έξι παιχνίδια την τρέχουσα σεζόν μετρούν τέσσερις νίκες. Δύο στο πρωτάθλημα (1-2, 4-0), μια στο Κύπελλο όπου και απέκλεισαν τη Ρεάλ (2-0, 2-2) και άλλη μία στο Σούπερ Καπ, το οποίο και κατέκτησαν (1-1, 1-0).

Στο πρωτάθλημα, επτά αγωνιστικές πριν το τέλος η Ατλέτικο ετοιμάζεται να παραδώσει το στέμμα της, αφού απέχει εννιά βαθμούς από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, η οποία την απέκλεισε και στο Κύπελλο. Το βάρος έχει πέσει, πλέον, στο Champions League, όπου ο Σιμεόνε θα έχει την ευχέρεια να παρατάξει πλήρη σύνθεση. Αντίθετα, από τη Ρεάλ, που πλησίασε στους δύο βαθμούς την κορυφή, ο Αντσελότι δεν υπολογίζει στους τραυματίες Κοεντράο και Κεντίρα.

Πριν τον περσινό τελικό, οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί άλλη μια φορά στην Ευρώπη, στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1959, με τη Ρεάλ να νικά 2-1 στο πρώτο ματς, την Ατλέτικο 1-0 στον επαναληπτικό και τα πάντα να κρίνονται σε μπαράζ στη Σαραγόσα, όπου το γκολ του Φέρεντς Πούσκας χάρισε τον τίτλο στη «βασίλισσα». Συνολικά, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο έχουν συναντηθεί 201 φορές με τη Ρεάλ να έχει 103 νίκες, την Ατλέτικο 50 και 48 ματς να έχουν λήξει ισόπαλα.

Μια μόνο θα επιστρέψει

Η μεν Γιουβέντους έχει 12 χρόνια να βρεθεί στα ημιτελικά του Champions League. Η δε Μονακό έναν χρόνο λιγότερο. Η μονομαχία τους στα προημιτελικά, ωστόσο, μπορεί να έχει μόνο έναν κερδισμένο.

Οι «μπιανκονέρι», που προέρχονται από ήττα χωρίς συνέπειες από την Πάρμα μιας και δεν χάνουν το πρωτάθλημα, αρνούνται να επωμιστούν τον τίτλο του φαβορί, αλλά… είναι. Έστω κι αν είναι δεδομένη η απουσία του τραυματία Πογκμπά (όπως και των Κάσερες, Ασαμόα, Μαρόνε και Ρόμουλο) και αμφίβολη η συμμετοχή των Πίρλο και Μπαρτζάλι. Η Μονακό, που δίνει μάχη στη Ligue 1 για να είναι παρούσα και στο επόμενο Champions League, απειλεί να προσθέσει τη «Γιούβε» στη λίστα των μεγάλων θυμάτων της μετά την πρόκριση επί της Άρσεναλ. Νοκ άουτ είναι ο Τραορέ, αμφίβολος ο Μπακαγιόκο, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή θα περιμένει ο Λεονάρντο Ζαρντίμ τον πολύπειρο Τουλαλάν.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί άλλη μια φορά στο παρελθόν, στα ημιτελικά του 1998, με τη Γιουβέντους να παίρνει την πρόκριση για τον τελικό μετά το 4-1 του πρώτου αγώνα και την ανώδυνη ήττα με 3-2 στη ρεβάνς. Η «Γηραιά Κυρία» δεν έχει αποκλειστεί σε καμία από τις δέκα συναντήσεις της με γαλλικές ομάδες στην Ευρώπη, ενώ δεν μετρά ούτε μια ήττα εντός έδρας, έχοντας εννιά νίκες και δύο ισοπαλίες. Η Μονακό έχει προκριθεί μόλις μια φορά σε έξι ραντεβού με ομάδες από την Ιταλία στην Ευρώπη, ενώ έχει πέντε ήττες και μια ισοπαλία επί ιταλικού εδάφους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News